campaign-notification campaign-notification

Cum previi cele mai comune defectiuni la utilaje de constructii

Publicat de UTILBEN04/09/2023

defectiuni la utilaje de constructii, piese pentru utilaje de constructii, piese utilaje, componente utilaje constructii

Afla care sunt principalele defectiuni la utilaje de constructii, cum le poti evita si remedia.

Defecțiuni comune ale utilajelor de construcții și cum sa le evitați

Utilizarea echipamentelor de construcții care au componente defecte poate avea consecințe semnificative. Acestea pot include perioade lungi de nefuncționare, costuri mari de reparații sau chiar accidente în șantier. Unele categorii de defecțiuni sunt mai frecvente decât altele. Acest lucru se datorează adesea condițiilor de lucru la care sunt expuse utilajele sau tipului componentelor care sunt supuse la condiții grele în timpul lucrărilor.

Cunoașterea acestor tipuri de defecțiuni și a cauzelor lor este o modalitate excelentă de a vă proteja flota de utilaje de construcții și de a face șantierul mai sigur și mai rentabil.

7 Tipuri de defecțiuni la utilaje de constructii:

  • Motor care nu funcționează corespunzător
  • Sistem hidraulic defect
  • Probleme ale transmisiei
  • Sisteme de frânare defect
  • Uzura șasiului și a trenului de rulare
  • Defecțiuni electrice
  • Defecțiuni cauzate de temperaturi extreme

defectiuni la utilaje de constructii

  1. Motor care nu funcționează corespunzător

Motorul unui utilaj de construcții este responsabil de generarea puterii necesare pentru sarcinile de lucru. Defecțiunile care apar la motor pot varia de la pierderea puterii și a eficienței, până la oprirea completă a utilajului. 

Pentru a preveni aceste situații nefericite, efectuați schimbările de ulei la intervale regulate, folosind uleiul recomandat de producător. Înlocuiți, de asemenea, filtrele de aer și de ulei conform programului de întreținere. Mențineți un nivel optim al lichidului de răcire și asigurați-vă că sistemul de ventilatie este curat și fără urme de reziduuri.

  1. Sistem hidraulic defect

Sistemele hidraulice sunt esențiale pentru funcționarea corectă a majorității utilajelor de construcții. Aceste componente controlează brațele de excavare sau de încărcare, basculele și alte mișcări importante. 

Scurgerile sau înfundările în sistemul hidraulic pot cauza scăderea eficienței și chiar deteriorarea unor piese esentiale și costisitoare. Verificați în mod regulat furtunurile și conexiunile hidraulice pentru a depista scurgeri. Monitorizați nivelul de ulei hidraulic și înlocuiți-l când este necesar. Consultați manualul de utilizare al utilajului pentru a determina intervalele de întreținere recomandate pentru sistemul hidraulic.

Una din problemele sistemelor de acest tip este cauzată de contaminarea lichidului hidraulic. Chiar și în cantități mici, contaminanții precum praful, murdăria, metalul și apa pot face ravagii asupra sistemelor hidraulice ale acestor utilaje de construcții.

Contaminanții pot pătrunde în sistemul hidraulic în mai multe moduri. Particulele de metal și praf pot pătrunde în sistemul hidraulic chiar și în timpul procesului de fabricație. Iar, dacă sistemul nu este curatat corespunzător, acele particule vor ramane și vor cauza probleme de performanță sau defecțiuni.

In șantier, pătrunderea contaminanților se poate produce atunci când filtrele se uzează sau când uleiul contaminat este folosit ca lubrifiant. De asemenea, componentele interne pot elimina la randul lor reziduuri în timp, producând o contaminare generată. Acest lucru poate introduce mai multe particule care pot cauza probleme utilajului

piese de schimb utilaje

Precum în cazul altor tipuri de defecțiuni ale echipamentelor, inspecțiile regulate pot ajuta la prevenirea contaminării lubrifianților. O inspecție a fluidului va poate indica dacă există o contaminare externă de la factori precum o etanșare necorespunzătoare sau o componentă internă deteriorată. Înlocuirea regulată a filtrelor deteriorate și înfundate este esențială pentru a menține fluidul hidraulic fără contaminanți.

Întreținerea este, de asemenea, foarte importanta. Lubrifierea optimă a sistemului hidraulic și a altor lubrifianti poate ajuta la evitarea problemelor cu pompele și comenzile hidraulice ale echipamentelor. 

  1. Probleme ale transmisiei

Transmisia și cutia de viteze asigură transferul de putere și controlul vitezei de lucru a utilajului. Defecțiunile acestor componente pot cauza dificultăți în schimbarea vitezelor și în funcționarea generală a utilajului. 

Pentru a preveni astfel de probleme, respectați programul de întreținere în ceea ce privește schimbarea uleiului de transmisie. Asigurați-vă că nivelul de ulei este mereu adecvat și verificați utilajul pentru a depista eventuale scurgeri.

  1. Sisteme de frânare defect

Sistemul de frânare al unui utilaj de construcții este vital pentru siguranța operatorului și a celor din jur. Orice tip de problemă cu acest sistem de frânare poate avea consecințe grave. 

Vă recomandăm să înlocuiți discurile și plăcuțele de frână uzate înainte ca acestea să ajungă la limita în care nu mai funcționează corect. Efectuați verificări periodice ale sistemului de frânare pentru a vă asigura că funcționează corect și că nu există scurgeri de lichid de frână.

piese pentru utilaje

  1. Uzura șasiului și a trenului de rulare

O parte semnificativă a costurilor de întreținere va fi alocată întreținerea trenului de rulare și a șasiului utilajelor de construcții. Aceste componente sunt expuse constant la stres și uzură datorită utilizării pe terenuri dificile și greutății utilajului.

Deteriorarea trenului de rulare poate cauza probleme foarte rapid. Un utilaj cu șenile uzate sau rupte poate funcționa mai puțin eficient. De asemenea, vă puteți confrunta cu probleme precum scurgeri de apă sau ulei, sau chiar dezaliniere care provoacă o presiune neuniformă pe trenul de rulare și cauzează o uzură excesivă a șenilelor.

Respectarea unor reguli de întreținere poate ajuta la prevenirea defecțiunilor cauzate de deteriorarea trenului de rulare. Prevenția și inspecțiile regulate sunt o bază bună pentru orice plan de întreținere și vă va ajuta să vă mențineți echipamentul în stare optimă de funcționare mai mult timp. 

Condițiile de funcționare vor avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra duratei de viață a trenului de rulare. Terenul stâncos și pantele abrupte pot grăbi uzura echipamentelor de construcții. Evitarea acestor condiții, sau includerea lor într-un program de întreținere preventivă, poate ajuta la prelungirea duratei de viață a trenului de rulare.

Verificați șasiul și șenilele în mod regulat pentru a depista crăpături, deformări sau alte semne de uzură. Înlocuiți orice componentă care prezintă probleme pentru a evita deteriorarea ulterioară a utilajului.

  1. Defecțiuni electrice

Componentele electrice ale unui utilaj de construcții pot suferi defecțiuni cauzate de uzură sau de mediul de lucru. O defecțiune electrică poate reprezenta un risc major în orice șantier în care utilizati astfel de echipamente. Poate duce la incendii, electrocutări, și defecțiuni grave ale utilajelor.

Cauzele defecțiunii electrice pot varia semnificativ. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente cauze observate în echipamentele de construcții:

  • Umiditate
  • Praf și murdărie
  • Conexiuni de alimentare slabe
  • Deteriorarea cablurilor
  • Izolarea necorespunzătoare a cablurilor
  • Suprasarcina
  • Achiziționați piese de schimb de la dealeri autorizați

Verificările periodice și aplicarea unui set de bune practici în utilizarea si intretinerea utilajelor de construcții va preveni defecțiunile electrice. Izolarea cablurilor și a regulatoarelor de tensiune, instruirea aprofundata a operatorilor și evaluarea periodica a starii utilajelor pot contribui la reducerea riscurilor de siguranță pentru personal.

intretinere utilaje

  1. Defecțiuni cauzate de temperaturi extreme

Temperaturile extreme pot fi o problemă serioasă pentru echipamentele de construcții. Supraîncălzirea motorului din cauza defecțiunilor sistemului de răcire poate fi costisitoare și periculoasă. Folosirea utilajelor în zilele toride de vară poate duce uneori la deteriorarea echipamentului sau la defecțiuni atunci când sistemele de răcire nu funcționează corect sau când utilajele sunt expuse prea mult timp la lumina directă a soarelui.

Întreținerea regulată a sistemului de răcire poate ajuta la menținerea echipamentelor în stare optimă, chiar și în condiții de căldură extremă. Lichidul de răcire trebuie înlocuit cel puțin anual, iar prezența contaminanților ar trebui să determine o investigație a sistemului. Efectuați verificări ale sistemului de răcire și înlocuiți lichidul de răcire și furtunurile uzate conform recomandărilor producătorului. Verificați și radiatoarele pentru a preveni blocarea lor cu praf și murdărie.

Sezonul rece vine cu un alt set de riscuri pentru proprietarii și utilizatorii echipamentelor de construcții. Deteriorările cauzate de frig pot fi o amenințare majoră pentru baterii, motiv pentru care utilajele trebuie să fie depozitate în interior atunci când nu sunt utilizate.

Pe timp de iarnă, vă recomandăm să urmați câțiva pași esențiali, cum ar fi folosirea combustibilului specific pentru iarnă și echilibrarea amestecului antigel și apă. Aceste practici pot ajuta la asigurarea unei performanțe bune în timpul iernii.

  1. Achiziționați piese de schimb doar de la dealeri autorizați

Dealerii autorizați vă pot asigura cele mai înalte standarde de calitate și conformitate pentru piesele selectate. De asemenea, vă pot garanta că acestea sunt perfect compatibile cu echipamentele dumneavoastră. 

La UTILBEN Piese, suntem specializați în furnizarea de piese de schimb pentru o gamă variată de utilaje, punând la dispoziția dumneavoastră o selecție vastă de componente potrivite pentru aproape orice tip de echipament și oferindu-vă avantaje fără egal:

  • Livrare rapidă
  • Suport tehnic
  • Gamă largă de piese
  • Compatibilitate garantată
  • Suport post-vânzare

La UTILBEN Piese veți găsi piese din orice categorie pentru diverse branduri și categorii de utilaje: https://www.utilben.ro/piese-utilaje 

Concluzie

Pentru a asigura eficiența și siguranța utilajelor de construcții, este esențial să se acorde atenție întreținerii corecte și efectuate în timp util. Prevenirea defecțiunilor și repararea lor eficientă nu doar economisesc timp și bani, ci și contribuie la siguranța pe șantier. 

Urmați sfaturile din acest articol și veți putea prelungi viața utilajului și reduce costurile de exploatare. Asigurați-vă că personalul dvs. de operare este bine instruit și conștient de importanța întreținerii corecte a utilajului.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )