campaign-notification campaign-notification

Sectorul construcțiilor și piața imobiliară în 2020

Publicat de Utilben07/01/2021

construcții 2020, piața construcțiilor, sectorul construcțiilor 2020, piața imobiliară 2020, pandemie, sectorul imobiliar

La începutul pandemiei, construcțiile și sectorul imobiliar au înghețat. Deloc surprinzător, în contextul în care cele două sectoare sunt interconectate.

Pandemia si domeniul constructiilor

La începutul pandemiei, construcțiile și sectorul imobiliar au înghețat. Deloc surprinzător, în contextul în care cele două sectoare sunt interconectate. Oamenii nu au mai cheltuit și nu au mai investit în case sau apartamente, pentru că nimeni nu știa ce va urma după COVID-19. Toți cei care aveau planificată achiziția unei noi locuințe au bătut în retragere și au preferat să stea cu banii la saltea. Unii chiar au preferat să piardă avansul plătit și nu să se îndatoreze la bancă pe următoarele trei decenii.

De la lună la lună, lucrurile au început să se dezmorțească, pandemia avea o traiectorie, iar piața imobiliară, alta. Fiecare s-a dezvoltat după bunul plac. Șantierele au continuat să avanseze, locuințele au fost mobilate și tranzacționate. Atunci când spunem poli ai dezvoltării, în top, conduce capitala. Urmează Cluj-Napoca, acest Silicon Valley al României, care se dezvoltă în ciuda impedimentelor, în cazul de față, pandemia. 

Județul Ilfov, aflat la doi pași de București, ocupă locul al treilea, apoi avem Iași, Timișoara și Constanța. Toate acestea au avut un rol important în ceea ce privește evoluția pieței imobiliare. De altfel, acestea sunt și zonele care conduc în topul clasamentului realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare realizate în perioada ianuarie - noiembrie anul 2020.

Totuși, nu vă imaginați că totul a fost lapte și miere pe piața imobiliară. Cu urcușuri și coborâșuri, cum ar spune marii clasici în viață. Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ascensiunea a fost mai mare în a doua parte a anului trecut. La nivel național, în noiembrie, au fost vândute puțin peste 60 de mii de imobile. Sună pompos, sună a cifră mare de afaceri, însă dacă vom compara cu luna octombrie a lui 2019, aflăm că numărul locuințelor tranzacționate a scăzut cu aproape 35%.

Cum se traduce această pierdere de 35 de procente? Ei bine, pentru constructori, mai puține șantiere deschise, mai puține investiții în utilaje și mai puțini muncitori angajați. De altfel, toate sectoarele au fost afectate. Dealerii de utilaje și cei din domeniul închirierilor de echipamente grele au raportat pierderi grele. Nu puțini au fost cei care au trebuit să pună lacătul pe afacere. Rata șomajului în domeniul construcțiilor a crescut, iar resursele umane din acest sector au suferit un șoc puternic. Totul este interconectat cu piața imobiliară.

Statistici

Revenind la statistici, în mod surprinzător, când tragem linie, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor tranzacționate în România în 2020 depășește cu 5% numărul înregistrat în 2019. Ce ne spun aceste date? În ciuda valului de panică instalat la nivel mondial, șantiere au continuat să meargă. Potrivit statisticilor, cele mai multe locuințe noi au fost ridicate în București. În capitală, sunt acum disponibile noi cămine în peste 400 de ansambluri rezidențiale. 

Surprinzător sau nu, malul mării conduce. Poate din cauza faptului că, în anul care tocmai s-a încheiat, românii au preferat să își petreacă vacanțele pe plaiuri mioritice. Spre finalul clasamentului, avem orașul teilor lui Eminescu, Iași, cu 83 de ansambluri noi, apoi mergem rapid pe malul Begăi, în județul Timiș, cu 44 de ansambluri și, în cele din urmă, ajungem și la Cluj, unde constructorii au ridicat 40 de astfel de imobile.

Aceste date au fost influențate și de prețuri, nu doar de optimismul constructorilor. Pentru că prețurile sunt diferite când ne uităm pe harta României. Și cum cei din urmă sunt cei dintâi, Cluj-Napoca are cel mai mare preț din țară pe metrul pătrat construit. Cine vrea să se mute pe malul Someșului Mic, va trebui să scoată din buzunare aproape 1.400 de euro pe metru pătrat. Un loc deosebit, atât în clasament, cât și în inima românilor, îl ocupă Snagov, cu o medie de 1.390 de euro pe metru pătrat.

Dacă nu vă place aglomerația din Mamaia, puteți opta pentru Mangalia. Aici, metrul pătrat construit ajunge la 1.305 euro. Ceva mai ieftin este în Constanța, unde metrul pătrat pentru un apartament nou pornește de la 1.023 de euro, iar în vestul țării, în Timișoara, metrul pătrat începe de la 1.242 de euro.

Optimismul constructorilor va continua, cel mai probabil, și în anul 2021. Important este ca acest comportament să fie preluat și de clienți, de cei care își cumpără case și apartamente și investesc în sectorul imobiliar. Pentru că, așa cum am mai spus, construcțiile rămân motorul oricărei economii!


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )