Cum determin data optima pentru recoltarea porumbului?

Publicat de UTILBEN11/09/2018

Cum determin data optima pentru recoltarea porumbului?Chiar dacă au rămas cel puțin două luni până la recoltarea porumbului, merită să analizăm care este data optimă pentru recoltarea acestuia.

Selectarea corectă a termenului depinde în mare măsură de calitatea îngășămintelor care au fost folosite pe plantația de porumb, pe parcursul anului agricol. Atenție – aplicarea inadecvată și dozare necorespunzătoare a îngrășămintelor chimice pot duce la îmbolnăvirea plantației. În astfel de situații, recoltarea porumbului trebuie făcută astfel încât pierderile suferite să fie cât mai puține.

Alegerea soiurilor

În prezent exista numeroase soiuri de porumb pe piață, potrivit celor de la FAO(Organizația pentru Alimentație și Agricultură) sunt de al 140 pâna la 300 soiuri de porumb. În funcție de utilizare și de regiunea unde este plantat porumbul, agricultorii aleg diferite soiuri ghidați de experiență și propriul gust.

Recoltarea porumbului pentru siloz

image

Cel mai bun moment pentru recoltarea porumbului siloz pentru o producție maximă este atunci când linia laptelui este maximum energiei nete de lactație, când linia laptelui, separația dintre portocaliu și alb este la două treimi din lungimea bobului. Măsurarea liniei laptelui este cea mai folosită metodă de către agricultori în vederea culegerii porumbului siloz.

Pe langă faza de lapte – ceară a porumbului, înainte de culegerea acestuia trebuie să ne asiguram că umiditatea plantelor este de aproximativ 75%. Prin întârziera recoltării, plantele pierd din suculența, reduce dramatic digestibilitatea fibrei și a amidonului acesteia.

image

Utilaje necesare pentru recoltarea porumbului siloz:
Pentru recoltarea porumbului siloz avem nevoie de o combină agricolă cu heder de porumb, de o remorcă cu șnec (pentru a o descărca-o mai ușor) și de un încărcător telescopic pentru o manipulare ulterioară mai ușoară.

Tractoare Combine agricole Renorci agricole Incarcatoare

Recoltarea porumbului pentru cereale

Timpul optim de recoltare pentru porumbul cultivat pentru cereale este atunci când seva din interiorul știuletului încetează să mai curgă și miezul însuși nu mai dă apă. În acest caz, maturitatea fiziologică a porumbului pentru recoltare se bazează pe înegrirea mătasei de porumb.
Recoltarea știuleților începe când umiditatea boabelor ajunge la 30-32% și se încheie atunci când aceasta ajunge la maxim 24%. Pentru recoltarea boabelor umiditatea acestora trebuie să fie sub 24%, urmând uscarea acestora până la o umiditate de 14%.

image

Întârzierea recoltării porumbului pentru cereale poate duce la apariția bolilor precum ciupecile, care afectează plantația.
Utilaje necesare pentru recoltarea porumbului boabe:
Pentru recoltarea porumbului boabe avem nevoie de o combină agricolă cu heder de porumb, de o remorcă cu șnec (pentru a o descărca-o mai ușor) și de un încărcător telescopic pentru o manipulare ulterioară mai ușoară.

Tractoare Combine agricole Renorci agricole Incarcatoare

 


Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date, pentru viitoarele oportunități de carieră la UTILBEN! Consultă termenii și condițiile. Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )