campaign-notification campaign-notification

Cele mai profitabile culturi din anii 2020 si 2021

Publicat de UTILBEN28/04/2022

Vă prezentăm o listă cu cele mai profitabile culturi din 2020 și 2021.

Anul 2020 le-a adus fermierilor români diverse dificultăți. Agricultura românească a fost zdruncinată atât de pandemia COVID-19, cât și de seceta extremă. Seceta din primul an de pandemie a fost una dintre cele mai grave din ultimii 50 de ani, afectând semnificativ PIB-ul țării noastre. Ca rezultat, diversele tipuri de culturi din România au avut de suferit.

Evoluția suprafețelor cultivate și producției la principalele culturi în 2020 comparativ cu 2019

Conform raportului de producție vegetală publicat de Institutul Național de Statistică (INSSE), în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în România suprafața cultivată a scăzut cu 361,6 mii ha. De asemenea, suprafața cultivată a scăzut și în sectorul majoritar privat cu 365,6 mii ha - Grafic 1.

Județele care dețin cele mai importante ponderi în suprafața totală cultivată sunt:

  • Dolj (6,4%)
  • Constanța (5,8%)
  • Teleorman (4,9%)
  • Călărași (4,6%)
  • Olt (4,5%)
Grafic 1 - Evoluția suprafeței cultivate în 2020 față de 2019

Grafic 1 - Evoluția suprafeței cultivate în 2020 față de 2019 - INSSE

În anul 2020, comparativ cu anul 2019, producția agricolă vegetală a înregistrat creșteri la culturile de cartofi și livezi pe rod. Dar au fost, de asemenea, înregistrate scăderi la: cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, sfeclă de zahăr, sfeclă furajeră, legume – total, furaje verzi din teren arabil și vii pe rod.

cele mai profitabile culturi
Grafic 2 - Evoluția suprafețelor cultivate, a producțiilor și a randamentelor la hectar,
la principalele culturi în anul 2020, comparativ cu 2019 - INSSE

După cum se poate observa în Graficul 2, producția agricolă a anului 2020 a fost în cea mai mare parte în scădere, cu excepția culturilor de roșii, cartofi și varză.

Evoluția suprafețelor cultivate și producției la principalele culturi în 2021 comparativ cu 2020

Anul agricol 2020-2021 a adus rezultare îmbucurătoare în agcricultură, îndeosebi în sectorul vegetal. Rezultatele obținute de fermieri în această perioadă au fost considerabil mai bune decât în anul precedent, în ceea ce privește producțiile medii și totale, atât la culturile de toamnă, cât în cazul culturilor de primăvară.

Din datele provizorii furnizate de INSSE pentru anul 2021, putem observa că suprafața cultivată în 2021 comparativ cu 2020 a înregistrat o scădere în cazul culturilor de cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi și legume. În schimb, suprafața cultivată a crescut la culturile de plante uleioase.

Productivitatea a crescut în 2021

În ciuda suprafețelor cultivate mai mici, anul 2021 a adus o creștere semnificativă a producției agricole, mai ales în ceea ce privește culturile vegetale. Producția a crescut comparativ cu anul precedent la culturile de cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe și a scăzut la cartofi și legume.

Veți putea vedea efectivele de producție și suprafețele cultivate în tabelul următor:

cele mai profitabile culturi

Tabel 1 - Suprafața cultivată și producția principalelor culturi - INSSE

Cele mai productive culturi

În anul agricol 2020/2021, putem observa din cele două studii că pe podiumul celor mai productive culturi se află:

  • Culturile de grâu
  • Culturile de porumb
  • Culturile de plante uleioase

Conform statisticilor, grâul este de regulă una din cele mai profitabile culturi. Acest tip de cultură poate să producă marje de profit de până la 40%. Culturile de grâu valorifică precipitațiile specifice toamnei și se recoltează la începutul verii, în perioada incipientă a lunilor toride și secetoase. Acest tip de cultură reprezintă combinația ideală de producție ridicată și preț convenabil. De asemenea, grâul este una din plantele premergătoare cele mai indicate pentru multe alte tipuri de culturi. Grâul se recoltează devreme, eliberând terenul mai repede pentru efectuarea arăturilor de vară.

Unde se situează agricultura Românească la nivel european

Conform publicațiilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, România deține aproximativ 33% din numărul total de exploatații agricole din Uniunea Europeană. Acestea cuprind o suprafață medie de circa 3,6 ha/exploatație, în vreme ce, la nivelul uniunii, suprafața medie este de circa 16,6 ha/exploatație.

În Graficul 3, veți putea observa care sunt suprafețele cultivate și producțiile realizate la culturile de grâu, porumb boabe, floarea soarelui și cartofi în România și în câteva din celelalte State Membre ale Uniunii Europene, în anul 2021. Aceste date sunt provizorii, fiind furnizate de INSSE.

Grafic 3 - Suprafață cultivată (mii hectare) - INSSE

Grafic 3 - Suprafață cultivată (mii hectare) - INSSE

Iar în graficul 4, veți putea urmări producția realizată:

Grafic 4 - Producția realizată (mii tone) - INSSE
Grafic 4 - Producția realizată (mii tone) - INSSE

Concluzii

Agricultura din România necesită învestiții considerabile în anii următori în ceea ce privește depozitarea și unitățile de procesare pentru sectorul vegetal și în zootehnie. Vor fi necesare investiții semnificative în cercetare și inovare, în tehnologii moderne și modele de producție care să permită utilizarea de durată a resurselor. Iar, adoptarea digitalizării este un pas firesc în direcția dezvoltării.

Vom reveni în articolele viitoare cu informații despre previziunile pentru anul agricol 2022.

Cum vă ajută UTILBEN să aveți culturi cât mai profitabile

UTILBEN vă aduce soluții complete pentru agricultură: utilaje, echipamente agricole, atașamente și agregate.

Oferim o gama variată de echipamente pentru prelucrare a solului și prepararea patului germinativ. Vă aducem atașamente de înalță performață de la OTMA by Nardi, brand pentru care suntem importatori, și de la alți producători consacrați. Câteva exemple de echipamente OTMA by Nardi pe care le veți găsi în oferta UTILBEN sunt:

  • Pluguri reversibile și nereversibile
  • Prășitoare
  • Freze rotative
  • Cultivatoare
  • Scarificatoare

De asemenea, vă putem ajuta  cu remorci agricole pentru transportul cerealelor: remorcile Romnsan, care au demonstrat în timp că reprezintă o soluție extraordinară.

Veți găsi toate echipamentele pe care le oferim în articolul nostru Soluții complete pentru agricultură

 

Sursă informații: Institutul Național de Statistică (INSSE)


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )
    Articole similare