5 sfaturi care te pot ajuta la o mai buna ridicare cu excavatorul compact

Publicat de UTILBEN05/11/2019

Evitați accidentele la locul de muncă precum și întârzierile proiectelor din cauza unor practici neconvenționale atunci când vine vorba de ridicarea materialelor cu un mini excavator.

5 sfaturi care te pot ajuta la o mai buna ridicare cu excavatorul compact

Evitați accidentele la locul de muncă precum și întârzierile proiectelor din cauza unor practici neconvenționale atunci când vine vorba de ridicarea materialelor cu un mini excavator.

Ridicarea obiectelor cu un mini excavator presupune atât pregătirea obiectelor suspendate precum și a operatorilor. În cazul în care instrucțiunile sau bunele practice de ancorare și ridicare a obiectelor nu sunt respectate poate provoca accidente la locul de muncă precum și întârzieri în ceea ce privesc proiectele.

În cele ce urmează v-am pregătit 5 sfaturi pentru o mai bună gestionare a ridicărilor efectuate cu un mini excavator.

 1. Examinați șantierul precum și suprafața de lucru.

  Mini excavator second hand

Operatorii utilajelor trebuie să fie responsabili de toate condițiile de lucru dintr-un șantier. Aceștia trebuie să raporteze dacă șantierul nu este un mediu de lucru sigur care poate provoca anumite pericole. Printre aceste responsabilități se includ și starea mini excavatorului, rezistența suprafeței de lucru de sub utilaj precum și obiectele din jurul acestuia care pot incomoda manipularea altor obiecte.

Înainte de ridicare, un operator ar trebui să examineze zona din jurul excavatorului pentru a se asigura că nu există nimic deasupra sau sub mașina care ar putea provoca interferențe. Când lucrați pe o pantă, nivelați zona de lucru, dacă este posibil.

Dacă nivelarea zonei de lucru nu este o opțiune, poziționați excavatorul cu lama în jos. Evitați să lucrați cu șinele de-a lungul pantei sau să vă balansați cupa în direcția de coborâre. Mențineți întotdeauna brațul excavatorului centrat și cât mai jos de sol. Deplasați-vă cât de încet permite sarcina și evitați schimbările bruște. Nu mergeți niciodată cu utilajul și cu obiectul suspendat pe o pantă care măsoară mai mult de 25 de grade.

 1. Trebuie să cunoașteți foarte bine capacitatea de ridicare a utilajului.

Toți operatorii de excavatoare trebuie să cunoască de unde vine capacitatea de ridicare a unui excavator. Aceasta este limitată de unul dintre cei doi factori: limitările hidraulice sau limitările de basculare.

„Limită hidraulică” înseamnă că excavatorul este guvernat de puterea sa hidraulică pentru a ridica o sarcină.

„Limita de basculare” înseamnă că există un punct în care excavatorul începe să se ridice de pe sol atunci când ridică o greutate.

Producătorii testează excavatoarele pentru a determina câtă greutate pot ridica în siguranță la diferite înălțimi și distanțe de la linia centrală a utilajului. Pe baza acestor informații, ele creează apoi diagrame de ridicare, care sunt tipărite în manualul de utilizare sau afișate în vizorul operatorului.

Pentru a maximiza durata de viață a echipamentului și a minimiza uzura acestuia, asigurați-vă întotdeauna operatorii respectă indicațiile din listele de ridicare și nu depășiți capacitatea de ridicare recomandată.

 1. Cum se pot interpreta corect diagramele de ridicare?

  excavator compact second hand

Chiar dacă materialul ridicat cu un excavator poate părea simplu pentru operatorul cu experiență, este întotdeauna important să urmăriți diagrama de ridicare a excavatorului, deoarece desemnează capacitatea de ridicare adecvată la orice înălțime de ridicare și raza de înclinare. În partea de sus a graficului de ridicare se află informațiile de configurare ale utilajului.

Pot fi mai multe diagrame de ridicare pentru un excavator, bazate pe combinații de lungime de braț, contragreutate și lățimea șenilelor. Unii producători vor include dimensiunea cupei în graficul de ridicare. Dacă producătorul include o cupă în graficul de ridicare, compania va indica greutatea cupei. Cu toate acestea, dacă graficul de ridicare nu include detaliile cupei, revine operatorului să știe câtă greutate are la capătul mașinii.

Aceasta poate include greutatea unui cuplaj sau a unei cupe, a aparatului de ridicare în sine și greutatea materialului sau a obiectului care este deplasat. Este important de menționat despre capacitățile marcate de obicei cu un asterix pe graficul de ridicare sunt limitate de capacitatea hidraulică a utilajului și nu depășesc 87% din capacitatea de ridicare hidraulică a mașinii, așa cum este definită de Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO).

În mod similar, încărcările nominale fără asterix sunt limitate de stabilitatea mașinii și nu depășesc 75% din capacitatea de încărcare basculantă. Următorul, determinați înălțimea punctului de ridicare, care este de obicei localizat în coloana din stânga extremă a graficului de ridicare.

Punctul de ridicare se referă la distanța de la sol la pinul găleții, nu de la sol la obiectul pe care îl ridicați. Când măsurați înălțimea punctului de ridicare, luați în considerare cât de mare sau de jos (dacă este sub pământ) va trebui să ridicați elementul, inclusiv înălțimea elementului în sine, lungimea dispozitivului de ridicare și la ce înălțime doriți să plasați elementul pe un dispozitiv de transport. După determinarea înălțimii punctului de ridicare, examinați raza de ridicare de la linia centrală a punctului de înclinare.

Această distanță este de obicei indicată în rândul superior al graficului de ridicare. Raza de ridicare depinde de faptul că ridicați în fața excavatorului sau în mod pătrat peste lateral. După ce ați determinat raza de ridicare, găsiți celula pe graficul de ridicare unde se intersectează înălțimea și raza punctului de ridicare.

Numărul arătat este capacitatea de ridicare nominală a excavatorului în kilograme. Dacă celula este goală, excavatorul nu are capacitate de ridicare în acea poziție, iar ridicarea nu trebuie încercată.

 1. Cele mai bune decizii pe care le puteți lua

 • Utilizați cea mai scurtă distanță posibilă pentru sarcină.
 • Mențineți încărcarea cât mai aproape de sol, după cum permit condițiile.
 • Atașați funii puternice pentru a împiedica încărcarea să se balanseze înainte și înapoi.
 • Mergeți cu viteze predeterminate de condițiile locului de muncă.
 • Evitați pornirea și oprirea bruscă.
 1. Mergeți la cursuri de specializare pentru operatori

Cursurile de specializare sunt binevenite indiferent de experiența pe care o ai în operarea de utilaje. Acestea pot să recapituleze ceva ce știi deja sau poate să scoată în evidență lucruri noi care pot să te salveze din anumite situați periculoase.    

Pe utilben găsești excavator compact second hand și excavator compact nou


Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date. Consultă termenii și condițiile! Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )