campaign-notification campaign-notification

Depășirea utilajelor agricole pe drumurile publice

Publicat de Utilben10/09/2020

Pesemne, în calitate de șofer, cum ai citit acest titlu, ți-ai zis că nu e de bine. Concepția generală este că întâlnirea cu un utilaj agricol de mari dimensiuni pe drumurile publice este una incomodă.

Depășirea utilajelor agricole pe drumurile publice

Pesemne, în calitate de șofer, cum ai citit acest titlu, ți-ai zis că nu e de bine. Concepția generală este că întâlnirea cu un utilaj agricol de mari dimensiuni pe drumurile publice este una incomodă. Numai te încurcă acel tractor sau acea combină. Este dificil de depășit, nu ai vizibilitate și ți se pare că operatorul ocupă tot drumul. Dar trebuie să te pui puțin în locul acelui tractorist sau operator de combină agricolă. Tocmai se întoarce la fermă după o zi lungă de muncă și conduce încet pentru că utilajele nu sunt echipamente de viteză. Conduce pe tot drumul pentru că nu poate să meargă prin șanț, vorba aceea. Tu, ca șofer, trebuie să te înarmezi cu răbdare și, mai ales, să respecți următoarele reguli de siguranță.

Fii precaut atunci când întâlnești un utilaj pe drumurile publice. Precauție este cuvântul care descrie cel mai bine întreaga situație. Trebuie să manifești prudență în fiecare mișcare pe care urmează să o faci, dacă vrei să depășești tractorul sau combina care îți stă în cale. Înainte de a te angaja în depășirea unui utilaj masiv și greoi, trebuie să te poziționezi cât mai aproape de axul drumului. Să îți creezi o vizibilitate cât mai mare și să te asiguri că niciun alt autoturism nu vine din sens opus.

Tractoarele și, mai ales, combinele sunt mai late decât banda normală a părții carosabile. De aceea, este foarte important să obții un unghi perfect de atac. Când spunem „atac”, ne referim la depășire, bineînțeles. Dar ai grijă să te apropii progresiv de axul drumului, și nu dintr-o dată, dintr-o singură mișcare bruscă. Altfel, riști să intri în coliziune cu o mașină care vine cu viteză din sensul opus. Totodată, când te angajezi în depășire, să faci asta doar în zonele care permit această manevră. Atenție în curbe și la linia continuă! Chiar dacă un utilaj se deplasează cu viteză redusă și consideri că îl vei depăși imediat, dimensiunile sale mari te pot păcăli. Nu mai spunem că manevra de depășire în curbă sau peste linia continuă este ilegală.

Să revenim la dimensiunile mari ale unui tractor sau combină agricolă. Adesea, operatorii trebuie să conducă utilajul cât mai în partea dreaptă și ocupă, astfel, și zona destinată pietonilor. Ca urmare, operatorii acestor echipamente grele sunt nevoiți să facă, la rândul lor, manevre de ocolire sau chiar de depășire a unor obstacole. De la pietoni sau bicicliști, la stâlpi sau un cap de pod, de exemplu. Așa că, înainte de a depăși un tractor sau o combină, asigură-te că drumul ce îți stă înainte este drept și nu sunt obstacole în calea utilajului. Ia în calcul orice viitoare mișcare bruscă din partea operatorului.

Locul unui tractor sau al unei combine agricole este pe câmp. Acolo își petrece majoritatea timpului. Așadar, să nu te mire dacă operatorul unui astfel de utilaj virează dintr-o dată la stânga sau la dreapta și ajunge pe câmp. Ia în calcul că un tractor nu are nevoie de un drum convențional și, din această cauză, o schimbare de direcție se poate petrece oricând. Așadar, înainte să efectuezi manevra de depășire, asigură-te că operatorului echipamentului agricol din fața ta nu are nicio intenție să își schimbe direcția de deplasare.

Un utilaj agricol, asemenea unui camion, trebuie să facă manevre largi atunci când își modifică direcția de deplasare. Ia în calcul și acest aspect. Că un tractorist sau un operator al unei combine agricole va fi nevoit să depășească axul drumului atunci când intră pe un alt drum sau chiar într-o curbă. Fii atent la astfel de momente și ia întotdeauna în considerare și gabaritul utilajului din fața ta. Unghiul acestuia de întoarcere este mai mare decât al tău, așa că nu trebuie să gândești în aceiași termeni în care o face un șofer. Dacă observi că utilajul se deplasează ușor în partea dreaptă, asta poate însemna că șoferul își mărește unghiul pentru a vira la stânga. Și viceversa, bineînțeles.

Răbdare și prudență. Sunt două calități esențiale pe care trebuie să le adaugi cunoștințelor pe care le-ai căpătat în urma citirii acestui articol. Și apreciere pentru un fermier care se întoarce poate obosit de la câmp pentru a ne asigura mâncarea noastră. Utilben - Garantia utilajelor fiabile 


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )