Care sunt culturile mai profitabile decat porumbul?

Publicat de UTILBEN11/09/2018

Care sunt culturile mai profitabile decat porumbul?Porumbul este cea mai populară cultura în România, în 2017 doborând recordul în Europa,depășind Franța. Producția totală de porumb boabe in anul 2017 este cu 45% mai mare decat în 2016. Producția medie pe hectar este de 6 tone, astfel, România reușind să înregistreze o producție record de peste 14,5 milioane de tone în 2017 conform celor de la Agerpres. Chiar și așa, sunt alte culturi mult mai profitabile decât porumbul. Prețul porumbului conform bursa cerealelor în 25 may 2018 este de 764 lei/tonă.

 

Care sunt culturile mai profitabile față de porumb?

 

Porumbul pentru consum

            Porumbul este o cultură care este vândut în principal ca hrană pentru animale. Vânzarea acestuia pentru consumul uman, asigură un preț de vânzare mul mai mare, prin urmare crește profitabilitatea.

Atunci când creșteti porumbul pentru consumul uman, trebuie să țineți cont de anumite lucruri:

  • Pentru producția de porumb dulce, nu se poate folosi porumbul transgenic, astfel întreținerea acestuia fiind mai grea;
  • Aveți posibilitatea de a vinde porumbul știulete sau boabe.

Prețul știuleților este de aproximativ 1,5 lei/bucată, iar în hipermaketuri ajunge chiar la 2 lei/bucată.

“Prețul pentru porumbul zaharat este, în medie, de 30-35 de bani pe bucată. Se negociază mult la vânzare, mai ales în funcție de perioada din an în care se face tranzacția. Sunt soiuri semitimpurii care se vând cu preț mai mare și, de fapt, aici se dă și “bătălia” dintre fermieri: care scoate cel mai devreme porumbul pe piață.” – Agrointel

Costurile cu porumbul pentru consum sunt de aproximativ 7.000 lei pentru un hectar, dintre care 2.500 lei pentru sămânță restul fiind pentru lucrări.

 

Lucerna

Lucerna este una dintre cele mai valoroase culturi de plante furajere, datorită producției mai de masă verde și a calității superioare a fânului. Aceasta este o recoltă foarte profitabilă, deși prețul depinde de calitatea acesteia . Procentul de buruieni este componenta principală a calității de lucernă.

Rentabilitatea investiției este mult mai mare decât a porumbului, astfel pentru un hectar de lucernă trebuie să investiți puțin peste 300 euro, în timp ce o productie medie de 20 tone de fân uscat îți asigură un profit mediu de 1000 euro/hectar.

 

Floarea soarelui

Floarea soarelui este și a o cultură populară în România, în general semințele sunt destinate producției de petrol,  pentru consum uman sau pentru animale. Floarea – soarelui a fost subvenționată de Uniunea Europeană timp de câțiva ani, ceea ce a dus la creșterea supreafeței cultivate. La fel ca porumbul, și producția de floarea-soarelui a atins un punct record în 2017.

Prețul de floarea soarelui în 2018 conform bursei cerealelor este de aproximativ 1553 lei/ tonă, în funcție de conșinutul de ulei. Producția medie pe un hectar de teren este de 2.500 de kg, profitul brut fiind estimat la 43 %. 

 

Soia

Soia este o legump de varp care se folosește pentru producția de furaje și tot mai mult pentru consumul uman. Europa este un importator mare de soia, deoarece cea mai mare producție de soia se află  în Brazilia, SUA, Argentina.

Conform economica.net  Romania, a ajuns cel mai mare producător de soia din Uniunea Europeana, depășind Franța. Semănatul culturii de soia începe în primăvară, când temperaturile ajung la 14-15 grade Celsius.

Prețul boabelor se soia este estimat la 1240 lei/tonă în 2018.

Quinoa

Quinoa este cea mai bună alternativă pentru suprafețele mici care poate aduce până la 25.000 de euro pe hectar. Aceasta este folosită ca o soluție nutritivă generoasă pentru cei cu intoleranță față de gluten și lactoză, devenind un „moft”.

Cerealele se adaptează în orice climat temperat răcoros, unde temperatura variază între -3 grade și +35 grade Celsius.  Prețul boabelor de quinoa ajunge la 10 euro/ kg.

Tu cultură de cereale cunoști care este mai profitabilă decât porumbul?

Vezi gama de utilaje second hand UTILBEN, tractoare de vanzare, combine agricole de vanzareremorci tractor de vanzare:

image

 

 

Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date, pentru viitoarele oportunități de carieră la UTILBEN! Consultă termenii și condițiile. Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )