campaign-notification campaign-notification

Cele mai frecvente cauze ale defecțiunilor utilajelor și cum să le putem evita

Publicat de 01/02/2021

defecțiuni utilaje, defecțiuni ale utilajelor, cauze defecțiuni utilaje, de ce se strică utilajele, de ce mi s-a stricat utilajul, utilaje defecte

Cum putem evita diverse defecțiuni ale utilajelor pe care le folosim zi de zi? Iată sfaturile noastre pentru a evita problemele cauzate de defecțiuni ale utilajelor.

Cele mai frecvente cauze ale defecțiunilor utilajelor

 

Există numeroase industrii care se bazează în foarte mare măsură pe utilaje, acestea fiind folosite pentru a duce la bun sfârșit fiecare lucrare. Fără aceasta, majoritatea sarcinilor ar fi imposibil de îndeplinit.

Orice echipament, oricât de nou sau fiabil ar fi, va avea la un moment dat cel puțin o defecțiune. Aceste avarii vor duce la timpii morți și lucrări întârziate. Știind ce sunt motivele cele mai frecvente pentru apariția defecțiunilor și cum să le preveniți, vă asigurați că echipamentul dvs. va funcționa pe întreaga durată a proiectului.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale defecțiunilor unui utilaj și ce puteți face pentru a le preveni?

 

1.     Operatorii nu sunt familiarizați cu echipamentul

Una dintre cele mai frecvente cauze ale defecțiunilor la echipamentele grele este angajarea operatorilor fără experiență sau lipsa instruirii operatorilor.

Pe lângă riscul de a provoca defecțiuni ale echipamentelor, acești operatori sunt mai predispuși la accidente la locul de muncă. Fără cunoștințele, pregătirea și abilitățile de utilizare în siguranță a utilajelor, v-ați putea confrunta cu defecțiuni ale echipamentului și cu perioade de nefuncționare semnificative.

Ar putea părea o cheltuială suplimentară sau o pierdere de timp să le oferiți operatorilor un training cuprinzător pentru fiecare echipament nou pe care îl aduceți la locul de muncă, dar este un pas esențial către prevenirea defecțiunilor, a accidentelor și a profiturilor pierdute. Siguranța ar trebui să fie întotdeauna o prioritate, iar prin instruirea operatorilor vă asigurați că aceștia sunt în siguranță și flota de utilaje este folosită corespunzător.

 

2.     Nu respectați programul de întreținere preventivă

Majoritatea echipamentelor necesită întreținere periodică pentru performanțe optime, dar adesea proprietarii de utilaje trec cu vederea acest aspect, mai ales atunci când personalul este redus sau cu program prea încărcat. Probabil că sunteți tentat să eliminați întreținerea preventivă atunci când lucrurile par să funcționeze foarte bine, presupunând că operatorii cu experiență vor identifica problemele iminente ale utilajelor înainte ca acestea să cedeze complet.

Cu toate acestea, multe dintre semnele subtile de scădere a performanței sau etapele incipiente ale defecțiunilor nu sunt ușor de detectat și adesea trec neobservate. În alte cazuri, pur și simplu lipsesc metode eficiente de planificare a activităților de mentenanță.

Întreținerea preventivă este o activitate pe care trebuie să o întreprindeți periodic, conform planului de întreținere a flotei de utilaje. Îngrijirea echipamentelor dvs. va prelungi durata de viață a acestora, oferindu-vă în cele din urmă rezultate mai bune pentru suma investită în acestea. În plus, întreținerea preventivă poate identifica mici probleme care pot fi rezolvate mult mai ieftin, înainte ca acestea să devină defecțiuni majore și costisitoare.

De asemenea, dacă administrați eficient stocul de piese de schimb potrivite pentru cele mai frecvente defecțiuni, timpul pe care-l veți consuma pentru întreținerea și repararea utilajelor va fi redus semnificativ.

 

3.     Nu ați realizat o inspecție vizuală înainte de a folosi utilajul

Când achiziționați un echipament, este foarte important să efectuați o verificare vizuală atunci când ajunge la site-ul dvs. Acest pas ar putea dura mai mult timp, dar este important să aveți o evidență cu toate potențialele probleme sau daune care ar fi putut avea loc înainte de sosirea utilajului și, de asemenea, să vă protejați în cazul oricăror probleme care pot apărea în timp ce îl utilizați.

 

4.     Nu acordați atenție semnalelor de avertizare

S-ar putea să le ignori de obicei, dar semnele de avertizare de la bordul unui echipament are un scop important. Fiecare utilaj este echipat cu o serie de senzori care urmăresc tot ce ține de funcționalitatea acestuia, de la curent electric, până la presiunea uleiului. Dacă simt că ceva nu este în regulă, vor trage o alarmă. 

Nu ignorați aceste semnal! Ignorarea lor ar putea duce la defecțiuni serioase ale echipamentului, ceea ce însemnă timp și bani pierduți. Manualul de utilizare al utilajului ar putea să conțină instrucțiuni pentru situația în care un martor de bord se aprinde. În caz contrar, vă recomandăm să contactați dealer-ul de utilaje de la care ați achiziționat echipamentul pentru a afla cum trebuie să procedați.

 

5.     Folosiți utilajele în condițiilor meteo extreme

Termenele sunt importante, dar condițiile meteorologice extreme pot afecta funcționalitatea flotei dvs. de utilaje. Sunt mari șanse ca fiecare piesă să aibă toleranțe specifice la temperaturi prea mici sau prea mari. Folosirea acestora în afara acestor toleranțe ar putea duce la defectarea echipamentului, ceea ce vă poate lăsa și responsabil pentru costurile de reparații.

Acordați o atenție deosebită toleranței meteo și temperaturii echipamentului și nu le folosiți în afara acestor limite. Este posibil să vă întârzie puțin proiectul, dar va împiedica defectarea echipamentelor atunci când aveți cea mai mare nevoie de acestea.

 

6.     Utilizați echipamente în alt scop decât cel pentru care au fost construite 

Cu un echipament devine mai familiar, cu atât devine mai tentant să-l împingem la limite pe măsură ce lucrăm cu el. Nu este întotdeauna un lucru rău. Operatorii instruiți și cu experiență învață cum să folosească la maximum echipamentele cu care lucrează, ceea ce ajută la creșterea productivității și poate chiar extinde durata de viață a flotei de utilaje.

Cu toate acestea, aveți grijă ca acest nivel de confort și familiaritate să nu ducă la utilizarea necorespunzătoare a echipamentului. Asigurați-vă că toate utilajele din flota dvs. se sunt folosite numai în scopurile prevăzute. Și, deși acest lucru ar trebui să fie de bun simț, asigurați-vă că nimeni nu folosește utilajul în afara programului de lucru sau în scopuri de divertisment.

 

7.     Utilajul nu e depozitat corespunzător

Chiar și site-urile care funcționează 24 de ore pe zi nu folosesc fiecare echipament în fiecare zi. Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le puteți face pentru a preveni defecțiunile echipamentelor este să vă asigurați că acestea sunt stocate corect atunci când nu sunt utilizate. Acest lucru poate însemna fie acoperirea utilajelor cu prelate și învelitoare speciale, fie parcarea acestora într-un spațiu cu acoperiș, sau, preferabil, plasarea lor în garaje sau depozite pentru a feri utilajele de condiții meteo extreme.

 

Echipamentele pot fi imprevizibile, iar defecțiunile cu siguranță vor apărea mai devreme sau mai târziu. Oamenii greșesc, piesele se învechesc, iar uneori întreținerea preventivă este pur și simplu prea dificil de implementat într-o zi deja plină.

 

Cu toate acestea, asigurând o pregătire adecvată a operatorilor, efectuând o întreținere preventivă și, în general, promovând bunele practici în folosirea și depozitarea utilajelor, veți avea șanse mult mai mari de a vă menține echipamentul în funcțiune, pentru mai mult timp.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )