campaign-notification campaign-notification

Cum folosesti un tractor pe timp de iarna

Publicat de UTILBEN14/12/2023

tractor pe timp de iarna, tractor, cum folosesti un tractor, verificare tractor

Te invitam sa afli ce activitati poti intreprinde cu un tractor pe timp de iarna si cum il intretii corect.

Lunile de iarnă sunt cele în care utilajele agricole își petrec cea mai mare parte a timpului în depozite, ferite de temperaturile joase și zăpadă. În general, tractoarele și alte echipamente agricole nu trebuie supuse la foarte multe activități în sezonul rece precum în celelalte trei sezoane. Nu veți avea de arat câmpuri agricole, nu vei balota fânul și nu veți adăuga compost pe terenurile agricole atunci când afară sunt temperaturi negative și stratul de omăt vă depășește genunchii. 

Cu toate acestea, există anumite activități care pot fi întreprinse cu tractor pe timp de iarnă. Aceste sarcini pot fi realizate eficient mai ales atunci când tractorul a fost pregătit corespunzător pentru a face față condițiilor de iarnă. Adăugați puțin ulei de iarnă, lanțuri și greutăți pentru anvelope și aveți grijă de baterie pe vreme rece. Astfel, tractorul dvs. va fi pregătit pentru diverse activități.

Iată sarcinile agricole pe care le poate îndeplini un tractor pe timp de iarnă

deszapezire

Deszăpezire

Echipat cu un plug de zăpadă în partea din față și cu o sărăriță în partea din spate, tractorul poate elimina rapid zăpada și poate curăța drumurile chiar și de gheață. Dacă știți ce înseamnă condiții grele de iarnă, precum zăpadă densă și temperaturi foarte scăzute, atunci cu siguranță cunoașteți utilitatea unui tractor pe timp de iarnă pentru deszăpezire. În aceste condiții vitrege, utilajele manuale pentru îndepărtarea zăpezii nu vor fi de ajutor, dar tractorul va face față cu brio chiar și în cele mai vitrege condiții. Un tractor este mult mai rezistent, mai puternic și poate fi echipat cu atașamente mari care pot înlătura un volum mare de zăpadă.

Transportul materialelor

În celelalte 3 sezoane, probabil că veți efectua anumite activități în fermă manual sau folosind utilaje mai mici sau diverse unelte. Aici putem include transportul diverselor materiale dintr-o zona a fermei, precum furajele din curte către adăpostul animalelor. Dar, când pământul este acoperit cu zăpadă, aceleași munci agricole pe care le-ați fi făcut manual până acum au devenit prea dificile, iar un tractor poate fi de mare folos în acest sens în sezonul rece. 

tractor

Lucrări de exploatare forestieră

Chiar și pe timpul iernii poate fi nevoie să întreprindeți anumite lucrări din categoria exploatării forestiere. Aici ne referim la recoltarea buștenilor și a lemnului de foc, activitate care poate fi întreprinsă adesea mai ușor iarna cu ajutorul unui tractor utilitar puternic.

Aceste tipuri de tractoarele pot lucra cu ușurință pe terenuri denivelate sau umede pentru a vă scoate recolta din pădure. Ele pot fi folosite chiar și pentru a trage și alimenta un tocător de lemne portabil, permițându-vă să transformați buștenii în lemn de foc chiar pe loc.

Cum pregătiți tractorul pentru activitățile de iarnă

Există o serie de lucruri de luat în calcul înainte de a folosi tractorul pe timp de iarnă. De asemenea, va fi nevoie să procurați câteva produse specifice pentru a vă pregăti utilajul pentru sezonul rece. 

Antigel

Antigelul are rolul de a preveni înghețarea lichidelor la temperaturi foarte scăzute și de a le proteja de fierbere la valori peste 100°C. Pentru a asigura buna funcționare a sistemului de răcire a unui utilaj, este esențială utilizarea unei proporții optime între antigel și apă. Înainte și în timpul iernii, trebuie să verificați atât nivelul de antigel și concentrația acestuia. Diverse tipuri de motoare din componența tractoarelor folosesc lichid Adblue. Acesta are o durată de viață de 2 ani. Din acest motiv, ar trebui să schimbați antigelul la fiecare doi ani pentru a vă asigura că acesta continuă să ofere o protecție adecvată motorului dumneavoastră.

tractor pe timp de iarna

Anvelope

Anvelopele tractorului vor fi componentele cele mai afectate de apă, noroi și temperaturi scăzute. Din acest motiv, vă recomandăm să verificați starea generală a anvelopelor de fisuri și să vă asigurați că pot rezista în condiții de iarnă. De asemenea, este o idee bună să verificați presiunea din anvelope, deoarece frigul poate provoca o scădere a presiunii din anvelope.

Nivelul de ulei

Un alt aspect important, cu precădere în sezonul rece, este verificarea nivelului de ulei al tractorului. Va fi nevoie să verificați uleiul motor, uleiul hidraulic, de transmisie și pompa de direcție reduce la minimum riscul apariție a defecțiunilor cu tractorul.

Lumini de lucru

Funcționarea corectă a luminilor de lucru ale tractorului este un factor crucial îndeosebi iarna, când zilele sunt mai scurte. Utilajul trebuie să fie vizibil pentru alte persoane din fermă sau de pe carosabil chiar și în lumina slabă specifică zilelor înnorate de iarnă, precum și să poată oferi vizibilitate pentru operator. 

Nivelul de combustibil

Pe timpul iernii, este posibil să întâmpinați dificultăți la pornirea tractorului, ceea ce înseamnă că ar trebui să acordați atenție nivelului de combustibil din rezervor. Pentru o eficiență sporită, vă recomandăm ca rezervorul de combustibil să fie pe jumătate plin pentru ca utilajul să poată porni ușor. În plus, utilizarea tractorului la ralanti pentru 5-10 minute cu câteva ore înainte de utilizare, îl va face să funcționeze mai ușor.

tractor iarna

Ștergătoare de parbriz

Toamna și iarna, carosabilul și terenurile agricole vor fi pline de bălți și noroi, iar precipitațiile abundente vor necesita ștergătoare de parbriz în stare bună. Pentru a avea o vizibilitate bună în timpul operării, trebuie să vă asigurați că ștergătoarele de parbriz funcționează corespunzător.

Curea de ventilator

Vă recomandăm să realizați și o verificare a curelei de ventilator și a sistemul de apă înainte de a folosi un tractor pe timp de iarnă. Cureaua ventilatorului trebuie să fie suficient de tensionată și să o înlocuiți dacă este necesar.

Concluzii

Tractorul poate fi folosit, așadar în anumite activități chiar și în perioada iernii. Iar, pentru o funcționare optimă, trebuie să luați în considerare aspectele enumerate mai sus. Prin respectarea acestor recomandări, vă veți asigura că tractorul dvs. poate fi folosit fără probleme pe timp de iarnă.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )