campaign-notification campaign-notification

6 Trucuri pentru a lucra eficient cu un excavator iarna

Publicat de UTILBEN28/12/2023

excavator, excavator iarna, intretinere excavator iarna

Iata 6 sfaturi utile pentru a va asigura ca lucrati cu excavatorul in mod eficient si in siguranta pe timpul iernii

Când stratul de zăpadă depășește genunchii și gheața acoperă solul, este important ca operatorii utilajelor de construcții să fie mult mai atenți la stilul de operare și pericolele care pot apărea în șantier. Sezonul rece aduce o serie de provocări însemnate pentru operatorii de excavatoare. Lucrările pe care trebuie să le realizeze cu aceste utilaje în condiții de iarnă necesită o abordare diferită și aplicarea uneori trucuri specifice pentru a asigura eficiența și siguranța în șantier.

Iată 6 sfaturi utile pentru a vă asigura că lucrați cu excavatorul în mod eficient și în siguranță pe timpul iernii.

Cum puteți fi productiv cu un excavator iarna

1. Curățați excavatorul de zăpadă și gheață

Înainte de a începe ziua de lucru, operatorii trebuie să curețe zăpada sau gheața de pe excavator lor peste noapte. Dacă această operațiune nu este efectuată la timp, zăpada poate îngheța și poate îngreuna mișcările brațului de excavare. De asemenea, dacă zăpada devine tare și compactă, acoperind un cilindru hidraulic, s-ar putea chiar să provoace ruperea componentei. Iar pentru a evita riscul de alunecare, le recomandăm operatorilor să fie atenți ca treptele spre cabină să nu fie acoperite cu zăpadă sau gheață. Geamurile cabinei trebuie, la rândul lor, să fie curățate pentru a vă asigura că vizibilitatea nu este obturată.

excavator iarna

2. Realizați o verificare a utilajului

În timpul iernii, pot fi observate multe defecțiuni chiar și cu ochiul liber înainte ca acestea să se agraveze. Vă recomandăm să realizați o listă de verificare vizuală pe care operatorul trebuie să o efectueze în fiecare zi înainte de a utiliza excavatorul. Această listă ar trebui să cuprindă următoarele activități:

  • fisuri la furtunurile hidraulice
  • cabluri libere
  • scurgeri de ulei

Punem accent pe verificarea furtunurilor hidraulice deoarece temperaturile sub 0 grade pot degrada structura cauciucului. Odată ce de uleiul hidraulic fierbinte intră în furtunurile înghețate, fisurile se pot rupe, vărsând litri întregi în șantierul de lucru în doar câteva secunde. Dacă are loc o scurgere de materiale periculoase, companiile de construcții se pot confrunta cu amenzi pentru daune de mediu, pe lângă reparațiile costisitoare care vor surveni.

3. Acordați-i utilajului suficient timp să se încălzească și să se răcească

După efectuarea verificării, porniți excavatorul și lăsați-l să funcționeze în ralanti până când motorul au atins temperatura optimă de funcționare. Dacă motorul diesel este pus la lucru înainte să ajungă la temperatura potrivită, acesta poate suferi defecțiuni grave.

intretinere excavator iarna

Vă recomandăm să mențineți utilajul aproximativ 15 minute în ralanti înainte de a-l mișca de pe loc. Puteți începe să mișcați brațul excavatorului încet, fără sarcină în cupă, pentru a încălzi sistemul hidraulic. Ridicați fiecare șenilă și rotiți-o de câteva ori în ambele direcții.

Operatorul poate începe să lucreze la putere maximă de îndată ce indicatoarele de temperatură din cabină ating nivelul normal și observă că brațul de excavare și șenilele funcționează fără dificultate. La sfârșitul zilei de lucru, ar fi indicat ca operatorul să lase câteva minute utilajul in ralanti înainte de a opri motorul.

4. Nu uitați de cabina operatorului

Pentru a menține confortul operatorilor, asigurați-vă că sistemul de încălzire este în stare de funcționare corespunzătoare, precum și scaunul încălzit, dacă excavatorul este echipat cu unul.

Când depozitați utilajul după ziua de lucru, curățați cabina și îndepărtați resturile de alimente, deoarece acestea pot atrage rozătoare. Inspectați cabina pentru a vă asigura că nu există fisuri sau filtre lipsă și că portierele se închid etanș.

5. Verificați nivelul uleiului hidraulic

Înainte de a porni excavatorul, trebuie să vă asigurați că are suficient lichid hidraulic pentru a funcționa pe parcursul întregii zile. Lichidul hidraulic trebuie să fie indicat în centrul cadranului de măsurare atunci când brațul este plasat în poziția de service.

excavator iarna

6. Verificați uleiul de motor

Când vine vorba de utilizarea și întreținerea utilajelor iarna, va fi nevoie să verificați vâscozitatea uliului de motor. Un fluid cu vâscozitate scăzută curge mai ușor datorită compoziției sale, ceea ce înseamnă o lubrifiere mai bună.

Pe măsură ce uleiul acumulează resturi, acesta va începe să se îngroașe și să devină din ce în ce mai greu de pompat, afectând puterea utilajului. Uleiul prea vâscos nu poate oferi protecția necesară în timpul lunilor de iarnă.

Concluzii

Lucrările efectuate cu un excavator pe timp de iarnă necesită atenție sporită și adaptabilitate. Verificările riguroase și instruirea operatorilor sunt elemente esențiale pentru a asigura o operare eficientă și sigură. Prin implementarea acestor trucuri, șantierele de construcții pot continua să funcționeze fără probleme, chiar și în mijlocul iernii.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )