campaign-notification campaign-notification

8 Echipamente esențiale pentru construirea drumurilor

Publicat de 12/08/2021

echipamente esențiale pentru construirea drumurilor, echipamente pentru construirea drumurilor, utilaje construire drumuri, utilaje construcție drumuri, utilaje pentru construire șosele

Care sunt cele 8 echipamente esențiale pentru construirea drumurilor? Află care sunt aceste utilaje din articolul nostru.

Construcția drumurilor joacă un rol major în dezvoltarea economică a unei regiuni și necesită o planificare minuțioasă și o execuție fără cusur. 

Realizarea unui drum implică operațiuni de pregătire a agregatelor (concasare, sortare), săpături adânci și alte sarcini dificile care necesită o gamă largă de echipamente specializate pentru construirea drumurilor. 

În cazul în care intenționați să începeți lucrările de construire a unui drum, există câteva categorii de utilaje esențiale de care veți avea nevoie.

Vă prezentăm 8 echipamente esențiale pentru construirea unui drum:

 

1. Excavator pe șenile

Excavatoarele pe șenile sunt echipamente grele de construcții utilizate pentru excavarea pământului sau a rocilor și pentru încărcarea lor pe basculante. Excavatoarele sunt utilaje de nelipsit în stadiile incipiente ale construirii unui drum deoarece acestea sunt folosite atât pentru pregătirea suprafeței de lucru cât și pentru extragerea materialelor necesare construcției drumului. Acestea pot realiza o gamă largă de lucrări prin simpla schimbare a diferitelor tipuri de atașamente precum cupe de excavare, picoane, multiprocesoare și multe altele.

 

2. Încărcător frontal

Încărcătoarele frontale sunt utilizate pentru manipularea unor cantități importante de sol, pietre sau alte materiale extrase din zona în care va fi realizat drumul. Așadar, pot fi folosite și la umplerea tranșeelor săpate în procesul de construire a drumurilor. 

 

 

3. Concasor și stație de sortare

Concasoarele și stațiile de sortare au rolul de mărunți și sorta rocile extrase din cariere sau balastiere. Astfel, se vor obține dimensiunile și formele de agregate care se potrivesc pentru lucrările de construcție a drumurilor. În funcție de dimensiunile obținute, acestea sunt folosite fie la așternerea patului drumului (format din agregate grosiere) sau a balastului stabilizat, fie pentru obținerea betonului asfaltic.

 

4. Buldozer

Buldozerele se folosesc în principal la decopertarea stratului vegetal și pot îndepărta copaci, tufe, bolovani și orice altceva care poate fi încorporat în pământ și care se află în calea unui proiect de construcție a unui drum. De asemenea, buldozerele sunt folosite la astuparea șanțurilor, nivelarea trașeelor și la mutarea materialelor decopertate în zonele de depozitare. Lama înclinată a buldozerului este un instrument extrem de eficient pentru dislocarea straturilor de sol vegetal și pentru îndepărtarea bolovanilor și a rocilor.

 

5. Autogreder

Autogrederele sunt utilaje de nelipsit în cazul proiectelor de construire a drumurilor. Sunt echipamente folosite pentru a crea suprafețe plane pe care va fi așezat asfaltul, intrând în rol după ce buldozerele și-au făcut treaba. Puterea lor ridicată și lama lungă cu care sunt echipate le permit să niveleze diferite tipuri de suprafețe, inclusiv cele acoperite cu pietriș. 

Autogrederele se diferențiază de alte echipamente cu întrebuințări asemănătoare, precum buldozerele, prin precizia cu care pot nivela solul. Acestea sunt echipate cu o lamă metalică reglabilă, poziționată între roata din față și cea din spate a echipamentului, dar pot fi echipate și cu accesorii auxiliare precum scarificatorul sau lama frontală. Noile tehnologii încorporate în aceste utilaje permit obținerea unor suprafețe cu abateri minime față de proiect și realizarea de economii importante de materiale scumpe, precum asfaltul, în construirea efectivă a drumului.

 

6. Stații de asfalt

Stația de asfalt, după cum îi sugerează și numele, este utilizată la fabricarea asfaltului. Stațiile de asfalt amestecă agregate minerale, nisip și materiale de umplutură în cantitățile optime. Agregatele sunt uscate și încălzite la o temperatură ridicată, după care se adaugă filler și bitum. Produsul final este menținut la o temperatură ridicată, astfel încât să nu se întărească înainte de a fi așternut în zona în care va fi construit drumul.

 

7. Finisor de asfalt

Finisoarele de asfalt sunt echipamente folosite la turnarea stratului de asfalt pe suprafața drumului în construcție. Un finisor de asfalt oferă o nivelare inițială a asfaltului înainte ca acesta să fie compactat cu ajutorul unui cilindru compactor. 

 

8. Cilindru compactor

Cilindrii compactori sunt printre cele mai importante utilaje pentru construirea drumurilor. Un cilindru compactor de terasamente este utilizat la presarea solului, pietrișului și balastului stabilizat în procesul de pregătire a infrastructurii drumului. Compactoarele de asfalt au rolul de a presa asfaltul așternut de finisoare pentru a obține gradul de compactare dorit. Compactoarele pe pneuri se folosesc pentru a sigila deschiderile superficiale ale stratului de asfalt astfel încât să împiedice pătrunderea apei în structură și astfel să se evite degradarea acestuia sub sarcinile apărute în exploatare. 

 

Echipamentele grele joacă un rol vital în proiectele de construirea drumurilor. Cu ajutorul utilajelor potrivite veți putea construi drumuri de calitate superioară care vor rezista mult timp, dar veți deveni în același timp mult mai profitabil.

La Utilben veți găsi o gamă vastă de utilaje pentru construcții și un pachet întreg de servicii asociate.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )