campaign-notification campaign-notification

Echipamente agricole necesare in infiintarea unei pajisti semanate pentru pasunat

Publicat de 18/02/2022

Echipamente agricole, pajisti semanate, pajiști semănate, pajiște semănată, pajiste semanata, echipamente infiintare pasune, echipamente pășuni, pajisti semanate pentru pasunat, pășune

De ce categorii de echipamente agricole aveți nevoie în ferma dumneavoastră în momentul înființării unei pajiști semănate pentru pa

Ce tipuri de echipamente agricole veți folosi pentru înființarea unei pajiști semănate pentru pășunat?

Care sunt tehnologiile utilizate pentru a înființa o pășune, care sunt lucrările premergătoare și cum se realizează însămânțatul? Aflați toate aceste aspecte din următoarele rânduri.

Pentru înființarea unei pajiști semănate cu scopul de a o transforma în pășune, veți avea nevoie de diferite categorii de echipamente agricole specializate. Pășunatul este o metodă foarte eficientă de utilizare a nutrețurilor verzi, atât de pe pajiștile naturale, cât și cele cultivate. Pregătirea animalelor pentru pășunat după lunga perioadă de stabulație pe timp de iarnă și pregătirea pășunilor sunt două activități esențiale pentru fermieri la început de primăvară.

Pășunile constituie o sursă importantă de nutrienți pentru animale, îndeosebi pentru rumegătoare. Furajele obținute din pajiști semănate pentru pășunat sunt o sursă de hrană excelentă pentru animale chiar și în perioada stabulației. Deopotrivă, pășunatul este un mijloc foarte bun de a obține îngrășământ natural pentru culturi. Înființarea unei pășuni este, astfel, un pas important pentru orice fermier care se ocupă cu creșterea animalelor.

Pregătirea unei pajiști pentru pășunat

pajiști semănate

Pajiștile cu destinația de pășuni trebuie tratate ca orice altă cultură. Primăvara, pășunile trebuie curățate de buruieni, rădăcinile acestora, resturile vegetale și de plante toxice. Noile pășuni se vor însămânța, se vor fertiliza și vor fi realizate lucrări de drenare.

Pajiștile semănate cu destinația de pășune sunt culturi de mare randament, intensive. Întreținerea unui astfel de teren presupune utilizarea unor echipamente agricole specializate care pot îndeplini diverse funcții.

Echipamente agricole pentru pregătirea terenului și etapele acestei operațiuni

1. Pregătirea patului germinativ:

a) Înainte de a începe orice fel de lucrări, va fi nevoie să eliminam vegetația rămasă în pământ și la suprafață. Cu ajutorul tocătoarelor de vegetație vom efectua lucrări pregătitoare de eliminare a cioatelor, rădăcinilor și a vegetație lemnoase. Iar, crengile arborilor căzute pe teren le vom mărunți cu tocătoare de crengi.

tocatoare vegetatie

Echipamente recomandate:

b) În cazul semănăturilor de primăvară, agriculturii trebuie să înceapă lucrările din toamnă. Atunci se executa lucrările de arat la o adâncime de aproximativ 25 – 30 cm. Arăturile de primăvara sunt cele mai puțin recomandate. Pentru această activitate veți avea nevoie inițial de un plug pentru a întoarce pământul și ulterior de o grapă cu discuri pentru a-l sfărâma.

plug agricultura

Echipamente recomandate:

c) La început de primăvara, pregătirea patului germinativ se poate efectua prin mobilizarea superficială a solului cu ajutorul unui combinator sau al unui scarificator.

scarificator

Echipamente recomandate:

d) Înainte și după semănat, va fi nevoie să folosiți un tăvălug pentru a uniformiza și umezi patul germinativ cu scopul de a asigura o germinare uniformă și rapidă.

tavalug

Echipamente recomandate:

e) Pentru operațiunile de semănat, pregătirea terenului constă în lucrări de discuire (4-5 lucrări), executate perpendicular. Ultima lucrare se referă la tăvălugirea terenului.

2. Semănatul

În cazul pășunilor, semănatul se efectuează luând în considerare câțiva factori importanți, precum: necesarul zilnic de masa vegetativă, timpul necesar refacerii masei vegetative (28-35 zile) și cantitatea de masa verde produsă de fiecare parcelă pe un ciclu de pășunat.

semanatoare

Echipamente recomandate:

3. Fertilizarea solului

Pentru a aplica îngrășămintele corecte, trebuie să cunoașteți tipul de sol. Fertilizarea influențează producția si calitatea pășunii. Principalele elemente nutritive de care veți avea nevoie sunt: potasiu, azot, fosfor, magneziu și sulf.

4. Eliminarea crustei

În primele zile după semănat, veți observa că se va forma o crustă care nu permite plantelor furajere să crească. Această crustă apare mai ales după ploaie. Aceasta crusta poate fi distrusă cu o grapă de mărăcini sau cu grapa cu colți îndreptați în sus.

grapa rotativa

Echipamente recomandate:

5. Întreținerea pășunilor

Pentru pajiștile destinate pășunatului, în primul an de vegetație, prima recoltă va fi realizată printr-o coasă de toaletare. Astfel, veți favoriza o înrădăcinare mai trainică a plantelor  furajere și veți elimina buruienile existente. Momentul realizării acestei lucrări va fi ales în așa fel încât buruienile existente să se afle în stadiul dinaintea producerii de semințe.

Concluzii

Alături de cunoștințele dobândite despre sol, furajele potrivite sau animalele pe care le dețineți în fermă, vă îndemnăm să alegeți și echipamente performante, specializate pentru fiecare tip de lucrare, care să vă ajute să lucrați eficient și econom. Aici, Utilben vă vine în ajutor cu o gamă vastă de utilaje și diverse echipamente agricole de ultimă generație care vă vor ajuta să deveniți mai profitabil.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )