campaign-notification campaign-notification

Calendarul fermierului - echipamente agricole de noiembrie

Publicat de 22/11/2021

calendarul fermierului, calendar fermier, utilaje agricole noiembrie, utilaje agricole

Care sunt activitatile agricole intreprinse intr-o ferma in luna noiembrie si ce utilaje sunt mai des folosite? Aflati din articolul nostru.

În acest articol vom vorbi despre calendarul fermierului, mai exact despre principalele activități întreprinse de fermierii din legumicultură, culturi de câmp și pomicultură în luna noiembrie.

Informațiile au fost preluate de pe www.agrointel.ro. De asemenea, vă vom prezenta și câteva dintre principalele utilaje agricole folosite în această perioadă. 

În calendarul unui fermier, luna noiembrie este o perioadă în care trebuie duse la bun sfârșit pregătirile pentru iernat. În ciuda frigului care se instalează tot mai persistent pe ogor, există anumite activități pe care agricultorii le întreprind chiar și în această lună a anului. 

Astfel, fermierii desfășoară acțiuni de pregătire a terenul pentru culturile din următorul an. Pomicultorii plantează pomi fructiferi, în cazul în care vremea se menține frumoasă. De asemenea, aceștia pot săpa gropi pentru pomii sau arbuștii care vor fi sădiți în primăvară. Via trebuie protejată de frigul iernii, așadar viticultorii o îngroapă în această perioadă. Iar în cazul celor care dețin ferme de animale, încep pregătirile pentru stabulație. Fermierii încep să creeze condițiile necesare trecerii cu brio peste iarna în adăposturile animalelor.

Culturi de câmp:

  • Activitatea cea mai însemnată din luna noiembrie se referă la pregătirea terenului pentru campania agricolă din primăvara următoare.
  • Lucrările de recoltare sunt finalizate, iar ultimele roade sunt transportate și depozitate în locuri special amenajate.
  • Terenurile sunt arate, înainte ca pământul să înghețe.
  • Resturile vegetale sunt eliminate de pe suprafețele agricole.
  • Sunt îngrijite semănăturile de toamna, mai exact rapița și grâul.
  • Pregătirea patului germinativ se finalizează, de asemenea și semănatul la culturile de toamnă.
  • Se efectuează arături, în funcție de sol, la aproximativ 18-20 cm adâncime. Dacă solurile găzduiesc o vegetație mai înaltă, atunci se recomandă mărunțirea acesteia cu o grapă cu discuri.

Legumicultură:

  • Luna noiembrie este perioada în care se recoltează legumele rădăcinoase și vărzăoase, pregătindu-se în același timp și zonele în care vor fi depozitate pe perioada iernii, mai exact între noiembrie și aprilie.
  • După ce culturile de legume au fost recoltate, fermierii realizează arăturile de toamnă.
  • Se finalizează recoltarea mazării și a fasolei. Se recomandă tăierea acestor plante de la nivelul solului, astfel încât rădăcinile să rămână în pământ. Astfel, azotul se păstrează și este eliberat treptat în pământ pe măsura ce rădăcina se descompune.
  • Resturile vegetale sunt adunate și depozitate într-un spațiu special creat pentru compostare.
  • Soiurile de toamnă-iarnă de salată și ridichii sunt semănate.
  • Se întrețin în solar culturile de ardei, castraveți și tomate – ciclul al doilea.

Pomicultură:

  • Se aduna perele spre a fi păstrate peste iarnă.
  • Sunt recoltate nucile, gutuile și migdalele.
  • După recoltare, fermierii adună fructele stricate care au rămas în pomi sau sub aceștia, deoarece pot fi o sursă de infecție pentru recolta anului viitor.
  • Trunchiului și ramurilor pomilor fructiferi li se aplică o îmbăiere pentru a distruge dăunătorii care hibernează peste iarnă.
  • Ramurile rupte, uscate sau rănite sunt eliminate. De asemenea, se îndepărtează și ramurile care se ating sau se intercalează.
  • Tăierile se aplică doar semințoaselor și numai după ce toate frunzele au căzut din pomi.
  • Este necesar să toaletați pomii fructiferi pentru a avea o livadă productivă. În lipsa toaletării, pomii vor fi supraîncărcați cu fructe, care vor rămâne mici. Iar în anul urmând fie nu vor mai da roade, fie producția va fi mai săracă.

Echipamentele necesare pentru aceste activități

Utilben vă oferă soluții complete pentru agricultură printr-o gamă completă de utilaje, atașamente și agregate. Dintre aceste echipamente, le vom enumera pe cele care au un aport crescut în această perioadă premergătoare iernii.

Pluguri, scarificatoare, remorci și grape cu discuri: acestea sunt “vedetele” lunii noiembrie, fiind printre cele mai folositoare echipamente agricole în această perioadă. 

Plugul, unul din cele mai utile atașamente agricole care nu poate lipsi din nicio fermă, este echipamentul care vă va ajuta cel mai mult să pregătiți patul germinativ în vederea cultivării inițiale a solului. Plugurile marca Otma și marca Aldo Biagioli pe care vi le oferim vă vor ajuta să lucrați mult mai eficient, fără întreruperi. 

Scarificatorul este un utilaj folosit în această perioadă la dislocarea pământului și rădăcinilor. Aici Utilben vă aduce scarificatoarele de la Otma și Aldo Biagioli care vă vor oferi cele mai bune rezultate în munca agricolă.

Grapele cu discuri sunt uneltele perfecte pentru afânarea și netezirea suprafeței solului. Unele modele de grape pot să elimine chiar și buruienile sau pot fi folosite la acoperirea semințelor după semănat. La noi veți găsi cele mai performante grape cu discuri de la Otma și Aldo Biagioli cu ajutorul cărora veți termina munca mult mai rapid.

Nu putem vorbi de muncile agricole fără a menționa importanța remorcilor. Cu ajutorul acestora pot fi transportate diverse materiale sau chiar și animale. Remorcile agricole pot fi atașata pe tractoare sau încărcătoare telescopice, dar ce mai adesea vei întâlni remorci la tractoare. Utilben vă întâmpină cu remorci agricole Romsan de cea mai bună calitate și care au capacități impresionante de încărcare.

Iar, bineînțeles, utilajul bun la toate, tractorul este echipamentul care poate lucra chiar și iarna, dacă este bine întreținut. Tractoarele de la KIOTI vă aduc performanțe imbatabile, alături de un consum redus de combustibil, dimensiuni compacte și cel mai bun raport calitate-preț.

 

Așadar, indiferent de sezon sau de munca pe care o depuneți în fermă, Utilben vă furnizează toate echipamentele agricole de care aveți nevoie. 


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )