campaign-notification campaign-notification

Operarea unui excavator pe șenile în pantă

Publicat de Utilben15/09/2021

operare excavator șenile, excavator șenile, excavator în pantă

Cum puteți opera un excavator pe șenile atunci când aveți de lucrat în pantă? Vă oferim câteva sfaturi în articolul nostru.

Cum operați eficient și în siguranță un excavator pe șenile în pantă

Utilizarea echipamentelor de construcții pe teren drept nu se întâmplă atât de des pe cât ați putea crede. În șantiere se regăsesc multe zone cu teren în pantă, precum grămezile de moloz sau marginile abrupte. Din această cauză, folosirea unui excavator pe teren înclinat este la ordinea zilei.

De ce contează panta pentru operarea unui excavator

Munca în pantă este o provocare chiar și pentru cei mai experimentați operatori de excavatoare. Acest tip de muncă necesită atenție mai mare la detalii în comparație cu lucrările pe teren plat.

Atunci când operați un excavator, va fi nevoie să luați în considerare panta, în primul rând datorită impactului asupra centrului de greutate. Pe măsură ce utilajul se rotește lateral, centrul de greutate se schimbă. Cu cât panta este mai abruptă, cu atât este mai mare șansa de răsturnare. De asemenea, panta va influența și fluidele utilajului. Pe măsură ce motorul se rotește și se înclină pe o pantă, lubrifierea, uleiul și combustibilul își schimbă poziția în interiorul utilajului. Dacă utilajul se înclină prea mult, ar putea afecta capacitatea motorului de a utiliza fluidele, rezultând astfel în  deteriorarea motorului.

 

Iată câteva sfaturi pentru operarea unui excavator în pantă:

1. Folosiți categoria potrivită de excavator

Când operați un excavator în pantă, asigurați-vă întotdeauna că utilizați echipamentul potrivit. Un excavator cu braț lung poate funcționa mai bine în pantă și poate săpa mai ușor în unghi. În acest fel, corpul utilajului poate rămâne pe un teren stabil în timp ce brațul lung de excavare își face treaba în zona cu pantă. 

excavator cu braț lung

De asemenea, un excavator compact poate oferi mai multă stabilitate în pantă. De fapt, lama dozer a acestuia poate fi plasată în partea cu panta pentru a vă da un plus de stabilitate.

2. Experiența își spune cuvântul

Lucrările în pantă ar trebui executate doar de operatori cu experiență. Operarea unui excavator în acest mediu necesită coordonare foarte bună, cunoștințe specializate despre teren, abilitatea de a opera utilajul în spații înguste și determinarea echipamentului necesar pentru a asigura tracțiune și stabilitate.

3. Respectați regula de 35°

Un excavator nu trebuie operat pe o pantă cu un unghi de înclinare mai mare de 35°.

Evitați depășirea acestei valori pentru perioade lungi de timp, deoarece pompa de ulei nu va mai putea funcționa la capacitate maximă. În pante abrupte, este dificil să pompeze ulei în partea de sus a motorului, ceea ce-l va deteriora în timp.

Pentru determinarea unghiului de înclinare, vă puteți consulta topograful angajat pentru șantierul în care lucrați. Folosind elevația din partea de sus și de jos a pantei, topograful va putea calcula unghiul de înclinare.

4. Poziționați corect excavatorul

Când lucrați în pantă, atașamentul din față trebuie folosit cât mai aproape de sol pentru a menține stabilitatea. Brațul excavatorului poate fi utilizat în favoarea dvs. pentru a menține echilibrul și o distribuție bună a greutății. Controlați viteza în timp ce ridicați cupa de excavare. Mutarea materialelor din partea de sus a pantei în partea de jos cu o viteză prea mare va genera inerție care poate duce la accidente. Mergeți încet și constant, cu mai puțin material în cupă decât ați ridica în mod normal pe un teren drept.

5. Verificați orientarea șenilelor

Orientarea corectă a șenilelor este esențială pentru a putea lucra în siguranță în pantă. Asigurați-vă că șenilele excavatorului sunt îndreptate în sus și în jos atunci când lucrați pe pantă - nu lateral. Motoarele de deplasare sunt grele, așa că veți avea nevoie de mai multă greutate în partea din spate a utilajului. Rolele de ghidaj ar trebui să fie în față pentru lucrări în pantă și orientate în jos pentru lucrări desfășurate în vale. Astfel, veți putea contrabalansa greutatea motorului. Rolele sunt proiectate pentru a prelua greutatea generată în timpul excavării și a o distribui uniform.

excavatoare pe șenile

6. Tipul terenului din zona în pantă

Există diverși factori care pot afecta integritatea terenului aflat în pantă, precum consistența terenului, ploaia, topirea zăpezii, gheața sau noroiul format în urma ploilor. Chiar dacă utilajul lucrează la un unghi mai mic de 35 terenul instabil poate cauza alunecări sau răsturnări. Dacă panta nu pare sigură, luați în considerare alegerea unei zile mai uscate pentru a lucra în siguranță. 

 

Funcționarea în siguranță a unui excavator pe o pantă

Uneori va fi nevoie să lucrați în pantă cu excavatorul și va trebui să vă asigurați că puteți lucra eficient și în siguranță. Fiind conștient de tipul terenului, respectând regula de 35°, poziționând corect utilajul și utilizând echipamentul potrivit, veți putea lucra liniștit și în aceste condiții dificile. Cu toate acestea, dacă nu simțiți că aveți suficientă experiență pentru această operațiune, nu vă recomandăm să operați utilajul în pantă.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )