campaign-notification campaign-notification

Care sunt culturile mai profitabile decat porumbul?

Publicat de UTILBEN11/09/2018

Porumbul este cea mai populară cultură în România. În 2017, am doborât recordul european, la producția totală de porumb boabe.

Care sunt culturile mai profitabile decât porumbul?


Porumbul este cea mai populară cultură în România. În 2017, am doborât recordul european și am depășit Franța. Producția totală de porumb boabe în anul 2017 a fost cu 45% mai mare decât în 2016. Producția medie pe hectar a fost de 6 tone. Astfel, România a reușit să înregistreze o producție record, de peste 14,5 milioane de tone, în 2017, conform Agerpres. Chiar și așa, sunt culturi mult mai profitabile decât porumbul. Prețul porumbului, conform bursei de cereale, era de 764 lei/tonă, în mai 2018.

 

Porumbul pentru consum


Porumbul este o cultură vândută, în principal, ca hrană pentru animale. Vânzarea acestuia pentru consumul uman asigură un preț de vânzare mult mai mare și crește profitabilitatea.

Atunci când crești porumbul pentru consumul uman, trebuie să ții cont de anumite aspecte:

  • Pentru producția de porumb dulce, nu se poate folosi porumbul modificat genetic, pentru că este greu de întreținut.
  • Ai posibilitatea de a vinde porumbul știulete sau boabe.

Prețul știuleților este de aproximativ 1,5 lei/bucată, iar, în hipermarket-uri, ajunge chiar la 2 lei/bucată.

Prețul pentru porumbul zaharat este, în medie, de 30-35 de bani pe bucată. Negocierea este la ea acasă în acest caz, mai ales în funcție de perioada din an în care se face tranzacția. Sunt anumite soiuri semitimpurii, care se comercializează la un preț mai mare. Totodată, fermierii „se bat” care să scoată primul porumbul pe piață.

Costurile cu porumbul pentru consum sunt de aproximativ 7.000 lei pentru un hectar. Din această sumă, 2.500 lei sunt pentru sămânță și restul sunt pentru lucrări.

 

Lucerna


Lucerna este una dintre cele mai valoroase culturi de plante furajere, datorită producției de masă verde și a calității superioare a fânului. Lucerna este o recoltă foarte profitabilă, însă prețul depinde și de calitatea acesteia. Procentul de buruieni este componenta principală care dictează calitatea lucernei.

Rentabilitatea investiției este mult mai mare decât a porumbului. Pentru un hectar de lucernă, trebuie să investești puțin peste 300 euro, în timp ce o producție de 20 tone de fân uscat îți asigură un profit mediu de 1.000 de euro/hectar.

 

Floarea-soarelui


Floarea-soarelui este, de asemenea, o cultură populară în România. În general, semințele sunt destinate producției de ulei,  pentru consum uman sau pentru animale. Floarea-soarelui a fost subvenționată de Uniunea Europeană, ceea ce a dus la creșterea suprafeței cultivate. La fel ca porumbul, producția de floarea-soarelui a atins un punct record în anul 2017.

Prețul de floarea-soarelui în 2018, conform bursei de cereale, este de aproximativ 1.553 lei/tonă, în funcție de conținutul de ulei. Producția medie pe un hectar de teren este de 2.500 kg, iar profitul brut este estimat la 43% din investiție. 

 

Soia


Soia este o legumă de vară care se folosește pentru producția de furaje și, tot mai mult, pentru consumul uman. Europa este un importator mare de soia, deoarece cele mai mari producții de soia se află în Brazilia, Statele Unite ale Americii și Argentina.

Conform economica.net, România a ajuns cel mai mare producător de soia din Uniunea Europeană și a depășit Franța. Semănatul culturii de soia începe în primăvară, când temperaturile ajung la 14-15 grade Celsius.

Prețul boabelor se soia este estimat la 1.240 lei/tonă, în 2018.


Quinoa


Quinoa este cea mai bună alternativă pentru suprafețele mici, care poate aduce până la 25.000 de euro pe hectar. Quinoa este folosită ca o soluție nutritivă generoasă pentru cei cu intoleranță la gluten și lactoză.

Cerealele se adaptează în orice climat temperat răcoros, unde temperatura variază între -3 grade Celsius și 35 de grade Celsius.  Prețul boabelor de quinoa ajunge la 10 euro/kg.


Vezi gama de utilaje second-hand UTILBEN, tractoare de vanzare, combine agricole de vanzareremorci tractor de vanzare:

image

 

 





Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )