campaign-notification campaign-notification

Sectorul de construcții și efectele pandemiei asupra domeniului imobiliar

Publicat de 18/09/2020

Sectorul de construcții și efectele pandemiei asupra domeniului imobiliar

 

Pandemia ne-a afectat întreaga existență, iar unul dintre domeniile atinse de criză a fost, inevitabil, cel imobiliar. După o scădere bruscă a vânzărilor în luna martie a acestui an - când a fost declarată starea de urgență și lumea și-a amintit de criza din 2008 -, piața și-a revenit. Odată cu piața imobiliară, și sectorul construcțiilor. Românii nu au putut sta departe prea mult timp de tranzacții, astfel că vânzările de apartamente au crescut, în primele 8 luni ale lui 2020, chiar și cu 14%, în unele orașe din țară. Iar constructorii țin pasul cu cererea clienților.

Anul 2020 a început în forță, iar cererea de locuințe a fost foarte mare. Entuziasmul constructorilor era la cote maxime și vedeai câte un buldoexcavator sau încărcător frontal la tot pasul. Totul s-a oprit însă brusc din cauza stării de urgență și a izolării la domiciliu, dar, după ce restricțiile au fost ridicate, cererea a început să crească din nou, constant, de îndată ce oamenii au început să iasă din case. Invariabil, șantierele s-au redeschis și din nou s-a auzit zgomot de motoare de utilaje.

Dacă ne referim la sectorul imobiliar din Cluj-Napoca, aici parcă nici nu este urmă de efecte ale pandemiei COVID-19. Cluj-Napoca rămâne orașul cu cele mai scumpe locuințe din România. În ansamblurile rezidențiale, prețul pe metru pătrat pornește de la 1.800 de euro. Repet: pornește. Un apartament modern, cu o suprafață de 57 metri pătrați, costă 120.000 de euro. Este inclus locul de parcare, necesar în orașul în care numărul mașinilor a depășit demult 200.000.

Constructorii se raportează la ce le dictează piața imobiliară. La Cluj, mai tot timpul, cererea bate oferta, așa că vezi șantiere la tot pasul. Constructorii care dețin sau au cumpărat un teren într-o zonă bună a orașului nu pot da greș. Cu muncitorii, materialele și utilajele potrivite, vor face profit fără dar și poate. Îndemnul analiștilor economici este să repornim motoarele economiei. Noi spunem „reporniți motoarele utilajelor de construcții”!

Dacă facem o plimbare de 500 de kilometri mai în partea sudică a țării, ajungem în capitala țării noastre. În București, un apartament cu aceeași suprafață și cu loc de parcare inclus costă aproximativ 60.000 de euro. Asta pentru că, în București, prețul mediu pe metru pătrat util este de 1.360 euro. Timișoara și Constanța sunt următoarele orașe pe lista destinațiilor scumpe de locuit. Dacă luăm la puricat marile centre regionale, Iași are cele mai ieftine apartamente. Metrul pătrat costă puțin peste 1.000 de euro.

Să vorbim totuși și despre cerere, nu doar despre prețuri. Capitala pare să conducă în clasamentul celor mai multe vânzări în primele opt luni ale anului. S-au semnat 62.000 de contracte, cu 6% mai mult față aceeași perioadă a anului trecut. În județele Ilfov și Cluj, vânzările au crescut cu 13-14 procente, în timp ce în Timiș au fost vândute 15.500 de locuințe, în scădere cu 24%. Așadar, nici în restul țării nu stăm rău. Constructori, dacă nu ați făcut-o până acum, redeschideți șantierele!

Dragi constructori și antreprenori, față de 2019, cererea de case și apartamente, la nivel național, este mai mare cu 15-20% anul acesta. Motive să fim optimiști, așadar. Potrivit Eurostat, România a avut printre cele mai mari creșteri anuale ale prețului la locuințe, de 8%, față de media europeană de 5%. Asta, bineînțeles, datorită cererii care bate oferta. Un studiu realizat de cercetătorii Facultăți de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca arată că, deși tranzacțiile imobiliare au scăzut odată cu debutul pandemiei, prețurile nu au scăzut.

Concluzia nu poate fi decât una. Țara merge înainte prin dezvoltarea infrastructurii, a construcției de locuințe. Chiar dacă traversăm o perioadă guvernată de nesiguranță financiară, nu trebuie să ne oprim din construit. Nu trebuie să ne oprim din a ne dezvolta!


Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date. Consultă termenii și condițiile! Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )