campaign-notification campaign-notification

Cum pregătim utilajele pentru iarnă

Publicat de Utilben11/12/2020

pregatire utilaje iarna, pregătire utilaje pentru iarnă, pregătire utilaje sezon rece, utlaje iarna, folosire utilaje iarna, întreținere utilaje, mentenanță utilaje

Ce trebuie să faceți pentru a vă pregăti utilajele pentru iarnă? V-am pregătit o listă de activități pe care trebuie să le parcurgeți în pregătirea utilajelor pentru sezonul rece.

Dacă sunteți proprietarul unuia sau mai multor utilaje, trebuie să știți că întreținerea corespunzătoare a acestora este vitală pentru extinderea duratei lor de viață și menținerea lor în condiții optime de operare.

Acest lucru este deosebit de important pe măsură ce intrăm în iarnă, unde echipamentul ar putea rămâne inactiv pentru o perioadă mai lungă de timp decât în ​​mod normal, sau ar putea fi supus unor condiții dure de lucru.

 

În cele ce urmează vă vom prezenta o serie de sfaturi practice pentru pregătirea utilajelor pentru iarnă:

 

1. Verificați sistemul de răcire:

Antigel

Una dintre cele mai importante operațiuni pe care trebuie să le efectuăm atunci când pregătim utilajele pentru iarnă este verificarea concentrației de antigel cu ajutorul unui refractometru.

Vom începe prin deschiderea bușonului de la vasul de expansiune și, cu ajutorul unei pipete, luăm o mostră de antigel din vas. Mostra de antigel este apoi plasată și analizată cu ajutorul refractometrului. Acest instrument ne ajută să aflăm care este concentrația antigelului, prin indicarea temperaturii acestuia.

Antigelul trebuie să fie la o temperatură cu minim 5 grade mai mică decât temperatura mediului ambiental. Dacă temperatura scade sub această valoare, acest lucru poate cauza probleme utilajului. Pentru a preveni potențialele defecțiunile, va trebui să golim jumătate din vasul de expansiune ce conține antigelul cu temperatură scăzută și să completăm cu antigel pur.

Ulterior, vom porni utilajul și vom lăsa motorul pornit timp de 15 minute, după care vom verifica din nou temperatura antigelului. Prin această procedură, ne asigurăm că antigelul ajunge la o temperatură mai mare decât cea ambientală, pentru a evita multiplele probleme care pot afecta utilajul.

Ulei motor

Probabil că sunteți familiarizat deja cu verificarea nivelului de ulei motor, o operațiune destul de simplă, dar, dacă este vorba despre folosirea unui utilaj în sezonul rece, verificarea uleiului motor devine o activitate prioritară.

Pentru a verifica nivelul de ulei motor, scoatem joja de ulei amplasată lângă motor. Prima dată va trebui să curățăm joja de ulei cu o bucată de material, apoi vom reintroduce joja în baia de ulei. Tragem din nou joja afară și abia atunci vom putea verifica nivelul corect al uleiului de motor.

Nivelul de ulei trebuie să fie cuprins între indicatoarele minimum și maximum ale jojei. Apoi, vom reintroduce joja în locașul ei, pentru a finaliza operațiunea.

 

2. Verificați furtunurile

În pregătirea utilajelor pentru iarnă, nu trebuie să uităm de verificarea furtunurilor de încălzire. Vom efectua o inspecție vizuală, uitându-ne mai ales în zona colierelor pentru a vedea dacă furtunurile prezintă crăpături sau alte semne de deteriorare. Totodată, trebuie să verificăm vasul de expansiune de potențiale crăpături.

La furtunurile mai vechi, este posibil să existe anumite striații, sau mai bine spus, crăpături la marginea colierului. Verificăm fiecare furtun, dintr-un capăt în celălalt, ca să ne asigurăm că sunt intacte și nu au scurgeri.

 

3. Verificați sistemul de alimentare cu motorină

Filtrul de motorină decantor

Foarte important de reținut, înaintea de instalarea frigului, trebuie să verificăm paharele de la filtrul de motorină decantor, aici se adună toată apa din motorină. Pentru a ne asigura că filtrele decantoare sunt curățate, va fi nevoie să verificăm nivelul de apă din acestea. Trebuie să desfacem dopul filtrului și să lăsăm surplusul de apă să curgă. Când observăm că apa din filtru s-a golit, vom înfileta dopul filtrului. Apoi, vom curăța și șterge utilajul de mizeria și motorina care au curs din filtru.

Dar cum se formează apa în filtrul de motorină decantor? Când rezervorul de motorină nu este plin, din cauza diferenței de temperatură, se produce condens. Atunci când utilajul este în sarcină, motorina se încălzește. Aceasta este caldă în rezervor, așa că se depun vapori care se adună în motorină și, de aici, apa ajunge în filtru.

 

4. Verificați instalația de încălzire cabină

Radiator

În sezonul rece, radiatorul este o componentă foarte importantă pentru confortul și calitatea muncii operatorilor de utilaje.

Din pregătirea pentru iarnă nu trebuie să lipsească verificările care țin de sistemul de încălzire a cabinei. Așadar, vom verifica starea radiatorului de climă al utilajului nostru. Primul lucru la care trebuie să fim atenți sunt eventualele petele care pot să apară pe radiatorul utilajului. Aceasta poate trăda o scurgere, dar poate fi doar apă care a pătruns la radiator, dacă utilajul a fost spălat când a fost mai frig afară și nu s-a uscat încă. Dacă identificăm astfel de pete, trebuie să le verificăm în detaliu. Mai exact, vom verifica dacă fagurii sunt sparți sau crăpați.

De asemenea va fi nevoie să verificăm și radiatorul de antigel. Dacă radiatorul este crăpat și nu mai are lichid în el, acest lucru va avea impact asupra utilajului. În cazul în care acesta este crăpat și nu răcește, asta poate duce la defecțiuni grave ale utilajului.

 

5. Verificați opritoarele

Verificarea opritoarelor este foarte importantă când vine vorba de pregătirea de iarnă, mai ales dacă utilajele au cabină deschisă. Utilajele care au cabină deschisă sunt predispuse la defecțiuni, din cauză că se află în aer liber.

Opritoarele funcționează pe baza unui cablu, iar apa, umezeala sau mizeria pot pătrunde foarte ușor la acesta. De exemplu, pe timp de iarnă, la prima zăpadă sau chiar și la prima ploaie, apa se va prelinge pe cablul opritorului și va îngheța. Astfel, putem ajunge în situația în care nu putem porni utilajul sau în situația în care frâna de mâna nu își mai face treaba.

Pentru a preveni acest lucru, vom folosi un spray cu vaselină, pentru a gresa periodic opritorul. Imediat după aplicarea vaselinei, veți putea observa cum opritorul culisează mult mai ușor. Această operațiune este indicată și în celelalte anotimpuri, nu doar iarna. Dar iarna este cel mai probabil ca opritorul să se blocheze, iar vaselina are rolul de a nu lăsa apa să rămână pe opritor.

 

6. Curățați yala de la portiera utilajului

Pe timp de iarnă, portiera utilajului se deschide mai greu, din cauza umezelii adunate în yală. Umezeala îngheață în încuietoare, dar vestea bună este că putem să prevenim acest lucru. Pulverizăm în yală spray cu vaselină și, astfel, cheia se mișcă mult mai ușor. Aceste spray-uri asigură îndepărtarea umezelii din yală și previn, astfel, înghețarea pe timp de iarnă.

7. Verificați sistemului de preîncălzire motor

Pornire

Înainte de a pune la treabă un utilaj pe timp de iarnă, trebuie să verificăm dacă acesta pornește ușor. Vom acorda mai multă atenție contactelor de pornire. Acestea pot fi blocate și ne pot cauza probleme când dorim să pornim utilajul. Așadar, vom introduce cheia în contact și vom încerca să pornim utilajul. Dacă observăm că aceasta nu face rotația, yala este blocată.

Înainte de a îngheța, vom folosi un spray special pentru întreținerea și lubrifierea yalelor. Pulverizăm puțin spray în interiorul yalei, după care rotim din nou cheia în contact. De data aceasta, nu mai avem probleme. Am putut învârti cheia pentru a porni utilajul fără probleme.

Bujii incandescente

Când pornim utilajul, afișajul ne va arata un martor verde, mai exact, martorul de bujie incandescentă pe semi-contact. Acesta ne arată că motorul utilajului trebuie să se încălzească. Dacă ținem contactul aproximativ 5-10 secunde, indiferent de temperatură, utilajul va porni fără probleme.

 

Acestea sunt sfaturile practice pe care vi le oferim pentru pregătirea utilajelor pentru iarnă. Vom reveni în articolele viitoare și cu alte recomandări folositoare.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )