campaign-notification campaign-notification

Top 10 caracteristici esentiale ale unui antreprenor de succes

Publicat de UTILBEN04/02/2020

antreprenor, antreprenori de succes, Utilben, afaceri de succes

Mulți oameni își doresc să aibă propria afacere. Avantajele care vin din afaceri sunt: bani, statut, putere și libertate. Citeste mai multe!

Află care sunt competențele antreprenoriale de care ai nevoie că să dezvolți afaceri de succes!  

Mulți oameni își doresc să aibă propria afacere. Avantajele care vin din afaceri sunt: bani, statut, putere și libertate. Ai satisfacția unică să vezi cum o idee se transformă într-o afacere și ceea ce la început era doar un vis poate să devină realitate. În plus, antreprenoriatul îți dă șansa și resursele să contribui la ceva semnificativ și să ai satisfacția de a crea ceva pentru comunitatea în care trăiești. Antreprenoriatul înseamnă un mod de viață activ, creativ, dinamic și provocator. Totuși, să dezvolți propria afacere nu este tocmai ușor, deoarece implică multă muncă, stres și asumare de riscuri. Nu este de mirare că doar 5% dintre români au ales calea antreprenoriatului și dezvoltarea propriei afaceri.

Ai nevoie de calități speciale ca să devii antreprenor sau poți să înveți să fii unul? Există atribute antreprenoriale înnăscute sau se pot dezvolta, prin învățare și educație? Care sunt acele caracteristici esențiale de care are nevoie un antreprenor să dezvolte afaceri de succes? În acest articol, am prezentat cele mai importante 10 caracteristici pe care le consider esențiale ca să devii un antreprenor adevărat. Voi prezenta trăsăturile cheie de care are nevoie oricine dorește să înceapă și să își dezvolte propria afacere.

1. Viziune.

 

Pentru a dezvolta afaceri, un antreprenor trebuie să privească în viitor, pentru a avea o privire clară de ansamblu asupra lucrurilor și pentru a putea seta direcția de dezvoltare și obiectivele organizației. Un antreprenor trebuie să fie mai preocupat de viitor decât de prezent. Întotdeauna mi-a plăcut să mă gândesc cum va arăta viitorul și cum vor evolua lucrurile peste 5-10 ani în industria noastră. Ce probleme vrem să rezolvăm în următorii ani și cu ce soluții eficiente putem să venim?

Antreprenorii sunt preocupați de progres și dezvoltare, de aceea se uită întotdeauna în viitor. Sunt orientați către rezultate și obiective și ei știu exact ce își doresc. Își setează obiective nerezonabile și fac tot ce pot pentru a atinge aceste obiective. O viziune măreață te ajută să treci mai ușor peste provocări și să te concentrezi pe rezultate. Cu cât este mai mare viziunea, cu atât mai mulți oameni valoroși și cu potențial vor fi atrași de ea. Toți oamenii vor să contribuie la ceva semnificativ și vor să știe că viața lor nu a fost în zadar. 

Scopul nostru este să contribuim la o schimbare majoră a mediului de afaceri din România, prin afaceri făcute cu integritate și caracter. Viziunea noastră este ca 1 din 10 utilaje grele folosite în Europa să fie furnizat de către UTILBEN. Visez ca, într-o zi, tinerii să nu mai fie nevoiți să plece într-o altă țară că să muncească pentru un venit mai mare, pentru că vor putea să trăiască o viață bună și plină de semnificație aici, în România. Este responsabilitatea fiecărui antreprenor să dezvolte viziunea companiei, să seteze direcția și să stabilească rezultatele pe care dorește să le obțină.  

 

2. Curaj. 

Implicarea în afaceri presupune asumarea unor mari riscuri personale și financiare. Afacerile înseamnă un nivel ridicat de incertitudine și nesiguranță. Statisticile arată că 50% din afaceri vor da faliment în primii 4 ani și că doar 1 din 10 vor mai exista după 10 ani.

Pentru antreprenori, este important să aibă curajul să treacă peste teama de eșec și să aibă abilitatea de a face față insuccesului atunci când acesta vine. Dacă ești preocupat despre părerea celor din jur și de ce vor crede ei despre tine dacă dai faliment, va fi foarte greu să îți asumi riscurile necesare dezvoltării unei afaceri. Societatea ne învață, pe măsură ce creștem, că este bine să căutăm job-uri sigure și să fim stabili din punct de vedere financiar. Este riscant să ne pornim propria afacere și ne-ar putea costa mult, dar merită. Antreprenorii sunt genul de oameni care își pot asuma riscuri mari și, în același timp, pot să doarmă liniștiți noaptea. Dacă îți este teamă că îți vei pierde economiile sau că nu vei putea genera venituri suficiente pentru a-ți acoperi cheltuielile, atunci probabil că antreprenoriatul nu este cea mai bună soluție pentru tine.

Prin dezvoltarea de afaceri în România, am trecut prin provocări majore, de la pierderea apartamentului în care locuiam, la utilaje furate, la clienți, furnizori și angajați care m-au înșelat. În tot acest timp, scopul, viziunea, misiunea și valorile mi-au rămas clare. Mi-a fost clar cine sunt, de unde vin, încotro merg și ce vreau să las în urma mea. Asta mi-a dat curajul, energia și motivația să continui chiar și atunci când mi-a fost greu. Viziunea trebuie să fie mai mare decât frica, pentru a avea curajul necesar să treci prin provocările și greutățile dezvoltării unei afaceri.

 

3. Creativitate.

Un antreprenor are un spirit inovator, se uită la lumea din jur, identifică problemele pe care le au oamenii și caută soluții eficiente pentru a le rezolva. Creativitatea este o trăsătură importantă a oricărui antreprenor de succes. Antreprenorii sunt oameni deschiși la experiențe noi, sunt independenți, centrați pe originalitate și creativitate. Întotdeauna, mi-a plăcut să mă gândesc cum putem face ceva mai ușor, mai simplu, mai ieftin, mai rapid, mai eficient. Este important să vii cu soluții inovatoare, eficiente și creative pentru a dezvolta o afacere de succes. Dacă nu ești din fire o persoană creativă și inovatoare, poți să te înconjori cu oameni creativi, care au o intuiție foarte bine dezvoltată.

 

4. Pasiune.

Să fii implicat trup și suflet în proiectele pe care le faci este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui antreprenor. Un antreprenor are succes pentru că iubește ceea ce face. Este nevoie de muncă grea și multe ore suplimentare pentru a dezvolta o afacere de succes. De aceea, este foarte important să fii pasionat și să îți placă ceea ce faci, dacă vrei să reușești. Este o plăcere pentru un antreprenor să vadă ideile sale puse în practică și să culeagă rezultatele muncii sale.

Ca antreprenor, am pornit în afaceri de la zero, fără resurse inițiale, fără experiență, fără sprijin, fără relații în politică. Am crezut că se pot face afaceri etice și de succes în România. Am pus multă energie, muncă și pasiune în proiectele în care am fost implicat, pentru a obține rezultate. Cred că atunci când te implici într-un proiect, trebuie să o faci 100%, trup și suflet, pentru a atinge rezultate excepționale.   

 

5. Om de acțiune.

Un antreprenor este un om de acțiune, plin de energie și motivat, care nu stă prea mult pe gânduri înainte să înceapă ceva nou. Este important să ai o mare putere de muncă și să nu dai înapoi la greu. Pentru a fi un om de acțiune este important să fii într-o stare bună de sănătate, care să susțină eforturi substanțiale. Un antreprenor este întotdeauna pregătit și entuziasmat atunci când trebuie să înceapă o nouă aventură. Nu există loc pentru amânare și delăsare în afaceri. Trebuie să fii pregătit să depășești întotdeauna așteptările pentru a putea să rămâi pe piață. Antreprenorii știu ce trebuie să facă și nu ezită să facă tot ceea ce este necesar pentru a avea succes. Un antreprenor bun nu lasă oportunitățile să treacă pe lângă el.

Provocarea mea, la început în afaceri, a fost că, de multe ori, am trecut prea repede la acțiune, fără să am răbdare să trec prin partea de planificare, strategie, analiză, simulare și testare. Mă entuziasmez repede când îmi vine o idee și o duc direct la implementare. Sunt recunoscător că am o intuiție foarte bună, care m-a ajutat mult, însă cred că aș fi putut să fac multe lucruri mult mai ușor și mai eficient, dacă mi-aș fi luat mai mult timp de gândire și planificare. Un antreprenor de succes este un om de acțiune, care face lucrurile să se întâmple. Este important, în același timp, ca acțiunea să fie în echilibru cu partea de gândire și strategie. Eficiența strategiei este măsurată în capacitatea de implementare.

 

6. Optimist.

Un antreprenor este un optimist convins și vede întotdeauna partea plină a paharului. Antreprenorii sunt niște visători și văd întotdeauna partea pozitivă a lucrurilor. Ei se gândesc cum pot să facă lucrurile mai bine și cum pot să contribuie la o lume mai bună. Un antreprenor nu se gândește la trecut și nu se lasă copleșit de negativism sau provocări, ci se concentrează pe progres și pe a merge înainte. Când se confruntă cu provocări, antreprenorii nu le văd ca probleme, ci oportunități. Provocările sunt o motivație pentru antreprenori pentru a-și depăși limitele și pentru a atinge noi rezultate.

Un antreprenor este sigur pe sine și încrezător. Siguranța unui antreprenor vine din cunoașterea identității, a scopului în viață și a misiunii personale. Faptul că sunt optimist și am o atitudine bună m-a ajutat să trec peste multe provocări ca antreprenor. Am căutat să găsesc ceva bun în toate provocările, să-mi învăț lecțiile și să merg mai departe, cu entuziasm și energie. Îmi doresc să obțin rapid rezultate în proiectele în care sunt implicat. Uneori, am tendința să fiu nerealist și să setez obiective nerezonabile, care sunt aproape imposibil de atins.

Tu vezi, de obicei, partea plină sau partea goală a paharului?

7. Adaptare.

O trăsătură importantă a unui antreprenor este deschiderea către nou și disponibilitatea la schimbare. Un antreprenor este flexibil pe termen scurt, dar rămâne consecvent cu viziunea, valorile și principiile pe termen lung. Ritmul schimbărilor și volumul de informații noi din fiecare zi este foarte mare, de aceea este important pentru un antreprenor să se adapteze ușor la noile condiții.

Am început călătoria în domeniul afacerilor doar cu o idee în minte, cu mult entuziasm și m-am folosit de tot ce aveam în jur și tot ce știam să fac. Am creat propriul site singur, deoarece am terminat facultatea de automatică și calculatoare și aveam cunoștințele minime necesare. Mi-am făcut singur partea de branding, logo, identitate vizuală. Sediul era acasă și nu aveam nici măcar un birou separat pentru afacere, lucram la masa din bucătărie.  Nu este nicio rușine să începi de jos, de la ce ai și să crești de acolo. Sunt nenumărate afaceri care au început într-un garaj și au ajuns lideri mondiali în industria lor.

Nu e cazul să începi cu niște cheltuieli mari de imagine, să îți închiriezi un birou în centru și să îți cumperi o mașină de firmă. Începe cu pași mici, dar gândește-te la scară mare. Profită de fiecare oportunitate care ți se ivește în cale. Obiectivul tău principal este să ai cash-flow pozitiv și să demonstrezi că afacerea ta funcționează. Ca antreprenor, te adaptezi la situații neobișnuite și nefamiliare. Antreprenorii sunt pregătiți să facă tot ce este necesar pentru a avea o afacere de succes. 

Îmi plac schimbările și sunt confortabil să fac multe schimbări pentru a atinge rezultatele dorite. Am observat însă că oamenii din echipele mele pot să devină frustrați din cauza numărului mare de schimbări. Orice progres implică schimbare, ceea ce înseamnă provocare și ieșire din zona de confort. Am învățat că este important ca sprijinul să fie pe măsura provocării, altfel oamenii nu vor face față, vor fi frustrați și vor renunța.

 

8. Perseverență.

Să fii dispus să plătești prețul și să te ridici, ori de câte ori ai căzut. Antreprenorii sunt oameni care continuă și nu se lasă înfrânți chiar și atunci când ceilalți se hotărăsc să renunțe. În afaceri, ai nevoie de o mentalitate de învingător, să ai încredere în forțele proprii și să intri cu optimism în fiecare bătălie, cu gândul că o vei câștiga. Antreprenorii de succes sunt orientați pe rezultatul final și sunt disciplinați în îndeplinirea obiectivelor. Își stabilesc obiective mari pe care le duc la îndeplinire și asta le aduce satisfacție.

Antreprenoriatul necesită muncă susținută, răbdare și determinare. Îți oferă satisfacția enormă să vezi cum o idee se poate transforma într-o afacere și ceea ce la început era doar un vis poate să devină realitate.  Ai nevoie de o motivație internă puternică pentru a dezvolta afaceri. Ca antreprenor, vei fi propriul tău șef, asta înseamnă că nu o să fie nimeni care să îți spună ce trebuie să faci. Va trebui să fii în controlul timpului, energiei și resurselor.

Când am înființat UTILBEN, în 2006, am venit pe piață cu un model total diferit de modelul clasic de comerț cu utilaje. Nu am avut bani să cumpăr nici măcar un singur utilaj pe stoc, de aceea am fost nevoit să inovez. Am creat un model de intermediere în comerțul cu utilaje, prin care promovăm utilajele exclusiv online. A durat 2 ani să conving primul client să plătească 100% în avans un utilaj din Germania pe care îl văzuse doar în poze. În fiecare zi, dădeam telefoane, mă întâlneam cu potențiali clienți și le prezentam oferte. Deoarece nu aveam un istoric și nici referințe, a fost foarte greu să fac prima tranzacție. Sunt recunoscător că nu am renunțat atunci când a fost cel mai greu și mi-am păstrat încrederea și credința că acest business va fi de succes.

 

9. Leadership.

Un antreprenor este un lider care are o viziune măreață și știe să atragă oameni în jurul său. Nu poți să dezvolți afaceri de unul singur. Ai nevoie să recrutezi oameni buni, care să vină în echipa ta și către care să delegi. În afaceri, ești nevoit să formezi echipe performante. Ești provocat să găsești oameni care să creadă în ideea ta, să te urmeze și să te ajute să îți implementezi viziunea. Este o adevărată artă să îi conduci pe alții spre performanță. Cheia succesului unui lider este capacitatea de a-i conduce pe ceilalți într-un mod eficient. Ai nevoie ca, mai întâi, să înveți să te conduci pe tine. Pentru asta, e nevoie să îți găsești identitatea și să îți faci timp să răspunzi la întrebări existențiale precum: „cine ești?”, „de unde vii?”, „încotro mergi?”, „ce vrei să lași în urma ta?”.

Semnificația ta și respectul de sine ca lider trebuie să fie găsite în identitatea ta, nu în titlurile sau posesiunile pe care le ai. Leadership-ul nu se bazează pe poziția ocupată în organizație și pe titlurile pe care le ai, ci pe capacitatea de a influența. Leadership-ul are menirea de a zămisli idei de perspectivă și de a ghida oamenii spre viitor, spre atingerea viziunii. Abilitățile naturale de conducere îi ajută pe antreprenori să motiveze, să inspire și să îi influențeze pe cei din jur. Ca lider, ești responsabil să definești viziunea și să alegi ținta pentru organizație. Va trebui să definești viziunea pentru următorii 5-10 ani. Perspectiva pe timp îndelungat înseamnă claritate și concentrare pe progres. Un lider bun îi ajută pe oameni să crească și să se dezvolte, dându-le responsabilitate, provocări și sprijin.

La începutul afacerii, am fost singur și nu am avut către cine să deleg. Am fost nevoit să acopăr toate rolurile din companie, de la marketing, vânzări, serviciu clienți, operațional, tehnic, secretariat. Am învățat că un lider eficient recrutează oameni la nivelul său sau mai sus, dacă vrea să facă performanță. Un lider are o minte deschisă și este dispus să învețe lucruri noi tot timpul. Singurul mod prin care poți să ajungi în vârful unei industrii este să evoluezi constant.

 

10. Comunicare.

Antreprenorii au nevoie de bune abilități de comunicare și convingere, pentru a-și vinde ideile, produsele și serviciile. Ca antreprenor, vei avea nevoie să discuți cu viitori angajați, clienți, investitori. De aceea, este necesar să ai bune abilități de comunicare.

Dacă nu reușești să spui în 60 de secunde care sunt avantajele și beneficiile produselor și serviciilor tale, vei pierde atenția oamenilor. Un antreprenor dezvoltă constant povestea companiei. Va trebui să comunice clar viziunea, misiunea și valorile companiei, pentru a putea atrage oameni excepționali în echipa sa, oameni care să îl ajute să implementeze viziunea. Un antreprenor este responsabil să întemeieze cultura companiei, să îi seteze valorile și principiile fundamentale.

 

În acest articol, am prezentat cele mai importante 10 caracteristici pe care le consider importante pentru un antreprenor.  Nu trebuie neapărat să le ai pe toate pentru a deveni un antreprenor de succes. Este important să ai o viziune legată de viitor și curaj să începi. Avem nevoie de cât mai mulți români care să aibă curajul să își pornească propriile afaceri și să meargă pe drumul antreprenoriatului. Este timpul să fim inovatori și să arătăm că și în România se poate! 

Visul meu este ca România să devină țara cu cele mai bune condiții din lume pentru a dezvolta o afacere. În România, avem mulți oameni inteligenți, creativi și muncitori, dar avem nevoie de mai mult curaj și viziune, ca să putem crea lucruri valoroase de care să se bucure întreaga lume!

 


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )