campaign-notification campaign-notification

5 Reguli de respectat de orice operator de utilaje

Publicat de 15/10/2020

reguli pentru operatori, reguli operatrori utilaje, operatori utilaje, reguli de siguranta operare utilaje, operare utilaje, operare utilaje in siguranță

Operatorii de utilaje trebuie să respecte o serie de reguli pentru a rămâne în siguranță atunci când folosesc un utilaj. Află din articolul nostru care sunt aceste reguli:

Reguli de respectat de orice operator de utilaje

 

Sectorul de construcții este un mediu de lucru periculos. Nu este o surpriză pentru nimeni. Operatorii de utilaje au avantajul de a fi protejați de cabină, dar pot reprezenta un pericol pentru alții. Bineînțeles, în cazul răsturnării utilajului pe care îl manevrează sau în cazul în care un obiect cade pe cabină, până și operatorii sunt expuși pericolelor. Tocmai de aceea, este foarte important să respecți următoarele 5 reguli simple de siguranță în muncă:

 

1. Poartă centura de siguranță. Majoritatea operatorilor de utilaje din toată lumea refuză să folosească centura de siguranță. Prin simplul fapt că un excavator sau încărcător frontal nu se deplasează cu aceeași viteză pe care o are un automobil, operatorii se simt în deplină siguranță și chiar consideră că centura este inutilă.

Chiar dacă nu conduci un autoturism, aceleași reguli se aplică și în cazul utilajelor. Chiar dacă operezi o macara, un excavator sau un încărcător pentru câteva minute, trebuie să îți pui centura. Asta pentru că un accident se poate întâmpla oricând și nu depinde de timpul pe care îl petreci la manșă. Trebuie să te asiguri că nu vei cădea din utilaj sau vei fi aruncat din acesta, în cazul în care se petrece un accident de muncă.

Totodată, nu uita să porți echipament de protecție, chiar dacă operezi un utilaj. Nu sunt puțini cei care cred că dacă te afli în cabină, nu mai trebuie să porți cască de protecție sau bocanci cu bombeu metalic. Dar acest comportament te poate duce pe patul de spital sau chiar mai rău. Ia-ți toate măsurile de siguranță, fără excepții.

 

2. Nu îți asuma riscuri. Am stabilit deja că un șantier este un mediu de lucru perriculos, așa că asumarea riscurilor suplimentare poate să fie o greșeală fatală. Montarea și demontarea atașamentelor pe un buldoexcavator, de exemplu, este o operațiune care trebuie făcută cu atenție și fără grabă. Gândește-te că, dacă doar te împiedici de un obstacol, poți suferi răni serioase sau mai rău. În jurul tău, se află doar materiale și obiecte dure. Nu vei cădea pe iarbă sau pe nisip.

Fii atent la fiecare pas pe care îl faci pe șantier. Gândește-te la pericolele care te pasc la locul tău de muncă, indiferent dacă te dai jos din utilaj, mergi la masă sau pleci acasă. Oboseala și neatenția sunt dușmanii tăi cei mai periculoși. Totodată, nu face lucruri care îți pot periclita viața. Nu te urca pe structuri instabile, nu lucra pe suprafețe șubrede și ai grijă pe unde calci când te afli la înălțime.

 

3. Oprește utilajul. Chiar dacă pare o măsură exagerată, verifică dacă ai oprit utilajul, înainte să pleci de lângă el. Pe șantier, este mai tot timpul zgomot, așa că te poți înșela. Din nou, neatenția poate fi fatală. Odată ce te-ai dat jos din cabină, echipamentul de construcții o poate lua la vale și știm prea bine că va fi practic imposibil de oprit. Un utilaj scăpat de sub control poate produce daune serioase în jurul său și poate face victime în rândul celor care se află în calea lui.

Ia în calcul vacarmul de pe șantier, care poate acoperi zgomotul motorului utilajului pe care îl operezi. Majoritatea gesturilor și acțiunilor pe care le facem frecvent sunt din reflex. Cum ar fi pornirea sau oprirea unui echipament de construcții. Să nu cazi pradă oboselii și neatenției când vine vorba de acest aspect.

 

4. Atenție la obstacole. Dacă faci o săpătură cu un excavator, asigură-te că zona nu ascunde pericole subterane. Înainte de orice lucrare de excavare, trebuie să ai un plan al conductelor, țevilor sau cablurilor care sunt îngropate în sol. Canalizare, alimentare cu apă, electricitate. Sunt lucrurile pe care trebuie să le cunoști în amănunt înainte de a trece efectiv la treabă.

Aceeași regulă se aplică și în cazul obstacolelor aflate la înălțime. Brațul unui încărcător telescopic sau o macara pot intra în contact direct cu firele de electricitate. Nu doar curentul electric îți este dușman. Deasupra utilajului se pot afla diverse structuri, care se pot prăbuși peste tine dacă nu ești atent și nu verifici constant ce se află în jurul tău.

 

5. Inspectează șantierul. Fă verificări de rutină cât mai des posibil. De preferință, zilnic. Înainte să te pui pe scaunul confortabil de operator, asigură-te că utilajul tău funcționează la parametri optimi. Dacă totul a fost în regulă cu o zi în urmă, asta nu înseamnă că situația nu s-a schimbat peste noapte.

Fă-ți un plan zilnic, săptămânal și lunar de inspecție a echipamentului tău de construcții, plan care să conțină acțiuni specifice de control. Examinează starea filtrelor, nivelul lichidelor vitale și integritatea componentelor.

 

 

Ai grijă de utilajul tău, dar și de tine însuți. Poți fi atent și vigilent doar atunci când ești odihnit și nu ești apăsat de tot felul de gânduri. Eliberează-ți mintea înainte de a te urca în cabina utilajului, fii concentrat și nu îți asuma niciun risc. Spor la treabă!

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )