campaign-notification campaign-notification

Cum sa gestionați culturile pe timp de secetă

Publicat de 18/08/2020

secetă, culturi de legume, culturi pentru seceta, sol, agricultura în secetă, fermieri, agricultura pe timp de secetă

Cum poți administra mai eficient culturile în vreme de secetă - Există diverse tehnici pentru a menține solul umed, sau poți alege culturi mai rezistente la secetă precum roșiile sau ardeii. Vezi sfaturile noastre.

Cum sa gestionați culturile pe timp de secetă

Apa joacă un rol esențial în agricultură. Fără irigare adecvată, randamentul recoltelor dvs. ar fi cu mult mai scăzut, plantele ar risca să se usuce, iar, în cazurile cele mai grave, întreaga cultură ar putea suferi daune semnificative. Plantele au nevoie de apă pe tot parcursul ciclului lor de viață, așadar lipsa de precipitațiilor - în special în sezonul cald  - reprezintă o amenințare serioasă pentru fermieri.

Întreaga lume a fost supusă la condiții record de secetă în ultimii ani. Acest lucru îi îndeamnă pe mulți fermieri să aleagă alte tipuri de culturi mai puțin însetate pentru a se asigura că fermelor lor vor rămâne productive și profitabile.

 

Culturi rezistente la secetă

Există o serie de culturi care necesită, într-adevăr, mai puțină apă decât altele. Deși soiurile care tolerează seceta mai bine necesită totuși o anumită cantitate de apă, în special în momentul însămânțării sau creării de răsaduri, ele tolerează mediul uscat mai bine decât altele. Atunci când alegeți tipurile de semințe pentru culturile dvs., selectați soiurile descrise ca fiind mai rezistente pe timp de secetă.

Totuși, ar fi indicat să nu confundați rezistența la căldură cu rezistență la secetă: toleranța la căldură se referă pur și simplu la cât de bine rezistă o plantă la temperaturi ridicate.

De asemenea, alegeți culturi cu maturare mai rapidă: Datorită reducerii timpului dintre plantare și recoltare, soiurile de sezon scurt folosesc mai puțină apă decât omologii lor care înfloresc mai târziu. Cu puțină documentare, veți descoperi o gamă largă de opțiuni pentru culturi cu necesități minime de apă, pornind de la culturi mai puțin cunoscute care sunt native zonelor de deșert, până la soiuri cotidiene de legume, fructe, cereale și ierburi.

Vă recomandăm să evitați culturile care au nevoie de umiditate constantă.

Roșiile sunt candidați de top pentru agricultura uscată, aceste plante fiind obișnuite să acceseze rezervele de apă reținute în sol, în loc să fie irigate în mod constant. Acest lucru face ca multe soiuri de roșii să devină o opțiune excelentă pentru culturi care trebuie să rămână profitabile și în condițiile de secetă.

Alături de conservarea apei, un alt avantaj al acestei metode este că roșiile vor avea o aromă mult mai intensă. Roșiile cu o aromă redusă sunt, în fapt, rezultatul excesului de umiditate din sol.

Aproape toate soiurile de fasole și majoritatea tipurilor de viță de vie sunt potrivite condițiilor uscate. Același lucru se poate spune și despre pepeni, dovlecei, castraveți, ardei sau porumb. Culturile specifice sezonului rece, în general, nu sunt tolerante la secetă, deoarece majoritatea plantelor din familia cruciferelor, salată verde, ceapa, morcovii și alte culturi de rădăcinoase preferă un irigarea regulată.

 

Tehnici de cultivare și irigare

Mai mult decât alegerea culturilor care necesită în mod natural mai puțină apă, veți găsi o mulțime de sfaturi de cultivare care vă vor ajuta să utilizați mai puțină apă pe tot parcursul sezonului de creștere. Acestea includ sisteme adecvate de mulcire, compostare și irigare prin picurare.

Compostul vă poate salva culturile de secetă. Dacă aveți culturi în zone mai secetoase, cu mai puțină apă decât cantitatea optimă, asigurați-vă că adăugați compost în sol astfel încât culturile să poată crește la parametri optimi cu umiditatea limitată. Materia organică din compost permite rădăcinilor plantelor să ajungă mai adânc în sol și să găsească mai multă apă la adâncimi mai mici.

Mulcirea este și mai importantă, deoarece ajută la păstrarea umidității, menținând în același timp solul la temperaturi reduse și diminuând cantitatea de buruieni cu care culturile dvs. concurează pentru apă. Mulciul este esențial pentru păstrarea apei în sol, așadar puteți utiliza iarbă cosită care are au reziduuri de pesticide sau erbicid, aspect foarte important atunci când se cultivă plante de natură alimentară folosind practici ecologice. Alte materiale pentru mulcire sunt paiele, cartonul, așchiile de lemn, frunzele sau combinați materiale, cum ar fi carton și paie. Când folosiți mulci pentru a menține apa în sol, este esențial să adăugați cel puțin 10 centimetri de mulci deasupra solului.

În ceea ce privește irigarea, sistemele de picurare reprezintă cea mai eficientă tehnică de irigare cu cantități limitate de apă prin picurarea directă la rădăcinile plantelor, cu aplicatoare de presiune scăzută amplasate fie pe suprafața solului, fie dedesubt. Acesta conservă apa, care este extrem de importantă în zonele secetoase.

 

 

Fie că sunteți un fermier situat într-o zonă care se confruntă deja cu secetă, sau sunteți îngrijorat că zona dvs. ar putea avea în curând probleme de acest gen, vă recomandăm să luați în considerare trecerea la culturi care pot prospera cu apă limitată. Pentru cele mai bune rezultate, alegeți întotdeauna soiuri de plante tolerante la secetă, adaptate deja la climatul regiunii dvs.

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )