Cum să vă protejați combina agricolă de rozătoare în lunile de iarnă

Publicat de UTILBEN22/01/2020

Rozătoarele reprezintă o amenințare uriașă pentru majoritatea utilajele care nu sunt folosite pe timp de iarnă.

Cum să vă protejați combina agricolă de rozătoare în lunile de iarnă


Cât de mare este riscul?

Rozătoarele reprezintă o amenințare uriașă pentru majoritatea utilajelor care nu sunt folosite pe timp de iarnă. Combinele agricole prezintă cel mai mare risc deoarece se pot transforma într-un adăpost perfect pentru rozătoare care pot cauza pagube foarte mari.

La combinele noi, care valorează aproape un sfert de milion de euro, rozătoarele pot cauza incendii, mai ales în momentul în care ajung la cablurile electrice. Alături de cablaj, există riscuri semnificative și la furtunurile hidraulice, curelele de transmisie și componentele electrice. Deteriorarea acestora poate fi foarte scumpă și de multe ori trece neobservată până în sezonul cald în care combina este pusă din nou în funcțiune.

Vă prezentăm 5 lucruri pe care le puteți face pentru a vă putea proteja combina de aceste riscuri


rozatoare care rod cablurile

Vă prezentăm 5 pași pe care trebuie să-i efectuați pentru a evita sau a administra eficient problemele cauzate de rozătoare:

 1. Înainte de a depozita o combină pe perioada iernii, aceasta trebuie curățată foarte bine și trebuie îndepărtate toate cerealele și resturile din perioada recoltării.
 2. Asigurați-vă că perimetrul clădirii în care depozitați combina pe perioada iernii este curat, lipsit de resturi de vegetație care ar putea fi atractive pentru rozătoare.
 3. Odată ce utilajul este depozitat, verificați-l în mod regulat pentru a observa dacă există urme lăsate de rozătoare. Dacă acestea și-au făcut deja apariția în jurul combinei dvs., va trebui să puneți în aplicare un plan de atragere a rozătoarelor în capcane cu momeli.
 4. Porniți motorul combinei la intervale regulate pentru a deranja rozătoarele care și-au construit culcușul în interiorul acesteia.
 5. Asigurați-vă că momeala este bine ancorată în locul în care vreți să capturați rozătoarele, deoarece șobolanii sunt strângători și vor lua orice momeala mobilă în adăpostul lor, în cazul în care momeala nu îi poate otrăvi pe loc.
Citește și: 7 vicii ascunse ale combinelor agricole second hand, care te pot costa 20,000 de euro


Unde să plasați momeala rozătoarelor


 1. Amplasați momeală în spatele cabinei pentru a proteja cablurile utilajului.
 2. Plasați și fixați momeala deasupra camerei motorului, de capotă, pentru a vă asigura că rozătoarele nu au cum să ajungă la cabluri și conducte.
 3. Plasați și fixați cu sârmă momeala în cadrul fiecărui punct de acces al ventilatoarelor.
 4. O cutie de momeală poate fi fixată cu sârmă și pe grilajul combinei.
 5. Puneți o cutie de momeală pe ambele osii din spate pentru a preveni cuibărirea rozătoarelor în acest loc.
 6. Fixați momeala în apropierea componentelor de control hidraulice și a cablurilor din partea stângă a combinei - asigurați-vă că momeala nu poate să cadă sau să atârne, ceea ce împiedică ingestia rozătoarelor.
 7. Instalați momeală la baza fiecărei roți pentru a bloca punctele de acces.
 8. Ambele părți ale hederului trebuie să fie prevăzute cu momeli pentru a opri șobolanii din roaderea cablurilor și a centurilor.
Citește și: 7 lucruri de verificat la o Combina Agricola cand o achizitionezi


Trimite-le prietenilor acest articol!

 


Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date. Consultă termenii și condițiile! Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )