campaign-notification campaign-notification

10 fundamente esentiale pentru ca o cultura organizationala sa atraga super-eroi

Publicat de Ruben Marian08/10/2019

Cum recrutezi și păstrezi oameni excepționali, super eroi într-o țară care se confruntă cu o criză majoră a lipsei forţei de muncă? Această criză este mult mai gravă decât cea economică.

Top fundamente esentiale pentru ca o cultura organizationala

 

Cum recrutezi și păstrezi oameni excepționali, adevărați super-eroi, într-o țară care se confruntă cu o criză majoră a lipsei forței de muncă? Și cum dezvolți o cultură organizațională care să promoveze performanța, în contextul în care ne confruntăm cu exodul tinerilor care preferă să lucreze în străinătate decât să rămână în țară. Această criză este mult mai gravă decât cea economică.

6 din 10 oameni de afaceri sunt dispuși să aducă forță de muncă din străinătate, așa de gravă a ajuns situația. România a ajuns să treacă prin cea mai mare criză de forță de muncă, după ce muncitorii calificați au plecat să lucreze în afară țării, pentru salarii mai mari, în timp ce în țară productivitatea muncii este foarte redusă.

Totuși, încă există mulți super-eroi inteligenți și talentați în România, mai sunt și oameni buni, de încredere, capabili și cu potențialul să devină excepționali. În acest articol, vom vorbi despre fundamente esențiale pentru o cultură organizațională focalizată pe creștere și performanță. Vom împărtăși exemple practice din cultura UTILBEN, care ne-au ajutat să creștem și să devenim lideri în industria utilajelor din România.

Am demonstrat că putem face performanță și în România, cu oameni tineri. Am recrutat oameni talentați și valoroși, în care am investit și cărora le-am adăugat valoare în mod intenționat, pentru ca aceștia să își atingă potențialul maxim.

 

De ce trebuie să acordăm atenție culturii organizaționale? 

Fiecare dintre noi își dorește să facă parte dintr-o organizație de succes. Pentru unii, succesul este despre creștere și profitabilitate, pentru alții, înseamnă să contribuie la o lume mai bună. Edgar Schein spunea: „Cultura organizațională a unei echipe este sistemul de valori comune care definesc ce este important și normele care definesc comportamentul și atitudinea membrilor echipei.”

Strategia unei organizații definește cum va atinge aceasta succesul. Implementarea strategiei este influențată de cultură organizațională a companiei. Scopul culturii organizaționale este să accelereze performanța și să minimizeze rezistența la schimbări. Cultură organizațională este principalul factor care determină succesul unei organizații. 

Peter Drucker declara franc: „Culture eats strategy for breakfast.” Mai pe românește spus, cultura organizațională bate măr strategia. Cultura unei organizații de business oferă un mediu și un context care să atragă și să formeze super-eroi. O cultură organizațională bună va crea un avantaj competitiv semnificativ și va ridica moralul întregii echipe.

10 fundamente esențiale ale culturii performanței

 

  1. Fiecare super-erou își înțelege clar scopul și viziunea.

O cultură organizațională a performanței, care atrage și formează super-eroi, se bazează pe un scop clar și pe o viziune măreață. Super-eroii au nevoie de o viziunea măreață din care să simtă că fac parte, să contribuie la ceva semnificativ care va ajuta ca lumea să devină mai bună. Oameni buni au nevoie să simtă că ei contribuie la un scop măreț, dincolo de bani sau poziții, au nevoie de semnificație. Preocuparea oricărei companii ar trebui să fie slujirea onorabilă a comunității, prin oferirea de produse și servicii de înaltă calitate. Cum putem să avem un impact pozitiv în societate?

Doar atunci când fiecare membru al organizației înțelege de ce munca lui contează, echipele pot să își stabilească obiective ambițioase și să facă performanță. Oamenii investesc 100% din ceea ce au - creativitate, motivație și concentrare - atunci când pot să își conecteze activitățile de zi cu zi cu scopul organizației. Scopul UTILBEN este să contribuim la o schimbare majoră a mediului de afaceri din România, prin afaceri făcute cu integritate și caracter.

Viziunea noastră este ca 1 din 10 utilaje grele folosite în Europa să fie furnizat de UTILBEN. Ne dorim să construim o companie cu un impact global. Ne dorim să dăm șansa cât mai multor tineri să își pună în aplicare cunoștințele și potențialul aici, în România, și să devină excelenți.

Vrem să trăim o viață plină de semnificație și să creăm un mediu pozitiv de creștere și dezvoltare. Suntem hotărâți să creăm o companie grozavă, în care oamenii să vină și să se implice pentru că sunt pasionați și pentru că iubesc ceea ce fac. Visăm ca România să devină o țară în care alți tineri din Europa să își dorească să vină să trăiască și să muncească.

 

  1. Valorile fundamentale sunt practicate și trăite de fiecare super-erou.

Valorile fundamentale sunt elementele și trăsăturile esențiale care nu trebuie compromise pentru realizarea unor câștiguri financiare. Identificarea valorilor fundamentale și ținerea oamenilor responsabili legați de valori creează un mediu de încredere, aliniat în jurul priorităților. Este esențial ca valorile să fie practicate și trăite în toată organizația. Pentru a avea succes, orice companie trebuie să posede credințe și valori fundamentale, pe care să se bazeze toată strategia și acțiunile.

Valorile noastre fundamentale la UTILBEN sunt simple, clare, directe și puternice:

Onestitate: Odată ce un client a cumpărat un utilaj de la noi, el rămâne clientul nostru fidel timp de minimum 20 de ani.

Promptitudine: Răspundem la cerințele clienților de 10 ori mai rapid decât competitorii noștri.

Dezvoltare: Fiecare angajat citește timp de 20 de minute pe zi în Academia UTILBEN.

Excelență: Depășim așteptările clienților. 100% din energia noastră este concentrată pe servirea clienților.

 

  1. Recrutarea de oameni buni și de încredere, cu potențialul de a deveni super-eroi.

Pentru a realiza o viziune măreață, este nevoie de o echipa grozavă aliniată cu scopul, viziunea și valorile organizației. Putem face asta numai împreună cu oameni care trăiesc, respiră, mănâncă și visează ceea ce fac. Fiecare om trebuie să fie într-un rol aliniat cu pasiunea și abilitățile lui. Echipele devin mai creative și productive atunci când rolurile și responsabilitățile fiecăruia sunt aliniate.

În recrutări, urmărim caracterul și valorile. Căutăm oameni onești și de încredere, care spun întotdeauna adevărul și își respectă promisiunile. În business, cel mai important este caracterul. Cine ești este mult mai important decât ce faci. Angajează oameni buni și de încredere, către care să delegi eficient. Companiile care au o cultură organizațională puternică au cerințe mai riguroase față de oamenii lor, atât în îndeplinirea îndatoririlor profesionale, cât și în compatibilitatea cu valorile și viziunea companiei.

Respectul și grija pentru fiecare membru al echipei sunt esențiale într-o cultură a performanței. Chiar și super-eroii au nevoie să se simtă iubiți și apreciați. În UTILBEN, fiecare membru se simte un super-erou și are sentimentul de apartenență la ceva special, la un grup de elită. Avem o mitologie alcătuită din „fapte eroice”. Punem preț pe oameni. Suntem oameni de valoare și îi apreciem pe cei din jur. Noi îi vedem pe oameni așa cum suntem noi, credem în oameni și îi iubim.

 

 

  1. Context de creștere și dezvoltare în care oamenii buni să devină super-eroi.

Am creat în UTILBEN un context foarte bun de formare de super-eroi. Am învățat să lucrăm alături de oameni talentați și să le oferim contextul potrivit pentru ca ei să își poată atinge potențialul maxim:

Academia UTILBEN: Fiecare angajat citește timp de 20 de minute pe zi cărți pentru creștere și dezvoltare personală.

Academia de Leadership: Este un program de excelență special creat pentru toți colegii care vor să treacă la următorul nivel în carieră și în viață personală. Se desfășoară sub formă unor întâlniri de tip mastermind, în care discutăm pe baza unor materiale studiate și împărtășim din experiența noastră. 

Antrenamentul Lunii: În fiecare lună, alegem o zi dedicată învățării. Cu toții știm cât de importantă este educația pentru creșterea companiei. Tocmai de aceea, există o zi pe lună în companie în care tot ce facem este să învățăm. Creștem împreună și credem în puterea de grup!

Super-eroii se antrenează atât mental, cât și fizic. De aceea, la UTILBEN, investim și în fizicul nostru:

Înot: Avem antrenor și culoar dedicat de înot pentru toți colegii care vor să se mențină în formă.

Alergare: Alergăm împreună cu echipa la Crosul Companiilor și la alte competiții care ne ajută să ne menținem în formă.

 

 

  1. Super-eroii au nevoie de autonomie și flexibilitate.

Super-eroii sunt eficienți atunci când lucrează în echipe mici responsabile de un rezultat clar. În contextul unei echipe mici, fiecare super-erou poate să își valorifice potențialul maxim. Dezvoltarea companiei se face printr-o rețea de mici afaceri care cresc și se dezvoltă autonom. Tot sistemul se bazează pe mici echipe antreprenoriale. Într-o echipă mică, fiecare membru trebuie să fie responsabil. Echipa ideală are între 5 și 7 super-eroi.

Când o organizație se dezvoltă, crește și birocrația, dar și timpul de așteptare între departamente. Este important să putem să păstrăm dinamismul, entuziasmul și creșterea de care am avut parte ca start-up. Deleagă intenționat responsabilitatea și autoritatea către echipe împuternicite să ia decizii aliniate cu valorile, misiunea și viziunea organizației. Împarte organizația mare în rezultate clar definite și apoi formează echipe puternice, responsabile de acele rezultate. Creează un mediu de autonomie, descentralizat, care promovează libertatea și responsabilitatea. 

Lasă loc pentru greșeli, nu pedepsi automat erorile. Chiar și super-eroii au nevoie de libertate, să ia decizii și să greșească, pentru că doar așa învață. În UTILBEN, fiecare echipă se organizează cum vrea, atâta timp cât se îndeplinesc obiectivele. Nu o să ai parte de ședințe la 9 seară și nici nu o să te sune cineva în concediu să-ți ceară să lucrezi, în timp ce tu vrei să te relaxezi cu familia. La noi, nu ai șefi, ai colegi, parteneri și prieteni. Cei din echipa noastră lucrează responsabil, independent și asumat.

 

  1. Obiective nerezonabile.

Super-eroii au nevoie să fie provocați cu obiective mărețe, îndrăznețe, care să aibă un impact major. Obiectivele nerezonabile sunt un mecanism puternic pentru stimularea progresului. O cultură a performanței se bazează pe obiective îndrăznețe, care stimulează progresul și lupta cu stabilitatea și confortul. Schimbarea este esențială pentru progresul oricărei organizații. Companiile de succes se află în continuă mișcare și evoluție. Pentru a avea succes, orice organizație trebuie să fie cu cel puțin un pas înaintea schimbării.

Obiectivele mărețe ajută la unificarea eforturilor și creează, adeseori, un spirit de echipă formidabil. În UTILBEN, am înțeles că, pentru a deveni cei mai buni, avem nevoie de obiective nerezonabile și ambițioase. Vrem să fim avangarda industriei, să fim cei mai buni. La fiecare 3 luni, în fiecare echipă, ne alegem un obiectiv nerezonabil, pentru atingerea căruia este nevoie de un efort eroic și poate chiar de puțin noroc. Atingerea obiectivelor nerezonabile ne oferă convingerea că suntem o companie specială. Super-eroii sunt mândri să facă parte dintr-o organizație deosebită, excelentă, unică și de succes. Asta le va oferi super-eroilor mândria de a fi cei mai buni.

 

  1. Întâlniri de clarificare și prioritizare.

Pentru performanță, este nevoie de un sistem de aliniere a obiectivelor, care să țină super-eroii pe drumul spre țintă. În UTILBEN, suntem orientați către succes și concentrați să rămânem pe drumul cel bun.

Întâlnirea trimestrială: În fiecare trimestru, ne întâlnim pentru a planifică următoarele 90 de zile. Aici, se face evaluarea ultimului trimestru și se pregătește următoarea etapă. Suntem organizați și atenți la tot ce facem. Nu vrem să muncim în zadar, ci să culegem roadele muncii noastre.

Întâlnirea lunară: Ne întâlnim o dată la 30 de zile, că să planificăm luna care urmează. Această întâlnire are că scop evaluarea lunii precedente. Să ne asigurăm că suntem în grafic în ceea ce privește planul pe trimestru și să planificăm luna care urmează. 

Întâlnirea zilnică. În fiecare dimineață, toți colegii din fiecare echipă participă la o întâlnire de 15 minute, care îi pune pe toți pe aceeași pagină. Scopul întâlnirii zilnice este să ne stabilim prioritățile și să ne asigurăm că lucrurile merg în aceeași direcție. Suntem părți ale unui întreg și reușitele se măsoară prin unitatea grupului.

 

  1. Celebrarea victoriilor super-eroilor.

După fiecare obiectiv atins, ne oprim și celebrăm victoriile. Suntem mândri de succesul nostru și îl sărbătorim. Adevărată provocare este ca întotdeauna să facem lucrurile mai bine în viitor. Investim în experiențe care să întărească succesul, sentimentul de apartenență, caracterul unic al companiei. Organizăm ieșiri în natură, excursii cu biciclete, rafting sau curse de karturi. La UTILBEN, muncim din greu și ne distrăm din greu. Am învățat să nu le luăm prea în serios, așa că, din când în când, organizăm câte un campionat de poker, câte o seară de jocuri, Catan, Fifa sau bowling. 

 

  1. Obiceiuri și tradiții.

Zile de naștere: Suntem parte dintr-o familie și ne place să ne sărbătorim zilele de naștere în cadrul companiei. Așa, avem oportunitatea să cântăm împreună și să mâncăm câte o prăjitură delicioasă.

Evenimentele importante: Sărbătorim evenimentele importante din viața colegilor noștri, precum căsătoria sau nașterea unui copil.

Recunoaștem performanța: La finalul fiecărui an, super-eroii sunt recunoscuți și premiați pentru performanțele realizate.

Ziua Recunoștinței: Petrecerea anuală a companiei, pe care am transformat-o într-o zi a recunoștinței. În acesta zi, ne aducem aminte să fim recunoscători și să ne numărăm binecuvântările. În această zi, fiecare coleg are șansa să doneze pentru diferite cauze sau organizații.

Ziua Companiei: Este ziua în care celebrăm oamenii loiali ai companiei și recunoaștem contribuția colegilor de-a lungul anilor. Ne aducem aminte de cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm ca organizație.

Ziua Pasionaților de Utilaje: Este un eveniment dedicat tuturor pasionaților de utilaje, în care invităm la sediul nostru furnizori, parteneri, producători și clienți, pentru networking și socializare. Aici, avem șansa să ne jucăm cu utilajele, să învățăm despre noile tehnologii și să licităm pentru utilaje cu prețul de pornire 0 (zero).

Raport de Integritate: La finalul fiecărui an, ne analizăm și ne evaluăm privind contribuția la misiunea, viziunea și valorile companiei. Ne gândim la ce am făcut bine și ce nu am făcut bine. Întocmim un raport, pe care îl transmitem public, într-un mod transparent.

UTILBEN News: Un buletin săptămânal de știri, cu toate noutățile și informațiile relevante dintr-o săptămână. Super-eroii sunt ocupați și preferă să urmărească un video, decât să citească un email.

 

  1. Contribuție și voluntariat.

Super-eroii vor să contribuie la ceva semnificativ, cu un impact pozitiv și să ajute lumea să devină mai bună. Căutăm contexte în care oamenii din organizație să se implice în activități voluntare. Ne dorim ca majoritatea oamenilor din organizație să fie implicați în voluntariat. Câteva proiecte de voluntariat și implicare socială din care facem parte: Let's do it, Romania!, Casa Filip, Asociația Preventis, Via Transilvanica.

 

În acest articol, am vorbit despre fundamentele esențiale ale culturii organizaționale, concentrate pe creștere și performanță. Am împărtășit exemple practice din cultura UTILBEN, care ne-au ajutat să creștem și să devenim lideri în industria utilajelor din România. Am demonstrat că putem face performanță cu oameni tineri și în România. Am recrutat oameni talentați și valoroși, în care am investit și cărora le-am adăugat valoare în mod intenționat, ca să își atingă potențialul maxim și să devină super-eroi.

Performanța se poate realiza cu oameni obișnuiți care, într-o cultură potrivită, se transformă în super-eroi. Cultura organizațională se dezvoltă intenționat și proactiv. Creați o cultură organizațională care să atragă și să formeze super-eroi, alături de care să faceți performanță aici, în România.

Suntem întotdeauna în căutare de oameni buni, așa că, dacă vrei o provocare în carieră și îți dorești să faci parte dintr-o echipă de super-eroi, te invităm să ne contactezi. Iar, dacă nu găsești un rol care să ți se potrivească acum, poți să ne ne cauți oricum, pentru că întotdeauna mai avem nevoie de un super-erou în echipa UTILBEN!

 

https://www.utilben.ro/careers




Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )