campaign-notification campaign-notification

5 măsuri de protecție împotriva substanțelor chimice folosite în agricultură

Publicat de 08/07/2020

substanțe chimice, agricultură, pesticide

Intr-o ferma avem adesea de-a face cu produse chimice, asadar iata care sunt cele 5 masuri de protectie impotriva substantelor chimice pe care le poti folosi.

Măsuri de protecție împotriva substanțelor chimice folosite în agricultură

 

Într-o fermă, avem adesea de-a face cu produse chimice care ne fac munca și viața mai ușoare.

Folosim îngrășăminte chimice pentru fertilizarea solului și pentru obținerea unei recolte bogate.

Pesticidele sunt folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor - microbi, buruieni, animale - și sunt clasificate în funcție de organismul țintă combătut:

  • Bactericide - substanțe care distrug bacteriile
  • Fungicide - substanțe care distrug ciupercile dăunătoare plantelor
  • Erbicide - substanțe care distrug buruienile din culturi
  • Insecticide - substanțe care omoară insectele dăunătoare sau parazite
  • Acaricide - substanțe care omoară acarienii (ordin de arahnide parazite)
  • Nematocide - substanțe care omoară nematozii (clasă de viermi paraziți)
  • Moluscocide - substanțe care omoară moluștele (melci și limacși)
  • Raticide - substanțe care omoară șoarecii și șobolanii

 

Multe dintre aceste chimicale sunt toxice și pentru om și, deci, trebuie folosite cu mare atenție. Producerea, ambalare, depozitarea, transportul și utilizarea pesticidelor sunt reglementate prin lege. La ultima numărătoare aproximativă, erau peste 30.000 de astfel de substanțe chimice folosite în agricultură, iar efectele pozitive ale acestora vin la pachet cu efecte secundare nedorite.

Un pesticid ideal ar trebui să aibă un spectru restrâns de acțiune și să elimine doar organismele dăunătoare. Un astfel de pesticid ideal ar trebui să se descompună chimic sau biologic, în substanțe care să nu afecteze mediul înconjurător. Din păcate, pesticidul ideal nu există. Majoritatea produselor de acest gen au un spectru larg de acțiune, sunt greu degradabile sau se descompun în substanțe toxice.

 

Pentru ca tu și familia ta, angajații și toți cei care îți calcă pragul fermei să fiți în deplină siguranță, trebuie să respectați 5 reguli simple de prevenție.

 

1. Informează toți membrii familiei și angajații asupra efectelor chimicalelor. Dacă aceste substanțe nu sunt folosite în mod corespunzător, utilizatorii pot suferi răni grave sau își pot pierde viața. Un exemplu elocvent este reprezentat de pesticidele care conțin amoniac anhidru. Asta înseamnă că substanța nu conține apă și reacționează în contact cu umezeala. Amoniacul anhidru este un stimul excelent pentru creșterea plantelor, dar, în contact cu ochii, pielea sau mucoasa, cauzează deshidratare rapidă și arsuri severe.

Este important să te asiguri că toate chimicalele sunt etichetate corespunzător și conțin informații detaliate, astfel încât toți cei care intră în contact cu aceste substanțe să știe la ce pericolele se expun și care sunt riscurile.

 

2. Folosește echipament de protecție. Pentru a evita expunerea la efectele negative ale chimicalelor, este important să porți ochelari de protecție, mănuși de cauciuc și haine adecvate, cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Sunt unele substanțe care necesită folosirea unei măști de gaze. Nu te feri să iei cele mai stricte măsuri de siguranță atunci când lucrezi cu astfel de chimicale, chiar dacă unele proceduri de protecție ți se par exagerate. Unele substanțe toxice nu acționează imediat și au efecte nocive în timp, așa că nu este loc de niciun compromis.

Căile respiratorii pot fi grav afectate de chimicale, la fel și plămânii și alte organe vitale. Pielea este foarte expusă și trebuie protejată pe tot parcursul folosirii substanțelor toxice.

 

3. Ține tot timpul apă curată la îndemână. Majoritatea chimicalelor oferă un sfat simplu în caz de contact accidental: clătește abundent cu apă. Dacă intri în contact cu o substanță toxică, trebuie să-ți cureți imediat zona afectată cu apă. Este prima și cea mai importantă măsură de protecție. De aceea, te sfătuim să ai tot timpul la îndemână un recipient de 5 litri, care să conțină zilnic apă proaspătă.

 

4. Depozitează produsele chimice în mod corespunzător. Aceste substanțe toxice trebuie păstrate într-un mod optim, astfel încât să nu devină nocive. Revenim la exemplul despre amoniacul anhidru. Punctul de fierbere al acestuia este la -33 de grade Celsius, așa că trebuie depozitat într-un mediu corespunzător, mai ales în iernile geroase.

 

5. Respectă proceduri stricte în timpul transportului de chimicale. Majoritatea accidentelor se petrec în timpul transferului de substanțe toxice. Tocmai de aceea, este esențial să folosești echipament de protecție și să te asiguri că toți cei implicați în transportul chimicalelor sunt familiarizați cu echipamentele specifice.

 

 

Îți dorim să ai parte de o recoltă bogată și să fii tot timpul în siguranță!

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )