10 principii esențiale ale unei delegării eficiente care te vor elibera de stresul zilnic

Publicat de UTILBEN18/06/2019

10 principii esențiale ale unei delegării eficiente care te vor elibera de stresul zilnic și te vor ajută să îți atingi potențialul maxim că și lider

Pentru liderii care vor să fie eficienți și liberi:

10 principii esențiale ale unei delegării eficiente care te vor elibera de stresul zilnic și te vor ajută să îți atingi potențialul maxim că și lider    Ca și lider te simți de multe ori copleșit sub povara propriilor idei și proiecte. Întotdeauna parcă sunt mai multe idei decât timp, energie și capacitate de implementare. Într-o societate în care regulă de bază e profitul, iar competiția este foarte puternică, mulți lideri de organizații ajung să sufere de surmenaj prin muncă.


     Știai că 44% dintre liderii ajung să între în surmenaj, o stare de oboseală extremă datorită stresului, efortului psihic prelungit și lipsei de odihnă? Stresul și lipsa de odihnă duc la dureri de cap, nervozitate, scădere a posibilității de concentrare, surmenaj și epuizare E normal că vrei să te simți important și valoros rezolvând probleme importante pentru organizație, dar de ce ai vrea să fi ocupat cu urgențe, cu stingere de incendii?


    De ce ai vrea să îți pierzi sănătatea luând mai multe responsabilități asupra ta în loc să înveți să le delegi eficient? Dacă nu înveți procesul delegării eficiente, o să ajungi un lider copleșit sub povara propriilor idei și proiecte, care își petrece majoritatea timpului ocupat cu urgențe.    Cum ar fi să ai libertatea să alegi, să ai timp pentru a gândi, a analiză și a investi în lucruri cu adevărat importante pentru ține? Cum ar fi să ai timp pentru analiză și identificarea cauzelor, cauzelor problemelor din organizație.


Ce este delegarea?

Să împuternicești și să dai autoritate unei persoane din organizație livreze un rezultat bine definit într-un interval de timp asumat și cu consecințe clare pentru îndeplinire.

 

Care este scopul delegării?


Timpul tău este cea mai prețioasă resursă, care nu este regenerabilă. Dacă ai timp poți să generezi mai mulți bani, dar oricâți bani ai avea, nu poți să îți cumperi mai mult timp. Delegarea este una din abilitățile esențiale ale unui lider eficient. Dacă nu înveți să delegi îți vei limita creșterea și dezvoltarea organizației tale.

Mitul că doar dacă te implici tu personal iese bine.

Te gândești și tu adesea  că dacă nu mă implic personal în rezolvarea sarcinilor nu va fi aceiași calitate?

Până ce explici cuiva ce are de făcut și taskul pe care vrei să îl delegi mai bine faci tu?

Ai îndoieli că ar fi alții din echipă capabili să rezolve mai bine sau mai eficient ce este de făcut?

Care este cel mai rău lucru care se poate întâmplă?

Renunță la frică! Timpul tău, liniștea ta, sunt cele mai prețioase. Beneficiile delegării sunt mult mai mari decât ceea ce ar putea să meargă rău dacă tu nu ești 100% implicat.”


    Îți vom prezenta în continuare 3 fundamentate esențiale ale delegării iar apoi îți vom arăta cele  10  principii esențiale ale unei delegări eficiente care te vor ajuta să te eliberezi și să devii un lider eficient și productiv? Că și lider este critic să te ocupi de lucruri, care aduc  cea mai mare valoare organizației.


Fundamente Delegare

Este esențial pentru creșterea și dezvoltarea ta ca și lider să devii bun la delegare. Fundamentele delegării eficiente îți vor aduce multe beneficii atât în viață profesională cât și profesională.


Fundament 1: Înțelegerea Identității scopului și misiunii personale

Ca să poți să delegi eficient ai nevoie să fi sigur pe ține ca și lider, să îți cunoști identitatea, scopul, și misiunea. Dacă îți este frică că într-o zi cei către care delegi vor deveni mai buni decât ține și îți vor lua locul, atunci vei delega doar rezultate cu un anumit impact asupra organizației și vei ține la ține cel mai importante rezultate.

Dacă vrei să dezvolți o viziune măreață cu un impact puternic în lume la care să vrei să se alăture oameni excepționali ai nevoie să îți cunoști identitatea, scopul în viață și să ai timp să te clarifici.

 

Fundament 2: Rolul tău ca și lider

Rolul tău ca și lider într-o organizație este să stabilești clar viziunea și obiectivele și apoi să te asiguri că ai în echipa oameni buni către cine să delegi

Este responsabilitatea ta ca și lider să alegi țintă și obiectivele pentru organizație. Unde vrei să ajungi în următorul an, dar în următorii 5 ani, 10 ani?

Ai nevoie de claritate pentru analiză, strategie și planificare. Provocarea ta că și lider este să alegi foarte bine ținta și să nu deraiezi în prea multe direcții.

 

Rolul tău ca și lideri este să stabilești CE este de făcut și apoi cauți pe CINE să facă.  

Cauți pe CINE și îi provoci cu CE.

 

Fundament 3: Cine vs Cum

Când delegi, nu trebuie să ști neapărat cum se poate face rezultatul pe care vrei să îl obții.

Rolul tău ca și lider nu este ca să știi CUM se face totul în organizație.

Ai nevoie să cauți oameni buni care se descurcă singuri și către care poți să delegi.

Când ești la început de drum într-un business sau într-o organizație nu ai opțiunea de a delega. Începi prin a le face tu pe toate. De aceea ști cum se fac toate lucrurile.

Ne obișnuim să întrebăm CUM  se face și nu CINE ar putea să facă?

Există o frică naturală de a pierde ceea ce am construit până în prezent poate să fie că e vorba de resurse, poziție sau control.

Întrebarea CUM? trebuie înlocuită cu CINE? În loc să te gândești la CUM să faci, să te gândești la CINE ar putea să facă asta.

 

Pana acum ti-am arat cele 3 fundamentate esențiale ale delegării iar acum iți vom prezenta cele  10  principii esențiale ale unei delegări eficiente.1.     Alege ce vrei să delegi?

Alege ce vrei să delegi. Ca și lider ar trebui să îți folosești timpul cel mai eficient, rezolvând probleme critice ale organizației și sarcini pe care doar tu le poți face.

E important să ști care sunt lucrurile care țin neapărat de ține și pe care ai putea să le delegi. Deleagă tot ceea ce ar putea să fie făcut de altcineva din organizație. Înainte să faci un lucru, pune-ți întrebarea: doar eu aș putea să fac acest lucru? Cine din organizație ar putea să îl facă? Cui pot să deleg acest lucru din companie? Cine ar putea să facă bine asta?

Calculează cât produci pe ora și gândește-te dacă tu ar trebui să o faci? Majoritatea liderilor nu își calculează cât valorează timpul lor. Creează-ți un sistem clar de propilitizare a sarcinilor.

Vei vrea să delegi lucruri sau sarcini pentru care folosești cuvinte că și eu trebuie, neapărat,  sunt nevoit.
2. Recrutează oameni buni și cunoaște-ți echipa

Recrutează oameni buni și fă-ți timp pentru a-ți cunoaște cât mai bine membrii echipei. E important să cunoști ce puncte țări și ce puncte slabe are fiecare om din echipa. Gândește-te și în termeni de potențial!  Deleagă apoi celui cu abilitățile necesare, cu scopul de a-l pune în valoare și a-i dezvoltă potențialul.

Ai nevoie de oameni buni care se descurcă singuri către care să delegi. Pentru această este important să dezvolt echipa încontinuu. Vrei să te înconjori cu o echipa care să te completeze, ale căror puncte forțe sunt punctele tale slabe. Caută să identifici oameni buni cu potențial către care să poți să delegi.

 

Îți dorești ca oamenii cu care lucrezi și către care delegi să nu necesite mult ajutor și implicare din partea ta, deoarece se descurcă singuri. Nu vrei să le arăți tu oamenilor cu care lucrezi cum se face. Îți dorești ca oamenii cu care lucrezi să știe cum se fac lucrurile.

Dacă vrei să devii un lider eficient și productiv, o să vrei să angajezi oameni la nivelul tău sau mau sus. Este responsabilitatea ta ca și lider să faci recrutări de top pentru ca să dezvolți o echipa puternică.3 .Începe întotdeauna cu de ce?

Explică de ce delegi! Care sunt beneficiile și avantajele pentru organizație ale rezultatelor pe care vrei să le delegi?

Nu ai vrea că oamenii tăi să creadă că iar ai chef să le dai de lucru, doar că să se afle în treaba.  Explică clar celui căruia îi delegi care sunt motivele delegării.

Prezintă beneficiile și avantajele din punctul de vedere al omului către care delegi. Sunt cazuri în care îți dorești că oamenii să dezvolte noi abilități sau să-și asume noi responsabilități pentru că vrei să îi promovezi. Menționează și criteriile pentru care a fost ales, aducând în discuție calitățile sale relevante.

 

4. Setează obiective clare și realizabile

Pentru că delegarea să fie eficientă este nevoie că obiectivele să fie clar stabilitate și să fie realizabile. Este foarte demotivant pentru oameni să le delegi obiective nerealizabile.

Fii cât mai explicit cu sarcina pe care o delegi. Este clară țintă? este clar care este obiectivul? Sunt clare limitele în care poate decide?

Persoană către care ai delegat înțelege, cum se va măsura succesul? Are resursele necesare pentru a finaliza cu succes sarcina? Te-ai asigurat că a înțeles ce i-ai comunicat?

Dacă răspunsul este afirmativ la toate aceste întrebări, atunci poți să treci mai departe.

 

5. Stabilește un termen clar

Când delegi ai nevoie să obții un termen, împreună cu persoana către care delegi.

Când persoana către care delegi nu îți poată da termen, îi ceri un termen pentru când îți va da un termen.

Orice termen primești de la oamenii cu care lucrezi îi întrebi cum ar putea să facă în jumătate din timp. Îi întrebi în ce termene și condiții și de ce ar avea nevoie pentru a finaliza în jumătate din timp.

Apoi negociați împreună termenul limita clar definit și asumat.

 

6. Setează consecințe pentru neîndeplinire

Pentru că delegarea să fie eficientă este nevoie de consecințe clare și asumate pentru neîndeplinire.  Persoana către care delegi trebuie să își asume consecințele în cazul în care nu se întâmplă rezultatul în termenul clar stabilit.

Dacă nu există consecințe nu există nici un control asupra rezultatului și a termenului de îndeplinire.

 

7. Împuternicire și oferă autoritate

Asigură-te, întotdeauna, că cel către care delegi are autoritatea necesară pentru a livra rezultatul cerut. Informează oamenii din echipă să cunoască nivelul de autoritate al celui către care ai delegat, astfel încât să i se acorde întreg suportul fără să-i bage bețe în roate.

Poți împuternicii doar oameni care au suficiente competențe. Dacă este un nou trebuie să îl instruiești înainte că să îi delegi responsabilitate.

Dacă îi ceri cuiva 100% responsabilitate e important să îi dai și 100÷ autoritate. E important să oferi oamenilor autoritate și responsabilitate. E un chin să ceri responsabilitate fără să acorzi autoritate.

Să îi dai cuiva autoritate înseamnă inclusiv să îi dai responsabilitatea să acționeze în numele tău. Pentru această este nevoie să ai mare încredere în oamenii pe care îi împuternicești.

 

8. Stabilește un cadru clar și planificat de comunicare

 

După delegare este nevoie să stabilești  un cadru clar și planificat pentru comunicare cu persoană către care ai delegat.

Vrei să te întâlnești cu oamenii în contexte clare, stabilite și periodice precum: întâlniri săptămânale, întâlniri lunare  care să îi mențină pe oameni pe drumul cel bun. Că și lider tu ești responsabil să controlezi contextele.

Ca și oameni vrem să ne simțim importanți, de aceea ne place să ni se ceară ajutorul. Vei fi tentat să îți ajuți oamenii când vin la ține pentru ajutor și fără să vrei să te trezești că te-ai încărcat cu problema lor. Vrei să te asiguri că oamenii către care ai delegat sunt pe drumul spre țintă pentru asta trebuie să fi un consultant, coach pentru oamenii cu care lucrezi nu să le spui cum se face.

Este foarte important că tu că și lider să controlezi contextele de comunicare. Oamenii cu care lucrezi ar trebui să știe când pot să apeleze la ține pentru ajutor.

Oamenii din organizație vor venii la mine să ceară ajutor pentru cum să facă lucrurile.

Dacă le dai un deget, oamenii tăi vor vrea să îți ia toată mâna. Ei vor să le fie simplu și să nu își asume responsabilitatea. Dacă vrei că oamenii tăi să își asume responsabilitatea, să crească și să se dezvolte, atunci nu vrei să le spui cum să facă ci vrei să îi lași pe ei să se descurce.

Dacă le spui oamenilor cum să facă, lor le va fi mai ușor, dar tu vei rămâne blocat și nu vei putea să crești și să te dezvolți că și lider. Provocarea cea mai mare pentru ține că și lider este acolo unde ai experiență. Aici îți va fi cel mai greu că să te abții să spui oamenilor cum se face.9. Măsoară Progresul

Persoana către care ai delegat trebuie să înțeleagă cum se va măsura succesul.

Este nevoie să stabilești indicatori de măsură pe care să îi analizezi pentru a menține un control asupra rezultatului.

Asigură-te că monitorizezi eficient realizarea rezultatelor pe care le-ai delegat.

Măsurarea progresului este un lucru extrem de important. Ai nevoie să ști la fiecare pas unde ești și ce mai ai de făcut pentru a ajunge la destinație.

Rezultatele trebuie să fie transparente și vizibile. Este important ca să îi menții oamenii focalizați pe rezultat în fiecare zi.10. Oferă feedback!

Feedbackul este o parte importantă a procesului de delegare deoarece este un context foarte bun de învățare.  

Oferă feedback atât pe parcursul realizării rezultatului cât și la final.

Încurajează oamenii atunci când fac bine și ajută-i să corecteze ce fac rău.

Feedbackul negativ se dă doar între patru ochi, pentru a reduce intrarea în defensivă și a maximiza învățarea.

Oferă feedback în contextele structurate de comunicare stabilite împreună.

La final nu uită să mulțumești oamenilor și să le recunoști rezultatele de preferabil în public. Astfel vei încuraja  și pe alții să-și asume mai multe responsabilități.

Nu uită, scopul delegării este maximizarea potențialului tău ca și lider.

Timpul tău este cea mai prețioasă resursă, care nu este regenerabilă. Dacă ai timp poți să generezi mai mulți bani, dar oricâți bani ai avea, nu poți să îți cumperi mai mult timp.

Delegarea este una din abilitățile esențiale ale unui lider eficient.

Dacă nu înveți să delegi îți vei limita creșterea și dezvoltarea organizației tale.Ruben Marian este un tânăr antreprenor din Cluj-Napoca, pasionat de afaceri, leadership și dezvoltare personală.

Este implicat în mai multe afaceri cu o cifra de afaceri pe grup de peste 10 milioane Euro.

În 2006 a fondat compania UTILBEN , care a crescut de la 1 angajat la peste 45 de angajați și este astăzi principalul importator de utilaje second hand din România cu o cifra de afaceri de peste 10 milioane Euro pe grup.

Pe lângă UTILBEN,  Ruben a fondat GO HAIR, companie românească care produce brandul de tratamente profesionale pentru par  REGIVERO.  AGRIBEN este o companie specializată în agricultură ecologică și COLOSUS - prima licitație de utilaje grele din România

Viziunea lui este să vadă România transformată prin afaceri făcute cu integritate și caracter.

Este un militant al eticii în afaceri și crede că se pot face afaceri corecte și de succes în România! Vrea să contribuie  la o schimbare pozitivă în societate prin promovarea excelenței, onestității și responsabilității în sfera publică și profesională.

 


Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date. Consultă termenii și condițiile! Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )