campaign-notification campaign-notification

Piața utilajelor noi de construcții în 2021 și influența pandemiei

Publicat de 01/10/2021

piața utilajelor noi de construcții în 2021, piața utilajelor noi de construcții, piața utilajelor noi, utilaje noi construcții, piața utilajelor 2021, efectele pandemiei, influența pandemiei

Piața utilajelor noi de construcții în 2021 a suferit diverse schimbări cauzate de pandemia Covid-19. Aflați care sunt preconizările pentru piața utilajelor.

Efectele pandemiei asupra pieței utilajelor noi de construcții

Efectele pandemiei se resimt și în anul 2021 pe piața utilajelor noi de construcții și în mediul românesc de business. Cu toții ne-am așteptat la o înviorare a economiei în acest an, dar mecanismele economice nu sunt nici pe departe atât de simple. Antreprenorii din diverse domenii au fost nevoiți să dea dovadă de ingeniozitate și adaptabilitate pentru a găsi cele mai eficiente strategii de redresare a afacerilor. Cu toate eforturile depuse, multe companii nu au putut evita disponibilizările sau chiar falimentul.

Cu toate că suntem departe de finalul pandemiei, din fericire, efectele economice ale acesteia se resimt, momentan, la un nivel mai scăzut față de cel de anul trecut. Există industrii care înregistrează chiar creșteri neașteptat de mari în această perioadă. Putem spune, astfel, că 2021 a adus atât o creștere economică în anumite sectoare, cât și multe provocări în anumite domenii de activitate. Una dintre industriile care au avut de suferit și în acest an este cea a utilajelor de construcții.

Retrospectiva anului 2020 privind piața utilajelor noi de construcții

În primul an de pandemie, antreprenorii români din acest domeniu au sfidat predicțiile sumbre, ajungând să vândă în jur de 2.800 de utilaje noi de construcții. Acest număr de unități vândute nu a fost cu mult mai mic decât cel din 2019, înregistrând o scădere a tranzacțiilor de aproximativ 12%. Alt aspect neașteptat al evoluției pieței de utilaje noi pentru construcții a fost faptul că, în 2020, valoarea utilajelor noi de construcții vândute s-a ridicat la aproape 360 de milioane de euro, aproximativ aceeași valoare ca în 2019.

Dacă în 2020, clienții UTILBEN au optat pentru utilaje second-hand, în 2021, accentul cade pe achiziția de utilaje noi. Într-un context economic guvernat de nesiguranță și instabilitate, acest comportament de cumpărare este unul cât se poate de firesc. Au fost evitate achizițiile neesențiale, iar clienții nu și-au asumat riscuri inutile. În plină pandemie, clienții au ales utilaje second-hand, care sunt mai puțin costisitoare decât cele noi și pe livrarea cărora s-au putut baza pentru a-și respecta contractele.

Evoluția și provocările de pe piața utilajelor noi de construcții în 2021

Cea mai mare problemă care ne-a afectat în prima jumătate a anului a fost lipsa de disponibilitate a utilajelor noi. Nivelul producției de utilaje noi a scăzut semnificativ, deoarece furnizorii de echipamente au anticipat o scădere a cererii în 2021. Dar iată că aceste așteptări au fost spulberate de un nivel ridicat al cererii pentru utilaje noi, fapt care a dus la termene de livrare mari, scăderea cuantumului de vânzări și creșterea prețurilor în industrie.

Pandemia a afectat și lanțurile de aprovizionare cu materie primă și componente destinate fabricării de utilaje, iar acestea înregistrează întârzieri importante. Acest lucru a dus la o creștere subită a prețurilor materiilor prime. Iar toate aceste aspecte au contribuit la o majorare a prețurilor utilajelor.

Cei care au evitat într-o oarecare măsură efectele negative cauzate de aceste majorări sunt furnizorii de echipamente care au anticipat aceste provocări și au reușit să își facă stocuri sau să asigure un flux constant de utilaje, prin lansarea de comenzi anticipate.

În țara noastră, cel mai popular tip de utilaj rămâne, incontestabil, buldoexcavatorul. Vânzările de buldoexcavatoare au constituit peste 35% din totalul vânzărilor de echipamente. Pe podium, se află și alte utilaje terasiere pentru săpături, precum excavatoarele și miniexcavatoarele, care reprezintă 25% din total din tranzacții. Iar echipamentele terasiere pentru încărcat - încărcătoarele frontale și miniîncărcătoarele - reprezintă 20% din totalul utilajelor vândute în România.

La ce ne putem aștepta în viitor

Se poate observa deja o tendință ascendentă pe piața de utilaje pentru construcții, care are un potențial mare de compensare a pierderilor cauzate de pandemie în anul 2020. Mulți antreprenori români și-au început anul într-o stare de reticență și expectativă, pentru că nu știau care urmau să fie următoarele restricții impuse de autorități. În primele luni ale anului 2021, încă se prospecta rentabilitatea investiților raportat la mult așteptata stabilitate economică și politică. Cu toate acestea, trimestrele 2 și 3 ale acestui an a fost caracterizate de un interes crescut pentru achiziționarea de utilaje, iar previziunile arată că piața echipamentelor de construcții va crește în continuare. Până la finalul lui 2021, preconizăm că UTILBEN va înregistra o creștere notabilă a vânzărilor față de anul trecut.

Clienții au nevoie de soluții rapide și eficiente pentru diversele provocări pe care le întâmpină. Astfel, utilajele ușor de folosit, construite în baza unor tehnologii inovatoare, sunt cele care vor câștiga tot mai mult teren. Acestea vă permit să le folosiți la potențialul lor maxim, iar dumneavoastră nu mai pierdeți timp și bani din cauza unor tehnologii învechite.

Antreprenorii din domeniul construcțiilor vor, de asemenea, să micșoreze costul total de operare. Asta înseamnă că se dorește din ce în ce mai mult o reducere a cheltuielilor legate de ciclul de viață al unui utilaj. Acestea includ cheltuielile cu achiziționarea utilajului, costurile operaționale și cele de întreținere. Această gândire pe termen lung ne indică un viitor strălucit pentru utilajele cu o fiabilitate ridicate, caracterizate prin adaptabilitate și eficiență. Preconizăm că, în viitor, clienții vor achiziționa utilaje, cu precădere, prin leasing operațional. În acest fel, toate cheltuielile menționate mai devreme sunt incluse în rata lunară.

O altă estimare se referă la o creștere a pieței de închirieri. Clienții sunt din ce în ce mai atrași de ideea de a închiria un utilaj și de a plăti o sumă fixă pentru a-l folosi doar o perioadă limitată, mai exact, doar atât cât au nevoie. În cazul achiziționării de utilaje, se întâmplă adesea ca utilajele să fie folosite doar 30-40% din timp. Așadar, clienții sunt interesați tot mai mult de eficiență, de obținerea unei productivități mari și de controlul costurilor. Ca urmare, piața de închirieri de utilaje va beneficia cel mai mult de pe urma acestor preferințe noi ale antreprenorilor din domeniul construcțiilor.

La UTILBEN, pandemia a constituit o provocare ce ne-a ajutat să devenim mai buni și mai eficienți, ne-a împins să găsim soluții viabile pentru clienții noștri. Am crezut în forțele proprii, în potențialul echipei și în stabilitatea companiei. Am mizat pe inovare și pe dezvoltarea unor noi linii de business, în conformitate cu noile cerințe ale pieței. În continuare, vom urmări evoluția pieței de utilaje noi de construcții și ne vom adapta în funcție cerințele clienților noștri.

Dacă doriți să vedeți gama noastră de echipamente pentru construcții, vă invităm să accesați site-ul nostru www.utilben.ro.


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )