campaign-notification campaign-notification

Ajutor APIA de motorină pentru fermierii români

Publicat de 12/04/2021

ajutor apia, apia, ajutor agricultori romani, ajutor de motorina fermieri, ajutor motorina agricultori

APIA vine în ajutorul agricultorilor români cu o subvenție pentru motorină. Aflați din articolul nostru care sunt condițiile pe care trebuie să le îndepliniți.

Vești bune pentru fermierii care dețin utilaje agricole! Autoritățile decontează motorina. Sunt acordate subvenții de 1,57 de lei pe litru.

Iată ce trebuie să faceți pentru a beneficia de ajutorul de la stat. Potrivit specialiștilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, una dintre primele condiții obligatorii pentru subvenționare este legată de suprafața minimă pe care beneficiarul o deține. Respectiv, suprafața lucrată de teren agricol. Reprezentanții APIA anunță că aceasta trebuie să fie de cel puțin un hectar, iar suprafața unei parcele să fie de minimum 0,3 hectare. Sunt condiții și în cazul serelor, solariilor, livezilor sau viilor. Pe listă, specialiștii au mai trecut culturi de hamei, arbuști fructiferi și pepiniere. În cazul acestora, suprafața parcelei lucrate trebuie să fie de minimum 0,1 hectare.

 

Odată ce ați terminat de măsurat suprafețele agricole și ați ajuns la concluzia că vă încadrați pentru ajutorul de stat, trebuie să vă puneți în fața calculatorului și să scoateți la imprimantă o serie de documente obligatorii, pe care să le depuneți în vederea acordării ajutorului de stat. Fermierii din sectorul vegetal trebuie să facă, în primul rând, o cerere. Aceasta poate fi găsită pe site-ul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Apoi, pentru a beneficia de reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură în acest an, trebuie să puneți la dosar următoarele documente:

  • copie a actului de identitate și copii ale documentelor de înregistrare
  • adeverință eliberată de primăria de care aparțineți, pentru a face dovada suprafețelor agricole pe care le aveți în exploatare
  • document în ceea ce privește situația suprafețelor și structurii estimative a culturilor pentru care fermierul solicită ajutorul financiar
  • dovadă că agricultorul nu figurează ca debitor la organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare înscrise în Registrul Național al Organizațiilor de Îmbunătățiri Funciare, precum și la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, furnizorul de apă și de electricitate, după caz
  • angajamentul solicitantului cu privire la autorizarea ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare

 

Agricultorii trebuie să mai îndeplinească o condiție obligatorie. Să fie înregistrați ca persoane fizice autorizate, întreprindere individuală sau familială.  În cazul în care agricultorii nu dețin nicio formă de organizare, nu este nicio problemă. Fermierii pot depune oricum cererea la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ca potențiali beneficiari, dacă, în termen de 60 de zile lucrătoare, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.

Dacă ne uităm peste datele de anul trecut, reducerea accizei la motorină a fost de 1,52 lei pe litru, așadar, cu 0,05 lei mai mică. O diferență infimă, dar, când vorbim de tone de motorină, acești 5 bani pot conta enorm pentru fermierul român. Pentru anul acesta, plafonul total alocat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este de 340.550.000 lei, sumă acordată de la bugetul de stat.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )