campaign-notification campaign-notification

Cele mai profitabile culturi pentru suprafete mici

Publicat de UTILBEN14/12/2018

Pentru fermierii mici, este importat să aibă o cultură profitabilă, pentru a se putea dezvolta în viitor. Vezi mai multe detalii.

Cele mai profitabile culturi pentru suprafete mici

Trimite-le prietenilor acest articol!

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailWhatsAppFacebook MessengerPinterest
 
Pentru fermierii mici, la început de drum, este importat să aibă o cultură profitabilă, pentru a se putea dezvolta în viitor. De aceea, vom discuta despre cele mai profitabile culturi agricole din 2018, care generează câștiguri importante chiar și pe suprafețe de teren mici. Culturile profitabile ar trebui să genereze bani chiar și din exploatarea unui hectar de teren agricol, dacă planta cultivată este cerută de piață.

Atunci când vine vorba de alegerea unei culturi, trebuie să avem în vedere o strategie pe termen lung, să calculam toate costurile - inițiale și cele de pe parcurs -, dar și o strategie de valorificare a producției agricole, cum ar fi vânzarea către un furnizor sau procesarea culturilor. În România, aproximativ 800 de mii de fermieri lucrează loturi mici de teren, de până în 5 hectare, iar o asemenea suprafață trebuie valorificată.   

Toate culturile despre care o să vorbim în acest articol se pot realiza și fără utilaje agricole, astfel că nu vei fi nevoit să cumperi utilaje agricole noi sau utilaje agricole second-hand.

 

1. Lavandă.

culturi

 

Una dintre cele mai populare culturi pentru suprafețele mici în anul 2018 a fost cea de lavandă, datorită adaptării la solul din țara noastră și datorită numărului ridicat de întrebuințări. Creșterea numărului de cultivatori a adus beneficii precum popularizarea plantei și a produselor sale, precum și scăderea prețului materialului săditor.

Răsadurile de lavandă au prețuri în funcție de dimensiunea plantei. De la câțiva lei până la 20-30 de lei, cât ajunge să coste un butaș de lavandă în marile magazine de bricolaj și grădinărit. Aproximativ 10.000 de euro este suma necesară cultivării unui hectar de lavandă. Aceasta este singura mare investiție în afacerea care va dura 25 de ani și în care profitul apare după al treilea an.  

Solul pe care se cultivă lavanda nu trebuie să fie unul deosebit. Uleiul esențial de lavandă este foarte căutat, atât în țară, cât și la export. Un litru se vinde chiar și cu 150 de euro. Plantele verzi se vând cu 5 lei kilogramul, iar cele uscate variază între 12 lei și 15 lei per kilogram. Pentru această cultură, nu ai nevoie de foarte multe utilaje agricole, poate chiar deloc.

 

2. Cătină.

cultura catina

Cătina a fost foarte populară în anii 2016 și 2017, însă rămâne o cultură destul de profitabilă și astăzi pentru că fructele de cătina au devenit tot mai utilizate în medicina alternativă. Bogate în vitamina C, aceste fructe mici și acrișoare sunt cel mai des consumate cu miere de albine, însă pot reprezenta și baza unor produse medicinale, între care ceaiuri, tincturi, siropuri sau unguente.

Costurile cu înființarea și întreținerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro. Această investiție se recuperează rapid, cu ajutorul producțiilor medii, de 15 tone la hectar, și un preț mediu pe kilogram cuprins între 10 lei și 15 lei.  

 

3. Mure. 

cultura mure

 

Murul este cultura profitabilă a anului 2018 pentru suprafețe mici. Fructele sunt mari și cărnoase, iar murele au intrat rapid în categoria de culturi profitabile, mai ales că marile lanțuri de magazine au început să comercializeze cu succes caserole cu mure. Caserolele de 250 de grame se vând cu prețuri cuprinse între 6 lei și 9 lei, în funcție de sezon.

Producătorii mărturisesc că, în ciuda culturii pretențioase, afacerea cu mure este una foarte profitabilă. Se poate ajunge și la 50.000 de euro la hectar, însă și investiția inițială este considerabilă, de 10.000 de euro pe hectar. Un inconvenient este că vârful de producție este atins abia în anul 4 de la plantare.  

 

4. Afine.

cultura afine

 

Afinele, asemenea murelor și căpșunelor, sunt folosite atât în alimentație, cât și în medicina alternativă. Pot fi folosite la gemuri, dulcețuri, siropuri, sucuri, ceaiuri sau tincturi.

Ca să faci o plantație de foarte bună calitate, te costă în jur de 20.000 euro. Pare o sumă mare, dar este o investiție pe care o faci pentru 50 de ani. Dacă luăm în calcul producții mai mici, de 8-10 tone/hectar, cu prețul de 10-12 lei/kg, venitul este de peste 100.000 lei/hectar/an.

 

5. Trandafiri.

Petalele de trandafir pentru dulceață, siropuri sau oțet sunt foarte căutate, atât de marile lanțuri de supermarket-uri, cât și de iubitorii de gemuri.

Din 2.000 de metri pătrați pe care s-au plantat trandafiri, a rezultat suma de 184.000 de lei. Producția a constat în aproximativ 10 mii de borcane de 200 de grame cu dulceață, a câte 10 lei/bucata prețul de vânzare. Din aceeași suprafață, au rezultat 5 mii de sticle de 250 de grame cu sirop, iar o sticlă s-a vândut cu 12 lei. Producția a constat și în 3 mii de sticle de 200 ml de oțet, vândut cu 8 lei/bucata.

Totuși, dacă vrei să fii eficient și productiv și vrei ca afacerea ta să înregistreze o creștere spectaculoasă, ai nevoie de utilaje. Așadar, dacă vrei tractoare mici pentru culturile tale, te anunțăm cu bucurie că tractoarele Ursus au ajuns și în România!

 

Vezi toată gama de tractoare Ursus pentru România:

 

tractoare

Surse: agrointel.ro, agro.basf.ro, stiriagricole.ro, casepractice.ro  

 

Trimite-le prietenilor acest articol!

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )