campaign-notification campaign-notification

Cum te asiguri ca vei cumpara un utilaj fiabil

Publicat de UTILBEN09/10/2019

Care sunt principalele lucruri la care trebuie sa fii atent atunci cand cumper un utilaj de constructii sau utilaj agricol. Utilben dealer utilaje agricole si de constructii

Procesul de achiziție a unui utilaj             

Procesul de achiziție a unui utilaj este un pas esențial în dezvoltarea afacerii dumneavoastră. Este o decizie ce implică luarea în calcul a cel puțin 3 factori majori: nevoie, buget și preferințe. Asta înseamnă că trebuie să stabiliți ce tip de echipament vă va ajuta să vă creșteți profitul sau să vă ușurați munca, de ce sumă de bani dispuneți pentru această investiție și ce v-ar plăcea să vă cumpărați. Un produs nou, second-hand, un brand anume și așa mai departe. Dar, poate cel mai important, ar trebui să vă preocupe fiabilitatea noului dumneavoastră echipament. Adică, să vă achiziționați un utilaj care prezintă siguranță în funcționare.

Fiabilitatea este determinată de marca și modelul utilajului, țara de proveniență, anul de fabricație, motorul, transmisia, dotările de care dispune și multe altele. Aceste detalii pot fi aflate cu ajutorul seriei de șasiu. Important este ce faceți cu toate aceste specificații tehnice. Este nevoie de timp și implicare, pentru o documentare meticuloasă. Este un efort considerabil, așa că venim în ajutorul dumneavoastră cu informații prețioase.

Se spune că totul pleacă de la bani. Și, când vorbim de echipamente performante, aspectul financiar nu este de neglijat. În funcție de suma de care dispuneți, puteți opta pentru un produs nou sau second-hand. Bineînțeles, un utilaj nou este de preferat, însă prețul acestuia poate fi și de 3 ori mai mare decât dacă v-ați lua unul la mâna a doua. Avantajul unui echipament nou este că acesta vine la pachet cu o garanție de la 1 an la 3 ani, de regulă. Perioadă în care producătorul vă garantează că nu veți avea probleme. Iar, dacă totuși vor fi, nu mai este grija dumneavoastră. Dezavantajul unui produs nou este că ați pierdut din start cel puțin 20% din valoarea lui în momentul în care acesta a părăsit linia de producție.

Un utilaj second-hand este, în primul rând, mai avantajos ca preț. În funcție de orele lucrate și de vechimea acestuia, prețul poate fi un chilipir față de un produs nou. Iar, dacă veți face achiziția de la un importator de încredere, atunci veți primi și garanție și siguranța unui echipament fiabil. În plus, costul unui utilaj second-hand poate fi amortizat mult mai rapid decât dacă v-ați cumpăra unul nou. În funcție de volumul dumneavoastră de muncă, banii investiți – căci un echipament este o investiție, nu o cheltuială – pot fi recuperați în aproximativ 2 ani.

            Pentru a stabili cu exactitate dacă un utilaj este fiabil, aveți nevoie de o serie de informații prealabile. Detalii generale despre el și despre dotările de care dispune. Cel mai valoros factor atunci când vă cumpărați un echipament second-hand este istoricul acestuia. Orele de lucru, eventualele daune și reparații efectuate, modul în care a fost folosit, numărul de proprietari și, de ce nu, prețurile de vânzare și revânzare.

            Orele de funcționare.

Sunt reale sau nu? Cum stabiliți acest lucru? Este un fapt bine-cunoscut că timpul de lucru poate fi modificat cu ușurință. O metodă neloială sau înșelăciune de-a dreptul, puteți spune! O metodă bună prin care puteți stabili dacă parametrii de funcționare sunt reali este să faceți un simplu calcul matematic. Un utilaj este pus la muncă, în medie, 8 ore pe zi. Dacă presupunem că nu este pus la treabă și în weekend, asta înseamnă că numărul de ore de funcționare într-un an ar trebui să fie de aproximativ 2.000. Dacă achiziționați un echipament cu o vechime de 5 ani, să spunem, atunci ceasul de bord ar trebui să indice 10.000 de ore. Tot ce este cu mult sub acest număr ar trebui să vă pună serios pe gânduri.

            Cunoașterea istoricului utilajului este esențială. Trebuie să aveți o evidență clară a intrărilor în service și a frecvenței mentenanței. Dacă acesta a fost avariat, este necesară o fișă de service și o listă cu piesele înlocuite. Ajută să știți și calitatea componentelor folosite: after-market sau originale. În funcție de cronologia datelor, puteți stabili dacă numărul de ore lucrate este real. Așa că veți fi de două ori mai câștigat dacă echipamentul cumpărat este însoțit de o documentație ca la carte.

            Se spune că o poză face cât o mie de cuvinte. Acest lucru nu a fost poate niciodată mai adevărat dacă utilajul second-hand pe care vreți să îl cumpărați este din străinătate. Practic, achiziția se bazează exclusiv pe textul din anunțul de vânzare, pozele de prezentare și discuția pe care o veți purta cu dealerul. De mare ajutor ar fi un videoclip, care să ilustreze în detaliu produsul, de preferință, pornit. Pus în funcțiune și, ideal, la lucru.

            Modul în care a fost folosit utilajul este deosebit de important pentru uzura și fiabilitatea acestuia. Mediul de lucru poate fi o influență extrem de nocivă asupra echipamentului. Dacă un utilaj a lucrat non-stop într-o carieră de piatră, atunci puteți fi sigur că puterea acestuia a scăzut la jumătate față de ziua în care a ieșit pe poarta fabricii. Așadar, atenție mare!

            Linia caroseriei și a atașamentelor este poate cel mai bun indicator asupra accidentelor de lucru și reparațiilor. Trebuie să vă concentrați pe alinierea elementelor, astfel încât acestea să respecte designul impus de producător. Acest lucru se face într-un mediu luminos și deschis, care să vă permită analiza atentă a utilajul, ca și cum acesta ar fi în bătaia puștii. Privirea trebuie să fie la nivelul liniei caroseriei pe care vrem să o observăm, iar linia respectivă trebuie să fie continuă. Fără elemente descentrate sau incongruențe. Simetrie și armonie. Asta trebuie să găsiți.

Pentru a fi sigur că utilajul nu a suferit avarii serioase și nu a trecut prin reparații radicale, trebuie să măsurați distanța între elemente. Puteți face asta prin introducerea unui creion ascuțit între componentele caroseriei și să vă folosiți de degetul arătător pentru a stabili distanța de referință. Plimbați vârful creionului pe toată lungimea îmbinărilor și, dacă distanța nu este simetrică, înseamnă că produsul a trecut, mai mult ca sigur, prin service.

Dacă vrem să fim cu adevărat meticuloși, există aparate speciale care măsoară grosimea stratului de vopsea și, astfel, puteți descoperi cu ușurință zonele revopsite. Desigur, zonele revopsite ascund accidente, suduri sau elemente înlocuite. Cu un astfel de dispozitiv, veți obține date de o acuratețe ridicată și puteți verifica întreg echipamentul, pe toată suprafața lui. Rezultatele nu pot fi puse la îndoială, pentru că nimeni nu poate vopsi un utilaj așa cum a făcut-o producătorul, în fabrică.

Bineînțeles, cea mai edificatoare probă este cea de lucru. Dacă aveți posibilitatea să puneți produsul efectiv la treabă, înainte să îl cumpărați, veți obține informații prețioase. Dacă utilajul a fost exploatat excesiv sau în mod necorespunzător, motorul, transmisia și sistemul hidraulic vor fi cele mai afectate. Echipamentul nu va da randament, va pierde putere și va fi ineficient în muncă. Trebuie să acordați o deosebită atenție puterii pe care o exercită utilajul și dacă motorul se încinge excesiv. Sunt semne clare a unei uzuri ridicate și mentenanței improprii.

 

            Suntem de acord că un raport complet asupra unui produs înainte de cumpărare este greu de obținut, dar nu este imposibil. Pe măsură ce dosarul utilajului este mai stufos, cu atât șansa ca acesta să fie cu adevărat fiabil este mai mare!


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )