campaign-notification campaign-notification

Domeniul constructiilor este rezilient la avansul tehnologic

Publicat de UTILBEN24/10/2023

Domeniul constructiilor, avansul tehnologic

Descopera din acest studiu de ce domeniul constructiilor este rezilient la avansul tehnologic.

Când spunem „prejudecăți”, ne gândim la păreri și idei preconcepute care nu pot fi depășite. În cazul construcțiilor, situația este ceva mai complicată pentru că vorbim despre un comportament retrograd al unor actori din industrie, care nu permite ca acest domeniu să acceadă la următorul nivel de performanță. Printre principalele piedici în calea dezvoltării, se numără instrumentele de lucru învechite și deficitul de personal.

Planera, o renumită companie americană specializată în planificarea în detaliu a proiectelor de construcții, a efectuat un amplu sondaj de opinie pentru a afla de ce acest domeniu nu evoluează în pas cu vremurile. La studiul realizat de Planera, au participat manageri și directori din domeniul construcțiilor, așadar doar factori decidenți.

constructii Romania

În cele ce urmează, vă prezentăm întrebările la care au trebuit să răspundă participanții la sondajul Planera și graficele rezultate în urma răspunsurilor acestora. Concluziile acestui studiu sunt comentate de către Ruben Marian, CEO și fondator al companiei UTILBEN, unul dintre principalii furnizori de utilaje din România.

Vreți să implicați mai mulți angajați în planificare?

Nu mai puțin de 78% dintre respondenți cred că afacerea lor ar prospera dacă mai mulți angajați ar fi implicați în procesul de planificare a activității. Asta se traduce în alinierea la un obiectiv comun. Să presupunem că o companie de construcții câștigă o licitație pentru realizarea unui drum. De obicei, șeful de șantier ia deciziile și le transmite subalternilor. Ce propun respondenții studiului despre care vorbim este ca un număr mare de angajați să fie parte a procesului decizional. Astfel, termenele și costurile de realizare ar fi mai precise și mai aproape de realitate.

Care sunt principalele provocări cu forța de muncă?

În ceea ce privește atragerea de personal care să aibă competențe informatice, 37% dintre manageri susțin că întâmpină mari dificultăți. Majoritatea lucrătorilor în construcții nu sunt familiarizați cu tehnologia pentru că nu sunt instruiți în acest sens, iar angajatorii nu investesc în software de ultimă oră. Mulți patroni nu cred în avantajele tehnologiei de vârf și au rămas ancorați în trecut. Acest comportament anacronic îi ține în zona de confort și îi împiedică să evolueze. Iar când pe piață apare o companie avangardistă, se lovește de deficitul de personal specializat. Este un cerc vicios. 

”În ultimii ani, am observat un schimb de generații care se vede mai ales la nivel de atitudine și grad de educație. Dacă, în trecut, managerii indicau direcția și ceilalți erau simpli executanți, acum, tânăra generație vrea să conteze și să contribuie la dezvoltarea companiei pentru care lucrează. Noii angajați nu mai vor să fie într-un mediu în care doar se dictează, iar ei nu au un aport semnificativ. Tinerii de azi sunt inteligenți și înțeleg tehnologia mai bine decât noi, așa că implicarea lor în stabilirea strategiei și a obiectivelor poate fi doar benefică”, este de părere Ruben Marian.

„Un motiv pentru care nu există suficientă forță de muncă specializată ține de dificultatea în a ține pasul cu evoluția accelerată a tehnologiei. În cadrul companiei UTILBEN, investim intenționat în angajații noștri prin aducerea de specialiști care să le explice cum funcționează programele pe care le utilizăm, prin participarea la conferințe de profil și prin folosirea de software și tool-uri inovative. Trebuie să ne adaptăm la piața muncii și să compensăm lipsa acută de personal specializat cu instrumente informatice care să le facă angajaților munca mai ușoară”, completează Ruben Marian. 

Sunteți mulțumit de tehnologia pe care o folosiți?

Părerile sunt împărțite printre cei care au făcut trecerea la un software avansat. Doar o treime dintre aceștia sunt mulțumiți de tehnologia pe care o folosesc, iar restul de două treimi manifestă un grad ridicat de frustrare. Concret, 66% dintre respondenți cred că programele informatice sunt dificil de folosit și le îngreunează activitatea. Aici, pot fi două cauze. Prima cauză ține de rezistența oamenilor la schimbare, iar a doua, de alegerea unui software învechit sau nepotrivit. În ambele situații, rezolvarea problemei ține de comunicare și deschidere către nou.

Aveți suficienți angajați pentru proiecte suplimentare?

Revenind la capitalul uman, doar 38% dintre managerii chestionați consideră că au suficient personal calificat în domeniul construcțiilor. Aici, vorbim despre deficitul de pe piața muncii, care afectează antreprenorii de pretutindeni. Principalele cauze au la bază reticența tinerilor de a activa în construcții, condițiile grele de lucru și ieșirea de pe piața muncii a unei mase mari de oameni care fie s-au reprofilat, fie s-au pensionat. Incidental, același procent de 38% dintre respondenți plănuiesc să facă angajări. Acest lucru se traduce în speranța că va crește numărul proiectelor de construcții în perioada imediat următoare.

„În ceea ce privește tehnologia, este o linie subțire între experiența utilizatorului și interesul conducerii unei companii de a avea acces la date pertinente și de a fi un business inteligent. Implicit, să se bazeze pe informații, nu pe intuiție. În acest caz, conducerea companiei trebuie să intervină și să le explice angajaților reticenți care sunt beneficiile folosirii unui software sau tool nou. Tehnologia este doar o unealtă, iar oamenii trebuie să înțeleagă utilitatea ei”, subliniază Ruben Marian.

„România este o țară emergentă, iar firmele de aici sunt și ele în plin proces de creștere. În multe cazuri, echipele operaționale și cele care se ocupă de dezvoltarea companiei sunt aceleași. Rezultatul este o presiune suplimentară pe angajați, iar aici trebuie să intervină specializarea personalului și achiziția de tehnologie care să le facă tuturor munca mai ușoară. O firmă care vrea performanță investește prima dată în oameni - care definesc viziunea, obiectivele și strategia -, iar ei și conducerea aleg împreună ce software îi va face mai eficienți și mai productivi”, este de părere Ruben Marian.

De ce aveți nevoie pentru a face performanță?

La capitolul nevoi, lista managerilor din construcții include capitalul uman și tehnologia. 27% dintre respondenți susțin că depind întru totul de găsirea unor angajați specializați dacă vor să se extindă, iar 17% plănuiesc să investească în noi tehnologii. Un procent și mai mare, de 54%, consideră că dezvoltarea companiei depinde în egală măsură de personalul calificat și de folosirea unor programe informatice de profil. 

Nevoia de modernizare a tehnologiilor folosite în domeniului construcțiilor se bazează pe eficientizarea activității și pe reducerea termenelor de execuție. În secolul XXI, totul se întâmplă cu celeritate și productivitatea este primordială. Cine nu ține pasul cu acest ritm alert riscă să fie eliminat de concurență, așa că inovația și investițiile în personal și tehnologie sunt vitale.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )