Agricultura regenerativă și însănătoșirea solului
Agricultura regenerativă
Trăim într-o lume în care natura pare că a luat-o razna. Anotimpurile s-au decalat, avem parte de tot mai multe inundații și calamități naturale, iar temperaturile sunt extreme. Pe lângă organismul uman, și mediul este afectat de schimbările bruște ale vremii. Azi ninge, mâine plouă, apoi e soare, iar canicula pârjolește totul în calea ei. Ce fac agricultorii în astfel de situații? Ce se întâmplă cu toată munca lor, culturile și tot ce însămânțează? Ce se întâmplă cu solul, complet derutat de capriciile naturii?
Specialiști și cercetători din toată lumea și-au unit forțele și au căutat metode noi de a face agricultură, iar descoperirile lor ar putea redefini viitorul. Au căutat un mod de renaștere a naturii, o metoda pentru ca solul să nu moară și să fie sănătos din nou. Răspunsul este agricultura regenerativă.
Ce înseamnă mai exact agricultura regenerativă? Scopul acestui tip de agricultură este de a îmbunătăți calitatea solului și de a regerarea sau însănătoși pământul grav afectat de capriciile naturii. Agricultura regenerativă își propune să crească fertilitatea naturală a solului, să fie eficientă din punct de vedere economic și să aibă un impact pozitiv asupra societății și asupra mediului.
De mai bine de un deceniu, observăm schimbări brutale ale vremii. Toamna pare a fi vară, iarna zici că-i toamnă, primăvara este capricioasă, iar vara are toane. Vânt aspru, grindină, ninsori puternice și secetă. Fiecare contribuie la degradarea mediului înconjurător. Și aceasta este doar o mică parte dintr-un peisaj dureros la nivel global. Iar vestea nu este deloc bună, pentru că experții în domeniu susțin că fenomenele meteo care dau dintr-o extremă în altă se vor înteți.
Ce soluții avem? Așa cum am menționat, una dintre variante este agricultura regenerativă. Unii specialiști vorbesc și despre reîmpădurirea masivă, ca măsură de întoarcere la normalitate. Dar cum la noi mai mult se defrișează decât se împădurește, să vorbim doar despre agricultura regenerativă. Acest tip de agricultură a apărut de curând, dar soluțiile pe care le oferă îi fac deja pe tineri să o folosească la scară largă.
Ce oferă agricultura regenerativă? Metode holistice. Agricultura regenerativă propune o alternativă sustenabilă din punct de vedere ecologic, economic și social. Asta, în condițiile în care activitățile de producere a hranei, la care contribuie folosirea fertilizatorilor chimici și pesticidele, înseamnă, printre altele, emiterea gazelor cu efect de seră. Mai exact, 30% din cele existente la nivel mondial.
Ce ne propun specialiștii? Standarde organice. Să folosim îngrășăminte verzi sau de animale și, în mod evident, să evităm fertilizatorii sintetici. Un alt factor de evitat este modificarea genetică. Practicile regenerative folosite în mod corect pot reduce emisiile de gaze toxice prin creșterea în sol a stocurilor de carbon. Plantele pot absorbi dioxidul de carbon din atmosferă și îl depozitează în sol. Astfel, solul devine sănătos. Specialiștii garantează.
O altă sugestie este păstrarea semințelor. De la o recoltă la alta, se asigură consistența și controlul soiurilor. Biodiversitatea este alt mod. Varietatea recoltelor crește rezistența. Sau conservarea apei prin tehnici speciale și colectarea apei de ploaie. Acestea asigură o sursă de apă în sezonul secetos.
Dincolo de ocean, există aproximativ 70 de investiții strategice, în valoare de aproape 50 de miliarde de dolari, care au în vizor acest tip de agricultură. Autoritățile au înțeles problema, au identificat cauzele și soluțiile, prin urmare, au ales să investească în dezvoltarea acestui segment. Tot mai mulți investitori își doresc să susțină financiar soluții viabile în fața acestor provocări, consecințe ale schimbărilor climatice.
În concluzie, agricultura regenerativă înseamnă un set de măsuri sustenabile. Astfel, solul este protejat și ajutat să se regenereze. Se pune accent pe creșterea biodiversității, pe eficientizarea circulației apei și pe capturarea gazelor cu efect de seră. Acest timp de agricultură înseamnă mai mult decât hrană sănătoasă sau impact pozitiv asupra mediului. Este soluția la problemele majore cauzate de vreme și o schimbare culturală majoră în ceea ce privește grija pentru oameni și pământ.