campaign-notification campaign-notification

3 reguli pentru șoferii care întâlnesc utilaje pe drumurile publice

Publicat de 02/09/2020

utilaje pe drum, utilaje pe șosea, buldoexcavator pe șosea, tractor pe șosea, operatori utilaje, sfaturi operatori utilaje

Cum gestionezi situația în care te întâlnești cu un utilaj pe șosea? Îți venim în ajutor cu 3 sfaturi care te vor ajuta să gestionezi o astfel de situație, mai ales în plin sezon agricol.

Reguli pentru șoferii care întâlnesc utilaje pe drumurile publice

 

Avem același drum și trebuie să coexistăm în trafic. Aici, mă refer la proprietarii de utilaje și la cei de autoturisme. Adesea, câmpul care trebuie lucrat nu se află în vecinătatea utilajului, așa că operatorul unui tractor, să zicem, trebuie să conducă acest echipament greoi și masiv pe drumurile publice. Adesea, șoferii sunt frustrați că sunt încetiniți de utilaje și se grăbesc să le depășească. Dar această grabă duce uneori la accidente rutiere grave, așa că trebuie să manifestăm o atenție sporită în preajma acestor coloși greoi în trafic. Chiar dacă cel mai rapid tractor din lume - JCB Fastrac Two - atinge 217 kilometri pe oră, sunt puține șanse să ne întâlnim cu el pe șoselele din România.

Suntem în plin sezon agricol, ceea ce înseamnă că tot mai multe utilaje se vor regăsi pe șoselele patriei. De aceea, în calitate de șofer, este cazul să te înarmezi cu răbdare și să efectuezi depășirile doar în momentul în care vizibilitatea este totală și te-ai asigurat că nu sunt riscuri la care să te supui inutil. Știm, e enervant să stai în spatele unui tractor care merge poate cu 30 de kilometri pe oră, dar nu poți pierde mai mult de 1 minut din drumul tău spre casă. Trebuie să fim mai toleranți în astfel de cazuri și să ne punem puțin și în locul fermierului.

Sunt câteva reguli elementare care trebuie urmate pentru a nu ne expune la pericole și a ne risca viața, dacă ne aflăm la volanul unui autoturism:

 

1. Încetinește de îndată ce vezi un utilaj în mers.

Am stabilit deja, utilajele se deplasează cu o viteză redusă, așa că nu este o idee deloc bună să încerci să depășești un astfel de echipament din prima. Un test simplu conclude că o mașină care circulă cu 80 de kilometri pe oră are nevoie de 90 de metri pentru a depăși un utilaj care se deplasează cu 25 de kilometri pe oră. În acest caz, manevra de depășire durează 4 secunde. Pare puțin, însă 90 de metri este lungimea unui stadion de fotbal. Multe pericole pot apărea în acest interval.

Totodată, din cauza diferenței mari de viteză între cele două vehicule, șoferul trebuie să încetinească de îndată ce a zărit utilajul pe drum, pentru a avea timp să evite o coliziune.

 

2. Dacă tu nu-l vezi, nici el nu te vede.

Utilajele de mari dimensiuni sau cele care tractează o remorcă plină cu vârf îi blochează parțial vizibilitatea operatorului. Așadar, în calitate de șofer, trebuie să acorzi o mare atenție acestor echipamente agricole. Dacă oglinda retrovizoare a unui tractorist este parțial obturată, nu uita că dacă tu, aflat la volanul mașinii, nu vezi operatorul utilajului, nici el nu te vede pe tine. Ia în calcul că o schimbare de direcție sau o încetinire bruscă a tractorului se poate produce oricând.

În calitate de șofer, când întâlnești astfel de utilaje voluminoase pe drumurile publice, nu ar strica să îți manifești clar intenția de depășire. Folosește semnalizarea din timp și poziționează-te cu autoturismul cât mai în exterior, aproape de linia discontinuă de pe carosabil. În cazuri speciale, folosește intermitent faza lungă sau chiar claxonează scurt, astfel încât să îți faci simțită prezența pe drum.

Cel mai important este să îi atragi atenția tractoristului că urmează să îl depășești. Seara sau pe timp de noapte, trebuie să fii de două ori mai atent!

 

3. Ține cont de condițiile de drum.

Atenție la carosabilul umed sau la resturile lăsate în urmă de utilaje. Poți să fii sigur că un tractor sau o combină agricolă vor lăsa adevărate brazde pe carosabil, dacă nu au fost curățate corespunzător la ieșirea de pe câmp. Nămolul este foarte alunecos și aderă rapid pe anvelope, ceea ce reprezintă un real pericol pentru șoferi. Conform testelor în domeniul rutier, distanța de oprire a unui vehicul poate fi și de 5 ori mai mare pe drumurile ude decât pe uscat.

 

Acestea au fost doar câteva reguli elementare de condus prudent și responsabil atunci când ne intersectăm cu utilaje pe drumurile publice. Vom continua subiectul într-un articol viitor!

 

Conduceți prudent și ajungeți la cei dragi în siguranță! Utilben - Garantia utilajelor fiabile

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )