campaign-notification campaign-notification

Ce domeniu de activitate să alegi pentru ferma ta

Publicat de Utilben10/07/2020

ferme profitabile, fermă profitabilă, profitabilitate, agricultură, fermieri, domeniu activitate fermă, tip de fermă

Ce tip de fermă se potrivește cel mai bine cu nivelul tău de expertiză și ce sub-domeniu ar agriculturii ți s-ar potrivi mai bine? Sunt diverse lucruri de luat în calcul înainte de a decide dacă vei avea o fermă de păsări, porci sau o fermă de legume - Iată câteva exemple.

Care este cea mai profitabilă fermă? Sau care tip de fermă necesită un volum de muncă scăzut? Care este cea mai profitabilă afacere în domeniul agricol?

Cu siguranță, și tu îți pui cel puțin una dintre aceste întrebări înainte să-ți înființezi o fermă.

Trebuie să pleci, în primul și în primul rând, de la ce îți place să faci. Filosoful chinez Confucius spunea că dacă faci ce îți place, nu vei munci o zi din viața ta! O fi adevărat, dar în agricultură lucrurile stau puțin diferit.

 

Dacă vrei să lucrezi în sectorul avicol, va trebui să te decizi dacă vrei să crești găini pentru ouă sau pentru carne. Va trebui să te gândești cum vei crește păsările, dacă le vei ține închise sau le vei lăsa libere, la sol. În baterii, în voliere sau în hale la sol. Sunt multe variate, iar tu trebuie să o alegi pe cea mai eficientă și cea care se mulează pe nevoile tale imediate. Mai ales că te afli la început de drum, nu vei vrea să investești prea mulți bani în infrastructură. În același registru, va trebui să investești în măsuri de siguranță pentru păsări, astfel încât acestea să nu cadă pradă animalelor sălbatice.

Găinile sunt cele mai populare, dar asta nu înseamnă că trebuie să te limitezi. Poți crește rațe, gâște, curci sau alte păsări de curte. Te poți axa pe ce anume cere piața sau pe ce avantaje îți conferă creșterea rațelor în detrimentul găinilor, să spunem. Vei constata, poate, că este mai profitabil să crești gâște, și atunci este mai bine să te reorientezi. Trebuie să fii flexibil și să te adaptezi cu ușurință la comportamentul pieței.

 

Dacă vrei o fermă de legume, verifică dacă legumele pe care vrei să le cultivi sunt compatibile cu tipul de sol pe care îl ai la dispoziție. Ia în calcul ce sistem de irigare este necesar. Poate zona în care ți-ai așezat ferma nu este bogată în ploi sau este o zonă secetoasă. Fermierii din Dobrogea, de exemplu, se confruntă cu absența ploilor și cu temperaturi toride. Solul este secetos acolo și este nevoie disperată de un sistem de irigații performant. Însă asta înseamnă bani și investiții, așa că cel mai bine este să te bazezi, cel puțin la început de drum, pe ce îți dă natura.

Trebuie să te decizi cum vei cultiva aceste legume. Dacă va fi o fermă organică  sau nu. Curentul bio a luat avânt și vei câștiga mai mulți bani, dar și investițiile în infrastructură sunt mai mari. În plus, volumul și ritmul de creștere sunt mai mici. Iar o acreditare pentru o cultură bio nu se obține cu una, cu două. De asemenea, ia în considerare că va trebui să cultivi o varietate de legume și fiecare soi trebuie îngrijit într-un fel anume.

 

Poți să te orientezi către producția de cereale: orz, ovăz sau grâu. Bineînțeles, porumbul este la mare căutare în țara noastră, iar solul și clima sunt numai bune. Dacă iubești animalele, ar trebui poate să crești vaci, capre sau oi. Vei obține produse lactate din belșug, iar cererea este mare pe piața din România. Poți semna un contract bun cu un mare lanț de supermarket-uri sau te poți înscrie într-o asociație de producători și să-ți comercializezi, fără intermediari, lactatele. Cutia Țăranului, de exemplu, este un proiect de agricultură care reunește producători locali din diferite zone ale țării și îi pune pe aceștia în contact direct cu cererea, respectiv consumatorul final.

 

Fermele de porci sunt o bună sursă de venit și, dacă dăm la o parte problemele recente legate de pesta porcină africană, puteți obține un profit frumușel. Și aici, ai varianta de a te delimita de concurență. Poți să crești porci din rasa mangalița, care au o carne cu un conținut redus de colesterol. Carnea este gustoasă și sănătoasă, iar această rasă de porci a devenit una dintre cele mai apreciate din Europa. O afacere de nișă îți poate aduce un profit mai mare. În plus, carne de mangalița este exportată în toată Uniunea Europeană și chiar în Japonia și Statele Unite ale Americii.

 

Ultima pe lista este o afacere în domeniul fructelor. Poți să ai livezi cu mere sau culturi de căpșuni sau zmeură. Din nou, aici depinde ce preferințe ai și în ce zonă este situată ferma ta.

 

Iubește agricultura, iubește natura și înființează-ți ferma visurilor tale!


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )