campaign-notification campaign-notification

Banii prin Ordonanță de Urgență pentru fermierii afectați de secetă

Publicat de Utilben18/09/2020

Pandemia COVID-19 a venit la pachet cu cea mai mare secetă din ultimii 60 de ani. Temperaturile caniculare din această vară și lipsa precipitațiilor au sufocat agricultura românească.

Banii prin Ordonanță de Urgență pentru fermierii afectați de secetă

Pandemia COVID-19 a venit la pachet cu cea mai mare secetă din ultimii 60 de ani. Temperaturile caniculare din această vară și lipsa precipitațiilor au sufocat agricultura românească. Cei mai afectați au fost fermierii din Bărăgan, Dobrogea, Moldova și Oltenia. Autoritățile de la București au publicat zilele trecute o Ordonanță de Urgență pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă. Aceștia pot beneficia de sume de până 1.000 de lei pentru fiecare hectar afectat de secetă. Ordonanța de Urgență 148/2020, prin care fermierii care și-au văzut culturile distruse de secetă pot cere ajutoare de stat, a fost aprobată de Comisia Europeană.

Autoritățile din România recunosc problemele fermierilor autohtoni și vin în ajutorul acestora, într-un an cu totul și cu totul crunt. Totuși, precizează că OUG 148/2020 este un ajutor de stat excepțional. Celelalte state membre ale Uniunii Europene au mecanisme de protecție în astfel de cazuri, cum ar fi Fondul Mutual. Mai exact, fermierii cotizează la un fond comun și, din fiecare euro primit ca despăgubiri, 60 de eurocenți sunt rambursați din bugetul Comisiei Europene. Oficialii din Ministerul Agriculturii promovează această idee și iau în calcul ca un astfel de fond să fie înființat și în România, iar asocierea fermierilor, necesară acestei inițiative, să devină un lucru obișnuit.

După nenumărate vizite în teren și strângere de dovezi, a fost adoptată ordonanța pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de efectele secetei. Mai exact, o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei. De acești bani vor beneficia aproximativ 34.400 de fermieri români care și-au văzut pe Apa Sâmbetei aproape 1,6 milioane de hectare. De la publicarea Ordonanței de Urgență 148/2020 în Monitorul Oficial, respectiv 2 septembrie, fermierii au avut la dispoziție zece zile pentru a depune cererile de despăgubire.

Procesul a urmat mai mulți pași. Mai întâi, s-au depus cereri la primăriile unde își au domiciliile fermierii afectați de secetă. Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se realizează astfel o prima evaluare a pagubelor de către comisiile de specialitate. În cerere, fermierii trebuie să precizeze suprafața afectată de secetă, tipul culturii și dauna suferită. Ulterior depunerii cererii, comisiile locale special constituite, în colaborare cu reprezentanții Direcțiilor Agricole, merg în teren, pentru a verifica suprafața declarată și gradul de distrugere. La final, se face o evaluare a valorii pagubelor. Ultimul pas este ca datele declarate de fermier să coincidă cu cele constatate de specialiști în teren. Urmează validarea lor, apoi întocmirea documentelor care vor fi prezentate și centralizate la Ministerul Agriculturii.

Prin urmare, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

l  să dețină proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate

l  suprafața calamitată să reprezinte un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în Cererea Unică de Plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate

l  fermierii trebuie să fie înregistrați în evidențele APIA în anul 2020, cu Cerere Unică de Plată în 2020

l  agricultorul să nu fie în reorganizare, lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului

 

Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care au însămânțat în toamna anului 2019 grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță. Cea mai mare despăgubire o va primi cultivatorul de rapiță. Puțin peste 1.000 de lei la hectar. Orzoaica, 951 de lei. Valoarea ajutorului la grâu este de 925 de lei pe hectar, bani ce provin de la bugetul național și din fonduri europene. Aceeași sumă o va primi și agricultorul care spera la o cultură bogată de secară. 912 lei este cuantumul pentru un hectar de orz, 805 lei pentru triticale și 772 de lei pentru un hectar de ovăz.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )