campaign-notification campaign-notification

Agricultura ecologică și șansa unei vieți mai sănătoase

Publicat de Utilben13/01/2021

agricultură ecologică, agricultură bio, legume bio, fermieri, agricultură românească, culturi organice, culturi bio, agricultură ecologică

Agricultura ecologica, sansa la un stil de viata sanatos

Agricultura ecologică

Piața de desfacere, invadată de zeci de mii de producători străini, produse fără gust și necesitatea unei alimentații sănătoase, i-au făcut pe mulți fermieri români să practice agricultura ecologică. În acest articol, vă prezentăm ce înseamnă exact acest lucru și care sunt pașii pentru acest nou stil de viață, atunci când vine vorba de hrană.

Agricultura ecologică înseamnă promovarea unui sistem care să respecte mediul înconjurător și să îndeplinească cerințele social-economice moderne.

I se mai spune agricultură organică, pentru că are rolul de a produce hrană sănătoasă, așa cum o dă Mama Natură, fără a i se aplica îngrășăminte chimice, mai exact, practici care să ajute, să dezvolte și să conserve mediul înconjurător. Mai bine zis, rezultă produse agroalimentare proaspete, fără să se intervină asupra factorilor naturali de dezvoltare.

Se dorește un echilibru între industrie și biodiversitatea naturii

Astfel că producția alimentelor trebuie să respecte o serie de reguli stricte. În etapa de producție, fermierii nu folosesc sub nicio formă organisme modificate genetic, fertilizante și pesticide sintetice, stimulatori de creștere, hormoni și antibiotice. În plus, în etapa de procesare, nu se pun deloc aditivi alimentari sau substanțe chimice de sinteză.

Beneficiile unei agriculturi ecologice sunt numeroase. Va avea un impact pozitiv asupra mediului, dar și asupra producătorului și consumatorului. Prin eliminarea substanțelor chimice, produsele vor fi mai sigure pentru consum. În plus, apa potabilă nu va mai fi expusă riscului de contaminare cu nitrați și alte bacterii dăunătoare. Despărțirea de agricultura convențională și trecerea la una ecologică sau organică reprezintă un prim pas spre rezolvarea unor mari probleme la nivel mondial. De exemplu, încălzirea globală sau ploile acide.

Să ai o agricultură ecologică la tine în fermă nu este ușor, pentru că trecerea de la cea clasică nu se face de pe o zi pe alta. Specialiștii vorbesc de o durată medie de doi-trei ani, în funcție de cultură, pentru ca solul să devină fertil, iar echilibrul mediului să fie restabilit. După  ce s-a făcut trecerea la agricultura organică, urmează recolta, apoi comercializarea ei. Pentru vânzarea produselor sub eticheta de „aliment bio”, producătorii trebuie să respecte legile impuse de Consiliul European. Important de reținut este faptul că produsele bio certificate conțin minimum 97% ingrediente ecologice.

Agricultura ecologică oferă garanții în ceea ce privește durabilitatea mediului înconjurător, bunăstarea animalelor și sănătatea consumatorilor

Un alt avantaj îl au fermierii. Costurile de investiție sunt mult mai mici, având în vedere eliminarea fertilizanților sau a altor substanțe folosite în agricultura clasică. Ca dezavantaje, un minus îl reprezintă prelucrarea, ambalarea și comercializarea produselor ecologice. Și asta, din cauză că instalațiile industriale și de ambalare sunt foarte scumpe, date fiind standardele înalte de calitate impuse.

Însă fermierii sunt conștienți că acesta este viitorul, pentru că românii vor din ce în ce mai multe produse bio și sunt interesați de un stil de viață cât mai sănătos!

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )