campaign-notification campaign-notification

Sfaturi pentru întreținerea utilajelor grele utilizate în construcții

Publicat de UTILBEN22/01/2020

Utilajele grele constituie una dintre cele mai costisitoare investiții pentru constructori, așadar întreținerea corespunzătoare a unui astfel de echipament este vitală pentru ca investiția făcută să dea rezultate bune.

Sfaturi pentru întreținerea utilajelor grele utilizate în construcții


Utilajele grele constituie una dintre cele mai costisitoare investiții pentru constructori, așadar întreținerea corespunzătoare a unui astfel de echipament este vitală pentru ca investiția făcută să dea rezultate bune. Îngrijirea utilajelor duce la creșterea producției și profitului pentru lucrările de construcții individuale. În cazul în care echipamentele dvs. se defectează, acest lucru ar putea să oprească sau să întârzie semnificativ munca pentru un întreg șantier, ceea ce ar duce la costuri de mii sau chiar milioane de euro.

Stabilirea unui program de întreținere pentru utilajele dvs. este un mod simplu de a vă proteja investiția și de a evita defecțiuni costisitoare. Prin dezvoltarea și implementarea unei rutine de întreținere preventivă, nu numai că puteți prelungi durata de viață a echipamentului dvs., ci puteți economisi timp și bani.

Implementarea unui plan de întreținere


Testare utilaje

Primul pas și poate cel mai important este stabilirea unei rutine pentru inspecția și întreținerea utilajelor. Fiecare echipament trebuie inspectat zilnic pentru a monitoriza diverși indici precum nivelul fluidelor, umflarea corespunzătoare a anvelopelor, dinți slăbiți, crăpați sau care lipsesc de pe cupele utilajelor. Diferitele activități de întreținerea de rutină, cum ar fi schimbările de ulei sau frânele noi, ar trebui să fie efectuate în conformitate cu specificațiile producătorilor și programate în avans. Astfel, vă veți putea organiza mult mai bine lucrările știind care utilaje vor fi în inspecție în anumite perioade, iar activitatea  nu vor fi întrerupte din cauza defecțiunilor spontane, sporind astfel productivitatea.

De asemenea, va trebui să luați în considerare și condițiile de mediu în care utilizați utilajele dvs. Dacă utilajul e folosit în condiții dure, spre exemplu într-un mediu cu mult praf, va fi nevoie să schimbați filtrele de aer mult mai frecvent.

Menținerea echipamentului în stare de curățenie ar trebui să fie o altă parte importantă a întreținerii de rutină care poate ajuta la prelungirea duratei de viață a utilajelor dvs. și la prevenirea coroziunii. În mod ideal, acest lucru ar trebui făcut odată cu verificări zilnice precum cele enumerate mai sus.

Citește și: De ce toate utilajele sunt galbene?

Respectarea recomandărilor producătorului


reparatia utilajelor grele

Menținerea echipamentelor dvs. de construcții necesită mai mult decât simpla respectare a programului de întreținere al producătorului. Este important, de asemenea, să aveți grijă de utilajul dvs. în timp ce îl folosiți. O modalitate prin care puteți reduce riscul de avarie este urmărind îndrumările producătorului atunci când vine vorba de utilizarea echipamentelor.

Fiecare componentă a utilajelor grele pentru construcții a fost concepută având în vedere o funcționalitate specifică și de asemenea a fost gândită a fi utilizată împreună cu anumite accesorii și piese. Atunci când operatorii folosesc echipamente în cadrul unor lucrări pentru care nu au fost proiectate, le repară folosind piese necorespunzătoare sau utilizează atașamente care nu se potrivesc, riscă să provoace o avarie la utilajele folosite. Pentru a menține flota de utilaje în stare bună de funcționare, trebuie să urmăriți recomandările producătorului cu privire la modul de utilizare și reparare a echipamentelor - inclusiv recomandările pentru piesele care trebuie achiziționate.

Trebuie menționat că majoritatea utilajelor sunt fabricate pentru a ridica și transporta o anumită greutate, iar operatorii ar trebui să fie conștienți de aceste limite. Ignorarea specificațiilor de performanță și limitările unui anumit echipament poate compromite eficiența acestuia și poate duce în cele din urmă la defecțiuni ale utilajelor care pot pune în pericol lucrătorii. Nerespectarea limitelor de greutate pentru sarcini și a altor specificații poate contribui atât la probleme mecanice, cât și la probleme de siguranță.

Instruirea angajaților în operarea corectă a utilajelor  

verificarea utilajelor


Un operator instruit corespunzător va contribui la longevitatea utilajului folosit. Acesta va înțelege capacitățile și limitările mașinii și se va ocupa de orice problemă de întreținere, astfel reducând uzura echipamentului. Un program de pregătire adecvat pentru un operator de echipamente grele ar trebui să includă o revizuire a manualului operatorului pentru utilajul pe care-l va folosi, o demonstrație a sistemelor și controalelor, o revizuire a rutinei de întreținere preventivă a mașinii și testarea utilajului pentru a se asigura că operatorul a dobândit abilitățile și cunoștințele potrivite.

Depozitarea utilajelor

Trebuie să vă asigurați că echipamentul dvs. pentru construcții este depozitat într-o locație sigură și uscată, pentru a-l proteja de intemperii și animale. Dacă ați respectat pașii de mai sus, veți petrece deja o perioadă semnificativă timp pentru a efectua întreținerea de rutină și preventivă, dar luând această ultimă măsură de a vă depozita echipamentul într-o locație acoperită - și de a-l ține departe de umiditate și lumina directă a soarelui atunci când nu în uz - vă veți asigura că eforturile depuse până acum nu au fost în van. Prin depozitarea corectă a echipamentului, veți reduce riscul de rugină, coroziune și alte degradări. Urmărirea unui program de întreținere pentru echipamentele dvs. este o modalitate eficientă de a prelungi durata de viață a utilajelor dvs. și de a preveni întârzierile costisitoare ale proiectelor. Constructorii care efectuează inspecții zilnice și respectă instrucțiunile producătorului vor putea folosi echipamentul lor la capacitatea maximă și vor fi asigurați că garanțiile utilajelor pot fi menținute pe termen lung. Urmând aceste sfaturi, veți putea întocmi un plan solid pentru întreținerea preventivă a utilajelor dvs. și veți putea crește productivitatea și eficiența acestora.  


Citește și: Top 5 tendinte in piata utilajelor de constructii  

Trimite-le prietenilor acest articol!


Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date. Consultă termenii și condițiile! Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )