campaign-notification campaign-notification

La ce să fii atent când verifici un buldoexcavator

Publicat de Utilben17/11/2020

buldoexcavator, verificare buldoexcavator, verificări buldoexcavatoare, inspecție buldoexcavator

Ce anume trebuie să verifici mai presus de tot la un buldoexcavator? Iată principalii factori.

Buldoexcavatoarele sunt printre cele mai îndrăgite utilaje de construcții din lume. Secretul succesului acestora: versatilitatea. Totuși, un buldoexcavator nou nu este un echipament deloc ieftin. Așa că mulți preferă un utilaj second-hand. În acest caz, înainte de a trece la treabă, trebuie să faci o verificare atentă a buldoexcavatorului. Pentru siguranța ta și a celor din jur.

Dacă operezi un buldoexcavator defect, riști să te accidentezi și chiar le pui viața în pericol colegilor tăi de șantier. Tocmai de aceea, este crucial să acorzi timp verificării în detaliu a utilajului tău. Pentru fiecare echipament agricol sau de construcții, există o listă specifică de componente care trebuie inspectate în prealabil. Și în cazul unui buldoexcavator, sunt anumite lucruri la care trebuie să fii atent și să te asiguri că utilajul pe care îl operezi este în perfectă stare de funcționare.

 

Exteriorul buldoexcavatorului.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să dai o roată în jurul buldoexcavatorului și să te asiguri că totul este la locul lui. Trebuie să verifici dacă sunt elemente deteriorate sau dacă ultimul tău ciclu de lucru a lăsat urme. Caută urme de lovituri sau zone ale caroseriei care au fost afectate de eventuale coliziuni nedorite. În vacarmul operării unui echipament de construcții, este dificil să observi o avarie exterioară chiar în momentul în care aceasta s-a produs.

Verifică uzura anvelopelor. Dacă acestea sunt crăpate sau deteriorate vizibil, înseamnă că buldoexcavatorul tău second-hand a fost aspru exploatat de fostul său proprietar. Sau nu a fost îngrijit corespunzător. Anvelopele trebuie să fie umflate conform specificațiilor producătorului, așa că este indicat să verifici și presiunea aerului din ele.

 

Lichide și componente vitale.

Verifică să nu existe scurgeri de lichide de la motor, cum ar fi uleiuri sau lichidul de răcire. Totodată, verifică nivelul acestor lichide vitale pentru bunul mers al buldoexcavatorului tău. Inspectează bateria și asigură-te că nu sunt semne de coroziune.

Îndepărtează filtrul de aer și verifică zone înfundate de mizerie sau zone deteriorate. Controlează nivelul de antigel și asigură-te că radiatorul este în stare bună. Vezi să nu fie nimic prins în grilajul radiatorului. Inspectează țeava de eșapament, să nu fie lovită, deteriorată sau găurită. Totodată, verifică toate luminile de lucru.

 

Cabina buldoexcavatorului.

Cabina este, bineînțeles, una dintre cele mai importante componente ale buldoexcavatorului, pentru că este centrul de unde comanzi și manevrezi utilajul. Odată aflat la exterior, caută fisuri sau crăpături ale geamurilor și parbrizului. Verifică manetele și joystick-urile și asigură-te că acestea funcționează. Totodată, gradul de uzură al acestora indică modul în care a fost folosit buldoexcavatorul și cât de des. Manete și joystick-uri curate înseamnă o folosire moderată a buldoexcavatorului și preocupare pentru mentenanță.

Verifică și celelalte componente din interior, între care scaunul operatorului, centura de siguranță și butoanele de pe panoul de control. Aceste elemente sunt printre cei mai buni indicatori ai uzurii utilajului. Totodată, stai în scaunul buldoexcavatorului și vezi cum te simți, înainte de a achiziționa un astfel de utilaj. Modul în care sunt așezate comenzile și felul în care te simți la volan sunt esențiale. Trebuie să existe o chimie între operator și utilaj încă din prima clipă. Dragoste la prima vedere!

 

Proba de lucru.

Pornește utilajul și verifică toate comenzile, pentru a te asigura că totul este în perfectă stare de funcționare. Verifică sistemul hidraulic și asigură-te că furtunurile și cilindrii nu sunt deteriorați. Caută scurgeri pe sistem și acordă mare atenție componentelor hidraulice. Presiunea este esențială pentru bunul mers al buldoexcavatorului și îndeplinirea sarcinilor dificile. Totodată, verifică sistemul de calare. Nici acolo nu trebuie să existe scurgeri, pentru că te vor afecta în stabilizarea utilajului.

Cupele sunt deosebit de importante când vine vorba de calitatea unui buldoexcavator. Verifică dinții acestora și ia în calcul gradul de uzură. Totodată, acestea sunt adesea deteriorate, îndoite sau înfundate. Inspectează-le cu atenție. Mergi pe linia brațului și caută urme de sudură sau revopsire. Acestea pot ascunde defecțiuni serioase ale buldoexcavatorului.

Buldoexcavatorul este doar unul dintre utilajele căruia trebuie să îi acorzi o maximă atenție, dacă nu vrei să ai parte de surprize pe șantier. Fie nou sau second-hand, mentenanța este esențială pentru o operare în condiții de maximă siguranță și productivitate crescută!


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )