campaign-notification campaign-notification

Piata utilajelor de constructii in 2022

Publicat de 15/12/2021

piata utilajelor de constructii, utilaje de constructii in 2022, utilaje constructii, constructii 2022, utilaje constructii 2022, utilaj de constructii

Care sunt previziunile pentru piata utilajelor de constructii in 2022 si ce ii sfatuim pe antreprenorii din industria constructiilor - aflati din articolul nostru.

Cum va arăta piața utilajelor de construcții în 2022 și care sunt sfaturile noastre pentru antreprenorii din acest domeniu

Economia globală se află momentan într-un context de redresare, în ciuda noilor valuri pandemice. Potrivit Fondului Monetar Internațional, se estimează că economia mondială va crește cu 4,9% în 2022. De asemenea, potrivit rezultatelor unui sondajul realizat în rândul membrilor organizației “Association of Equipment Manufacturers” (AEM), mai mult de 80% dintre membrii acesteia anticipează o creștere a cererii de echipamente pentru construcții și agricultură în următorul an.

Tendințele anului 2022:

  • cererea pentru utilaje de construcții va crește semnificativ
  • producătorii de utilaje vor întâmpina obstacole în fabricarea și livrarea echipamentelor către dealeri și clienții finali
  • prețurile utilajelor vor crește în următorul an
  • probabilitatea ca proiectele din domeniul construcțiilor să fie întrerupte sau amânate este ridicată

Sfaturile Utilben pentru antreprenorii din construcții:

  • semnarea contractelor pentru achiziționarea utilajelor necesaee cu câteva luni înainte de începerea unui proiect
  • planificarea minuțioasă a lucrărilor din anul următor
  • gestionarea eficientă a stocurilor

În ceea ce privește piața utilajelor de construcții, se preconizează că în 2022 aceasta va înregistra o creștere impresionantă datorită cererii ridicate din partea clienților finali. Cu toate acestea, cererea pentru utilaje continuă să depășească oferta perturbată atât de problemele din producție, cât și de blocajele din transporturi.

Aproximativ 95% din membrii AEM sunt sunt afectați de problemele aferente lanțului de aprovizionare. Iar, inflația a dus deja la o majorare a prețurilor la materiile prime și a altor materiale necesare în industria prelucrătoare. După cum era de așteptat, aceste majorări se reflectă într-o creștere a prețurilor echipamentelor fabricate de diverși producători. 

În ciuda tuturor provocărilor, membrii AEM rămân optimiști: aproximativ 58% dintre membrii din segmentul construcțiilor sunt de părere că economia globală se va redresa în următorul an.

O recuperare amplă și puternică

Provocările cu care se confruntă industria prelucrătoare au tulburat și piața echipamentelor de construcții. În 2021, cererea de utilaje de construcții a depășit nivelul producției, aceasta crescând tot mai mult cu fiecare lună a anului 2021. 

Piața de utilaje s-a redresat în vara acestui an, iar volumul exporturilor nu numai că a depășit nivelurile de dinainte de pandemie, dar au fost cele mai ridicate niveluri din 2012 până acum. Începând cu jumătatea anului 2021, redresarea nu s-a mai referit la cererea de utilaje, ci la ofertă, la capacitatea de producție și livrare a echipamentelor.

Previziuni pentru piața utilajelor de construcții în 2022

Redresarea completă a pieței de utilaje este constrânsă încă de presiunile inflaționiste și de constrângerile lanțului de aprovizionare. Lipsa forței de muncă și cea a componentelor, blocajele în transport și stocurile epuizate afectează semnificativ disponibilitatea utilajelor în aproape fiecare colț al lumii.

Conform statisticilor AEM, cheltuielile din domeniul construcțiilor au crescut cu 1,1% în 2021, iar pentru 2022 se prevede o creștere de 2,7%. Dacă acest lucru se va adeveri, cheltuielile pentru construcții în 2022 vor depăși chiar și nivelul din 2019, care a fost un an emblematic pentru această industrie.

Membrii AEM rămân destul de optimiști în ceea ce privește domeniul echipamentelor de construcții. Aproximativ 75% dintre aceștia au înregistrat o creștere a noilor comenzi de echipamente de construcții în trimestrul al treilea. În același timp 80% au înregistrat o creștere a comenzilor neonorate la timp. Aproximativ 42% au reușit să crească producția, în timp ce alți 42% s-au menținut la același nivel. În domeniul pieselor și atașamentelor pentru construcții, 96% din membrii AEM au înregistrat o creștere a comenzilor noi, în timp ce 90% au avut o creștere a numărului de comenzi neonorate din perioada anterioară.

În contextul pandemiei, programele publice de stimulare a economiei au oferit în ultimul an și jumătate un real ajutor pentru activitatea din domeniul construcțiilor din întreaga lume. Un interes deosebit este noul proiect de lege de infrastructură în valoare de de 1,2 trilioane de dolari aprobat în Statele Unite, împreună cu granturile în continuă creștere din fondul de recuperare de 673 de miliarde de euro ale Uniunii Europene.

Conform specialiștilor din cadrul Wallenius Wilhelmsen, este prevăzută o creștere de 9% în 2022, și de încă o creștere de 5% în 2023, în ceea ce privește vânzările de utilaje de construcții. Acest lucru ar putea însemna că vânzările în zona vor reveni la nivelurile de dinaintea pandemie până la sfârșitul anului 2022. 

Tendințe importante care vor afecta producătorii de utilaje

Lanțul de aprovizionare:

Peste 95% dintre membrii AEM se confruntă cu întreruperi ale lanțului de aprovizionare, atât la nivel global, cât și la nivel intern. Din păcate, 72% consideră că întreruperile se înmulțesc, ceea ce ar putea duce în 2022 la o întârziere majoră în livrarea echipamentelor către dealeri localii și clienții finali.

58% Dintre membrii AEM din domeniul construcțiilor preconizează că problemele lanțului de aprovizionare vor persista și în 2022, iar 11% sunt de părere că aceste probleme vor persista chiar și în 2023. Spre exemplu, furnizarea de semiconductori și variatori de frecvență va fi în continuare afectată, iar aceste componente sunt utilizate în orice fabrică.

Membrii AEM și, în general, producătorii de utilaje grele au început să ia măsuri pentru a se adapta la situația actuală. Aproximativ 70% dintre membrii AEM din sectorul construcțiilor își ajustează modul de gestionare a stocurilor.

Inflația:

Cele mai multe categorii cheie de echipamente pentru construcții și-au menținut la un nivel destul de stabil din august 2019 până în august 2020, în ceea ce privește prețul utilajelor. În 2021, însă, indicele prețurilor de consum a crescut cu 5,25%.

Forța de muncă:

Aproximativ 82% dintre membrii AEM din domeniul echipamentelor de construcții au dificultăți în ocuparea posturilor din producție. Aproximativ 61% au menționat că este dificil să găsească personal calificat pentru posturile de birou.

Membrii AEM au încercat diverse strategii pentru a ajuta la recrutarea eficientă și retenția forței de muncă. Cei mai de succes sunt cei care le oferă angajaților ore flexibile de lucru și oportunități de muncă de la domiciliu. 

Cum trebuie să procedeze constructorii în 2022

Toate aceste aspecte ale pieței globale de utilaje pentru construcții se vor răsfrânge și în mecanismele pieței românești. Antreprenorii care au nevoie de utilaje, vor avea de suferit din cauza întârzierilor în producție a utilajelor necesare. De asemenea, din cauza factorilor enumerați, prețul utilajelor de construcții, atât noi, cât și second-hand, va crește în 2022.

Cu toate acestea, toate dificultățile din această perioadă îi vor determina pe constructori să gestioneze mai eficient fiecare proiect. Cei care vor face comenzi timpurii pentru echipamentele necesare și care-și vor defini foarte clar fiecare stadiu al proiectului, vor avea de câștigat.

Astfel, recomandarea echipei Utilben pentru clienții din sectorul construcțiilor, este să își planifice în detaliu proiectele planificate în 2022. Iar, contractele de achiziționare sau de închiriere a utilajelor grele ar trebui să fie întocmite cât mai din timp, chiar și cu 4-6 luni înainte de perioada în care vor fi utilizate. 


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )