campaign-notification campaign-notification

Cum determin data optimă pentru recoltarea porumbului?

Publicat de UTILBEN11/09/2018

Chiar dacă au rămas cel puțin două luni până la recoltarea porumbului, merită să analizăm care este data optimă pentru recoltarea acestuia. Data optima pentru recoltarea porumbului

Cum determin data optimă pentru recoltarea porumbului?


Recoltarea porumbului trebuie făcută la data optimă, dar cum stabilim când trebuie să trecem la treabă? În cele ce urmează, vă spunem care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a recolta porumbul exact atunci când trebuie!

 

Selectarea corectă a datei de recoltare depinde în mare măsură de calitatea îngrășămintelor care au fost folosite pe plantația de porumb, pe parcursul anului agricol. Atenție mare la acest aspect, pentru că aplicarea inadecvată și dozarea necorespunzătoare a îngrășămintelor chimice sunt factori ce pot duce la îmbolnăvirea plantației. În astfel de situații, recoltarea porumbului trebuie făcută astfel încât pierderile suferite să fie cât mai puține.

 

Alegerea soiurilor. În prezent, există numeroase soiuri de porumb pe piață și fiecare are trăsăturile lui. Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură, există aproximativ 300 de soiuri de porumb pe piață. În funcție de utilizare și de regiunea unde este plantat, agricultorii aleg soiurile de porumb ghidați de experiență și de preferințele personale.

 

Recoltarea porumbului pentru siloz.

 

image
 

Cel mai bun moment pentru recoltarea porumbului siloz, pentru a obține o producție maximă, este atunci când linia laptelui, adică separația dintre portocaliu și alb, este la două treimi din lungimea bobului. Măsurarea liniei laptelui este cea mai folosită metodă de către agricultori pentru a determina când să culeagă porumbul siloz.

Pe lângă faza de lapte a porumbului, înainte de culegerea acestuia, trebuie să ne asigurăm că umiditatea plantelor este de aproximativ 75%. Prin întârzierea recoltării, plantele pierd din suculență și se reduce drastic digestibilitatea fibrei și a amidonului.

 

image
 

Utilaje necesare pentru recoltarea porumbului siloz.


Pentru recoltarea porumbului siloz, avem nevoie de o combină agricolă cu heder de porumb, de o remorcă prevăzută cu șnec și de un încărcător telescopic, pentru o manipulare ulterioară mai ușoară.

 

 

Tractoare Combine agricole Renorci agricole Incarcatoare

Recoltarea porumbului pentru cereale.

 

Perioada optimă de recoltare a porumbului cultivat pentru cereale este atunci când seva din interiorul știuletelui încetează să mai curgă și miezul nu mai dă apă. În acest caz, maturitatea fiziologică a porumbului pentru recoltare se bazează pe înnegrirea mătasei de porumb.

Recoltarea știuleților începe când umiditatea boabelor ajunge la 30% - 32% și se încheie atunci când aceasta ajunge la maximum 24%. Pentru recoltarea boabelor, umiditatea acestora trebuie să fie sub 24%, urmând uscarea acestora până la o umiditate de 14%.

 

image
 

Întârzierea recoltării porumbului pentru cereale poate duce la apariția bolilor care afectează întreaga plantație.


Utilaje necesare pentru recoltarea porumbului boabe.


Pentru recoltarea porumbului boabe, avem nevoie de o combină agricolă cu heder de porumb, de o remorcă prevăzută cu șnec și de un încărcător telescopic.

 

Tractoare Combine agricole Renorci agricole Incarcatoare

 

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )