campaign-notification campaign-notification

Cum să-ți transformi ferma într-o afacere de succes

Publicat de 10/07/2020

ferma, afacere, business, agricultura, agricultura de succes, afaceri, fermieri, afaceri de succes, fermieri de succes

Cum poate deveni ferma ta o afacere de succes? Activitatea desfășurată, nivelul de cunoștințe și experiența, cunoașterea legislației de profil, aceștia sunt doar o parte din factorii care trebuie luați în calcul pentru ca ferma ta să devină una profitabilă.

Ferma este bucuria oricărui agricultor român. Este încununarea tuturor eforturilor și sacrificiilor pe care le-ai făcut în viață ca să îți vezi visul împlinit.

Dar e timpul ca ferma ta să îți aducă bani. Pentru că o fermă reprezintă o investiție, nu o doar un capriciu sau o ambiție de-a ta.

Și, deci, trebuie să devii productiv cât mai repede și să ajungi pe plus. Munca ta trebuie să fie recompensată cu un profit pe măsură. Despre aceste aspecte vom discuta în cele ce urmează.

Care va fi principala activitate pe care o vei întreprinde în ferma ta? Culturi organice, lactate, cereale, fermă de animale? Acestea sunt doar câteva exemple. Tu trebuie să te decizi, în funcție de ce îți place să faci și, de preferință, în funcție de sectorul în care ești specializat. Nu ar strica să ai experiență în domeniul de activitate pe care îl vei alege.

Să fii un fermier bun nu e floare la ureche. Îți trebuie pregătire, instruire și câteva calități înnăscute. Sau, cel puțin, antrenate și dezvoltate în timp. În primul rând, trebuie să fii o persoană organizată. Conducerea unei ferme înseamnă că vei intra în multe roluri, nu doar în cel de șef. Va trebui, cel puțin la început, să lucrezi cot la cot cu angajații tăi. Nu doar munca la câmp este importantă, ci și aspectul birocratic. De la contractele de muncă ale subalternilor, la obținerea avizelor și diverselor autorizații. Prin urmare, va trebui să fii capabil să gestionezi un adevărat business și să ai o privire de ansamblu asupra afacerii tale. Delegarea de responsabilități și prioritizarea sarcinilor sunt esențiale.

Chiar dacă îți clădești ferma de la zero și aceasta nu se întinde pe o suprafață mare, asta nu înseamnă că nu trebuie să îți faci planuri de extindere. Trebuie să te proiectezi în viitor și să te gândești unde vrei să te afli peste 10 ani, de exemplu. Fii ambițios și perseverent. Vei ajunge acolo cu un management eficient al lucrurilor. Poate îți vei achiziționa un tractor sau o combină agricolă, dar ia în calcul că poate vei deține o flotă de utilaje. La început, poate vei angaja una-două persoane care să te ajute la muncile agricole, dar, cu timpul, vei ajunge să gestionezi poate echipe întregi. Oamenii aceștia trebuie motivați și încurajați să îți fie loiali și să își facă bine treaba. Bineînțeles, în viitor, va trebui să implementezi măsuri de monitorizare a angajaților și de măsurare a productivității lor.

Trebuie să fii într-o formă fizică bună, dacă vrei să faci față muncii solicitante asociate cu viața la țară. Sarcinile agricole sunt, de cele mai multe ori, de factură fizică și sunt foarte solicitante. Este indicat să ai o sănătate de fier și mușchi pe măsură! Cel puțin la începutul afacerii, va trebui să te implici în muncile câmpului și să faci față unui ritm susținut de muncă fizică. Înainte de toate, nu ar strica să îți faci un consult medical complet și să treci pe la sala de forță.

Ce pregătire trebuie să ai pentru a fi fermier, în adevăratul sens al cuvântului? Experiență practică, permis de conducere și calificare în domeniu. Înainte de a-ți deschide propria fermă, ar fi înțelept să fi lucrat în domeniul agricol, să știi cu ce se mănâncă această meserie, cum zic românii. Trebuie să fi avut de-a face cu viața la țară și muncile câmpului. Dacă nu este cazul, nu ar strica poate să faci voluntariat la o fermă sau măcar să practici turismul rural. Un sejur într-o gospodărie autentică românească te va ajuta să înțelegi ce presupune viața de fermier.

Permisul de conducere este esențial pentru operarea utilajelor agricole. Un tractor, de exemplu, poate fi operat și dacă deții un permis de conducere categoria B, dar numai dacă utilajul nu depășește 3,5 tone, la care se poate atașa o remorcă. Dacă ai permis de conducere categoria C, atunci poți conduce un utilaj de peste 3,5 tone, la care, de asemenea, se poate atașa o remorcă. Însă, dacă trebuie să tractezi două remorci, atunci este necesară deținerea unui permis de conducere categoria TR. Atenție, categoria TR îți permite conducerea unui tractor pe drumurile publice, fără nicio restricție, spre deosebire de certificatul de tractorist agricol, care te limitează la deplasarea doar pe câmp.

În cele din urmă, obținerea unei calificări în sectorul agricol, chiar dacă nu este obligatorie, îți va permite să faci lucrurile structurat. Deținerea unui pachet de cunoștințe în domeniu te va ajuta să pui lucrurile în practică mult mai ușor și să înțelegi în profunzime sarcinile pe care va trebui să le îndeplinești. O diplomă în domeniu, o certificare sau chiar ucenicia pe lângă un fermier cu experiență îți vor deschide ochii. Vei avea o imagine mai clară asupra felului în care se face agricultură în România și cunoștințele necesare pentru a fi un fermier de succes.

În încheiere, să vorbim despre regulile pe care trebuie să le respecți și regulamentele de funcționare optimă a fermei. Sunt destule legi în România și trebuie să te informezi căror norme legislative trebuie să te supui. Asta, ca să nu riști amenzi usturătoare sau chiar închiderea fermei. Legile pe care trebuie să le respecți depind de tipul de activitate ales: culturi organice, lactate, cereale, fermă de animale etc. În plus, trebuie să respecți reguli de siguranță și protecția muncii. Apoi, să obții autorizații de construire, utilajele să fie înmatriculate, terenurile să fie intabulate și orice alt aspect ține de tipul tău de fermă.

 

Fii informat, fii un fermier adevărat!


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )