campaign-notification campaign-notification

7 Pasi esentiali pentru compactarea asfaltului

Publicat de 12/01/2022

compactarea asfaltului, compactare asfalt, asfaltare, asfaltare drumuri, utilaje compactare asfalt, cilindri compactori, cilindru compactor

Care sunt pasii cei mai importanti in compactarea asfaltului? Cum realizati o lucrare de asfaltare cat mai eficient? Aflati din articolul nostru.

Doriți să îmbunătățiți calitatea lucrărilor dvs. în ceea ce privește compactarea asfaltului? 

De la pregătirea utilajelor, până la training-urile personalului, există o serie de aspecte importante în procesul de compactare a asfaltului care vă vor duce proiectele la nivelul următor. Planificarea și pregătirea sunt aspecte esențiale ale oricărui proiect de succes. 

Dintre toate aspectele procesului de asfaltare, compactarea asfaltului joacă cel mai important rol în determinarea duratei de viață a pavajului finit, chiar mai mult decât amestecul de materiale în sine. Compactarea neadecvată va avea ca rezultat un pavaj care se va deteriora mai repede decât un pavaj compactat corespunzător. Compactarea care nu respectă normele de siguranță și calitate va avea ca rezultat un pavaj cu rigiditate scăzută, cu durabilitate redusă și care se va deforma mult mai rapid.

Compactarea asfaltului are rolul de a combina particulele agregate pentru a oferi stabilitate și rezistență, dar și de a le comprima, crescând astfel densitatea. Pe măsură ce densitatea pavajului crește, acesta devine mai stabil și durabil.

cilindru compactor terasier

Vă prezentăm în cele ce urmează câteva sfaturi pentru compactarea asfaltului într-un mod cât mai eficient:

1. Pregătiți și configurați utilajele

Pregătirea corectă a utilajelor vă ajută să finalizați lucrarea în siguranță și eficient. Înainte de a începe proiectul, inspectați utilajul pentru a observa orice probleme care i-ar putea afecta performanța. Verificați nivelul lichidului înainte de a-l porni.

Odată ce ați pregătit cilindrii compactori pentru compactarea asfaltului, îi puteți configura conform specificațiilor sarcinii în cauză. Preîncălziți bitumul pentru a evita lipirea covorului asfaltic. Rotiți manivelele de adâncime pentru a determina unghiul plăcii de bitum. Unghiul va determina grosimea covorului asfaltic.

2. Obțineți un covor asfaltic de calitate

Când vine vorba despre lucrări de asfaltare a drumurilor, nivelul, sau înălțimea constantă a materialului este esențială pentru realizarea unei lucrări de calitate. Viteza finisorului de asfalt are, de asemenea, un efect asupra rezultatului final. Păstrați asfaltul la același nivel pe tot parcursul lucrării și operați utilajul la o viteză constantă.

3. Temperatura și grosimea covorului asfaltic

Pavajul trebuie să reziste la expunerea la trafic intens și la intemperii. Compactarea asfaltului este un aspect vital al lucrărilor de construire sau întreținere a drumurilor, deoarece ajută la reducerea degradării pavajului.

Temperatura și grosimea covorului asfaltic contribuie la calitatea compactării. Operatorul trebuie să aibă experiența și cunoștințele necesare pentru a alege cea mai bună temperatură pentru condițiile în care lucrează. Amestecul trebuie să fie suficient de fluid pentru a elimina excesul de aer. Inginerul de proiect va determina grosimea adecvată în funcție de utilizarea prevăzută a pavajului și volumul de trafic preconizat.

compactarea asfaltului

4. Compactarea

Pavajul trebuie să reziste la expunerea la trafic intens și la intemperii. Compactarea este un aspect vital al pavării asfaltului deoarece ajută la reducerea degradării pavajului. Temperatura și grosimea covorului asfaltic contribuie la calitatea compactării. 

5. Alegeți utilajele potrivite pentru fiecare stadiu al lucrării

Echipamentele utilizate afectează direct compactarea. În primă instanță veți folosi un cilindru compactor terasier, care dezvoltă cea mai mare parte a densității într-un strat de asfalt. Acesta este utilizat chiar în spatele finisorului, unde asfaltul este la temperatura cea mai ridicată. Cilindrul compactor terasier trebuie să lucreze în tandem cu finisorul de asfalt. 

Ulterior, veți utiliza un cilindru compactor lis, care va asigura o densitate finală de 100%. Cilindrii compactori cu tamburi pneumatici sunt folosiți ocazional ca utilaje intermediare, deoarece oferă un alt tip de compactare decât un compactor terasier cu tamburi de oțel. 

În cele din urmă, este efectuată turnarea acostamentului, pentru o siguranță sporită a pavajului. Cele mai întâlnite acostamente sunt realizate cu borduri sau piatră simplă.

6. Verificați calitatea compactării

Dacă ați făcut totul corect până în acest moment, următorul pas este să verificați lucrarea efectuată. Începeți prin a afla dacă echipamentele utilizate au produs densitatea necesară pentru lucrarea în cauză. Verificați densitatea pe lățimea stratului de asfalt și monitorizați temperatura acestuia. 

7. Training adecvat a personalului

Investiți în formarea personalului, astfel încât să obțină competențele necesare pentru a produce rezultate excelente. În timp ce formarea necesită o investiție inițială, aceasta vă va ajuta să deveniți mai profitabil pe termen lung prin creșterea eficienței și calității proiectelor dumneavoastră.

Aveți nevoie de cilindri compactori performanți sau de alte tipuri de utilaje pentru construirea drumurilor? Vă invităm să accesați site-ul www.utilben.ro pentru a vedea întreaga ofertă de utilaje, sau să ne contactați la 0733 040 000.

La Utilben livrăm zeci de cilindri compactori anual. Vezi cilindrul compactor terasier Second Hand Hamm 3411 în clipul de mai jos:

 


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )