campaign-notification campaign-notification

Actionare excavator in 8 pasi simpli

Publicat de UTILBEN06/08/2024

Noile tehnologii de construcții devin tot mai practice și în sprijinul operatorului, ceea ce nu doar că îi conferă un confort sporit, dar îi și crește productivitatea. Totodată, în ceea ce privește operatorii aflați la început de carieră ei pot simți presiunea de a nu avea aceeași dexteritate în a acționa anumite utilaje mai complexe. Așadar, tematica de astăzi abordează subiectul operării unui excavator. Prin urmare, îți punem la dispoziție 8 pași simpli pentru a eficientiza procesul de actionare excavator.

operare excavator

Ghid de actionare excavator

Un excavator este dotat pentru o operare facilă cu următoarele instrumente: 2 pedale, 2 manete de control, și 2 joystickuri. Fiecare dintre aceste elemente are un rol esențial în actionarea excavatorului. 

Cum poți folosi cele 2 joystickuri pentru manipulare excavator?

Cele 2 joystickuri pot realiza diverse acțiuni ale excavatorului, mai ales atunci când sunt combinate mai multe comenzi deodată. Astfel, joystickurile sunt cele care acționează asupra brațului de excavare și a cupei, dar permit și controlul cabinei.

actionare excavator prin joystickuri

Joystick excavator stânga:

  1. Împins în față - cupa excavatorului se va ridica pentru a lua poziția de săpare sau de golire a cupei;
  2. Tras în spate - cupa va veni spre interior putând să încarce materialul excavat;
  3. Împins spre dreapta - cabina excavatorului se va orienta către dreapta;
  4. Împins spre stânga - cabina excavatorului se va orienta către stânga.

Joystick excavator dreapta:

  1. Împins în față - acționează asupra brațului de excavare lăsându-l în jos;
  2. Tras în spate - acționează asupra brațului de excavare ridicându-l;
  3. Împins spre dreapta - axul cupei de excavare va roti cupa spre dreapta;
  4. Împins spre stânga - axul cupei de excavare va roti cupa spre stânga.

conducere excavator

Cum poți conduce excavatorul?

Pentru a activa activitățile motrice ale unui excavator, operatorul se poate folosi de cele 2 manete și pedale pe care le are la dispoziție. Acestea vor permite rotirea utilajului în diverse direcții sau mersul față/spate. De asemenea, operatorul se poate folosi fie de mâini pentru  conducerea unui excavator acționând manetele de control, fie poate folosi picioarele pentru controlare excavatorul prin pedale.

Iată care sunt principalele comenzi pe care le poți face prin procesul de operare excavator:

Acționare pedale excavator:

  1. Ambele pedale împinse în față - excavatorul se va deplasa în față, greutatea și forța de apăsare exercitată asupra pedalelor va transmite motorului echipamentului viteza de deplasare;
  2. Ambele pedale împinse în spate - excavatorul se va deplasa în spate, greutatea și forța de apăsare exercitată asupra pedalelor va transmite motorului echipamentului viteza de deplasare;
  3. Apăsarea pedalei stângi - excavatorul se va roti spre dreapta;
  4. Apăsarea pedalei drepte - excavatorul se va roti spre stânga;

manete excavator

Acționare manete excavator:

  1. Ambele manete împinse în față - excavatorul se va deplasa în față, presiunea exercitată asupra manetelor va transmite motorului echipamentului viteza de deplasare;
  2. Ambele manete împinse în spate - excavatorul se va deplasa în spate, presiunea exercitată asupra manetelor va transmite motorului echipamentului viteza de deplasare;
  3. Apăsarea manetei stângi înspre față - excavatorul se va roti spre dreapta;
  4. Apăsarea manetei drepte înspre față - excavatorul se va roti spre stânga.

Sfaturi în operarea unui excavator

În ceea ce privește procesul de actionare excavator, este recomandat să se țină cont de anumite reguli. Acestea sunt esențiale pentru a evita accidentele de muncă, dar și periclitarea randamentului în activitate. Așadar, câteva dintre sfaturile experților pentru operatorii aflați la început de carieră sunt:

  • Menține viteza constantă! Pentru a menține o viteză constantă a echipamentului, pedalele excavatorul sau manetele trebuie să fie apăsate concomitent și cu o forță care crește treptat.
  • Fără mișcări bruște! Pentru a evita mișcările bruște sau oprirea forțată a activității excavatorului, operatorul trebuie să acționeze comenzile excavatorului lent și cu presiune exercitată îndelungat. Spre exemplu: o simplă împingere rapidă a joystick-ului stâng spre dreapta/stânga poate să zdruncine cabina operatorului și astfel în cel mai neprielnic caz să-l pună în pericol.
  • Atenție la dimensiunile excavatorului! Atunci când te afli pe un șantier de construcții unde spațiul de excavare este mai îngust sau există un obstacol lateral (clădire, gard, etc.) este bine ca înainte de a pătrunde în acel loc operatorul să se asigure că are suficient spațiu de acționare.
  • Poziționarea corectă a excavatorului! Realizarea săpăturilor poate fi foarte dificilă chiar și pentru un excavator de mari dimensiuni. Pentru a evita balansarea echipamentului este recomandat ca săpăturile să fie realizate când cabina are aceeași orientare cu șenilele. În cazul contrar în care cabine este răsucită la un unghi de 90 grade față de șenile, apare riscul de balansare a utilajului.

excavator pe santier

Concluzie

În concluzie, orice operator ar trebui să cunoască măsurile de siguranță și metodele de acționare a unui excavator pentru a-și crește randamentul. În funcție de gradul de experiență pe care un operator de utilaje îl are, comenzile excavatorului pot fi combinate în diverse moduri pentru a putea realiza săpături indiferent de circumstanțe.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )
    Articole similare