Cui îi las ferma moștenire
Cui îi las ferma moștenire
Titlul acestui articol vă pune, cu siguranță, pe gânduri. Când ați vorbit ultima oară cu un prieten care a ieșit la pensie sau pur și simplu s-a retras din activitate? A spus „stop”, pentru că a muncit toată viața și a venit timpul pentru odihnă și relaxare. Majoritatea oamenilor susțin că și-ar fi dorit să se pensioneze mai devreme.
Dar, adesea, când ne gândim la retragerea din activitate, suntem cuprinși de îngrijorare. „Ce voi face când nu o să mai muncesc?” sau „Voi mai avea suficienți bani să fac tot ce îmi doresc?” sunt întrebări care nu ne dau pace. Un agricultor își poate pune întrebarea „Cui îi las ferma mea, afacerea mea?”, pentru că a pus suflet și a muncit o viață întreagă.
Găsirea unui răspuns la toate aceste întrebări necesită timp de gândire și, mai ales, planificare. Iar, pe măsură ce veți începe mai devreme să planificați succesiunea, cu atât vă veți putea retrage mai devreme și cu inima împăcată. Dacă vă veți face planul de retragere din activitate din timp, puteți să fiți siguri că dorințele dumneavoastră vor deveni realitate și puteți contribui activ la pregătirea noii generații de proprietari ai fermei. Fie că fac parte din familie sau nu.
Ca și în domeniul asigurărilor, un plan de succesiune trebuie gândit ca o modalitate de protecție a afacerii dumneavoastră. Demararea acestui plan de succesiune ține și de dinamica familiei. Va trebui să abordați o atitudine obiectivă și să nu vă dați frâu liber sentimentelor. Să presupunem că ferma îi va rămâne în administrare fiului dumneavoastră. Trebuie să fiți sigur că acesta crede în afacerea familiei, își va dedica timpul și energia pentru fermă și trebuie să fiți sigur că asta își dorește și el cu adevărat. Sinceritatea este esențială.
Dacă simțiți că fiul dumneavoastră nu își dorește să preia afacerea familiei sau vă spune chiar el asta, nu insistați. O afacere în domeniul agricol este diferită de restul. Cere sacrificii, muncă asiduă și dragoste pentru pământ, animale, chiar utilaje. Dacă visul fiului dumneavoastră nu coincide cu al dumneavoastră, trebuie să vă repliați rapid. Nu încercați să-i impuneți planul de succesiune, pentru că riscați o avalanșă de resentimente. Dacă nu ești implicat trup și suflet în agricultură, nu vei avea succes. Așadar, să nu vă fie teamă să vă vindeți afacerea. Ați putea face această tranzacție cu un angajat apropiat sau un prieten care vă cunoaște afacerea.
Dacă aveți mai mulți copii și aceștia au crescut în fermă, iubesc agricultura și vor să vă calce pe urme, atunci provocarea este împărțirea bunurilor și a proprietăților. Dacă vor să fie asociați egali în fermă, atunci este important să lăsați actele în regulă, chiar dacă efortul birocratic este destul de mare. Este bine să evitați eventuale neplăceri ulterioare. Dacă aveți 3 copii, să spunem, și doar doi dintre ei vor să se ocupe de fermă, trebuie să apelați la un expert care să vă evalueze ferma, iar fiul sau fiica dumneavoastră care nu vrea să se implice în afacere să primească o sumă compensatoare.
Sunt mai multe modalități prin care puteți să le lăsați copiilor dumneavoastră o moștenire echitabilă. Parcele egale de pământ, acțiuni în cadrul societății, înțelegeri de vânzare-cumpărare sau bani lichizi. Ideal este să știți cât valorează exact ferma dumneavoastră, iar modurile de împărțire a acesteia pot fi stabilite ulterior, de comun acord cu cei implicați în acest proces. Bineînțeles, aceleași reguli pot fi aplicare și unui cumpărător din exterior. Dacă aveți o fermă de mari dimensiuni și terenuri agricole pe măsură, poate veți găsi cu greu un singur cumpărător.
Puneți planul pe hârtie. Atunci când ați stabilit cine va prelua frâiele afacerii dumneavoastră și aveți o evaluare corectă a fermei, este timpul să treceți la treabă și să schițați efectiv planul de succesiune. Acesta trebuie să poată fi aplicat de oricine, în situația în care dumneavoastră nu mai faceți parte din afacere sau, Doamne-ferește, vi se întâmplă ceva. Întotdeauna, este bine să fii pregătit. Odată ce aveți acest plan, puteți să îl completați de fiecare dată când intervine ceva sau ceva se schimbă. Planul de succesiune trebuie văzut ca un document de lucru, flexibil și care poate fi constant îmbunătățit.
Planul de succesiune are rolul de a face tranziția lină. Noul proprietar ar trebui să se simtă ca acasă după ce citește documentul cu pricina. Planul de succesiune trebuie să cuprindă situația la zi a fermei și alte informații contabile, pentru ca noul proprietar să înțeleagă rapid unde se poziționează din punct de vedere financiar. Alte elemente cheie sunt un istoric al achizițiilor și al cheltuielilor de-a lungul timpului și al investițiilor care ar trebui făcute în perioada următoare.
Fie ca afacerea dumneavoastră să prospere și de ea să se bucure și nepoții nepoților dumneavoastră!