Totul despre cilindrii compactori si despre compactare

Publicat de 10/12/2018

Totul despre cilindrii compactori si despre compactare


Trimite-le prietenilor acest articol!

Utilajele de compactare a diferitelor tipuri de materiale pe care se lucrează au la bază 3 tipuri de compactare: compactare statică, compactare prin vibrații și impactul.

Compactarea statică se realizează prin aplicarea unei greutăți asupra solului/asfaltului. Pentru compactare este nevoie ca un utilaj să treacă peste zona de compactat, realizând astfel compactarea prin încărcarea terenului cu propria greutate. Acest tip de compactare se folosește în general la compactarea covorului asfaltic.

Compactarea cu vibrații – cilindrii compactori cu vibrații produc o succesiune rapidă de mișcări de impact asupra suprafeței subiacente, de unde vibrațiile sau undele de presiune sunt transmise prin material pentru a fixa particulele de sol în mișcare.

Compactare cu impact -  acestea se bazează pe o forță mare de impact. Generează o forță mai mare pe suprafață decât un compactor static. Forța impactului produce un val de presiune în sol, care generează presiuni ridicate la adâncime. Greutatea compactorului

Greutatea unui mai compactor sau a unei placi compactoare este transmisa solului / covorului asfaltic prin zona în care utilajele au contact cu terenul ce urmeaza a fi compactat. Aceasta poate fi exprimata in kg/m2.
              Greutatea cilindrului compactor este transmisa prin intermediul tamburilor , exercitând o presiune liniara asupra asfaltului / solului, ce poate fi exprimata în Kg/m.

 

Frecvența și amplitudinea

Frecventa si amplitudinea masei în miscare a compactorului, reprezinta doi parametri importanti în stabilirea efectului în adâncime.

Amplitudinea ne arata cât de mult se misca masa care oscileaza în timpul unei rotatii a excentricului . Miscarea totala a masei în miscare este 2 x amplitudinea.

Frecventa este data de numarul de lovituri pe secunda (Hz) sau pe minut cu care masa în miscare loveste solul.

 


Viteze de lucru recomandate

Cilindri pentru compactarea solului

1 – 3 km/h

15 – 50 m/min

Cilindri pentru compactarea asfaltului

2 – 6 km/h

30 – 100 m/min

Placi vibratoare pentru compactarea solului

2 – 6 km/h

15 – 25 m/min

 

Factori ce influențează compactarea

1.       Tipul solului

Solul granulat (pietre,pietriș și nisip)-  are particule mai mare de 0,06 mm. Acest tip de sol se autodreneaza astfel încât nu se va suprasatura pe parcursul compactarii. Când particulele solului sunt supuse vibratiei, frecarea între particule se va reduce, facilitând compactarea.

Solul coesiv (mâl și argilă) - deoarece particulele de mâl sunt foarte fine, apa din sol "leaga" particulele între ele (= coeziune). Acestea nu sunt autodrenante ca în cazul solului granular si se vor suprasatura repede în timpul compactarii daca nu au fost asanate înainte de compactare.

Sol mixt – pietriș, pietre, nisip, mâl și argilă.

2.       Capacitatea de compactare

Capacitatea de compactare la rândul ei, este influențată de configurația particulelor solului, distribuția acestora și de conținutul de apă.

Forma și distribuția particulelorCapacitatea de compactare a solului depinde si de distributia particulelor.

Solul cu particule de aproximativ aceeasi marime — spre exemplu nisipul fin - se numeste sol "fractiune simpla" .

Solul cu particule de mai multe marimi se numeste sol mixt (fractiune mixta).

Solul tip:" fractiune simpla " este dificil de compactat pentru ca nu contine sau contine o cantitate prea mica de particule fine încât sa poata umple golurile.

Solurile mixte pot fi compactate usor pentru ca acestea contin particule mici care, datorita vibratiilor, intra în golurile dintre particulele mari. Asadar se obtine o densitate mai mare, precum si o capacitate de încarcare mai ridicata.

Solul continând peste 15% particule mai mici de 0,02 mm diametru se numeste sol coesiv.

Conținutul de apă

Continutul de apa din sol este exprimat ca un procent din greutatea solului uscat. Pentru fiecare sol exista un continut optim de apa care poate fi determinat prin testul Proctor. Cu cât continutul de apa din sol este mai apropiat de cel optim, cu atât este mai usor de compactat solul.

Apa din solul granular serveste ca lubrefiant facilitând reasezarea particulelor. Daca solul contine prea multa apa, aceasta trebuie eliminata pentru a se putea obtine un nivel ridicat de compactare.

 

 

În principal întâlnim trei tipuri de compactare:

·         Compactarea solului;


·         Compactarea suprafețelor de asphalt;


·         Compactarea pietrelor și a pavelelor.


Tipuri de utilaje mari de compactare folosite

Alegerea echipamentului de compactare trebuie să ia în considerare tipul solului, grosimea stratului, specificațiile de compactare și mărimea lucrării.

Cilindri compactori liss

Acest tip de compactor este constituit din unul sau mai mulţi tamburi netezi, goi în interior, pentru a puteafi lestaţi cu balast sau b ile metalice.

După principiul de construcţie şi după modul de propulsare aceste tipuri de compactoare se împart în:

- cilindri netezi tractaţi;

-rulouri compresoare autopropulsate.

La aceste tipuri de utilaje procesul de compactare se transmite de sus în jos, valorile maxime ale compactării situându - se la suprafaţa de contact dintre pământ şi utilaj.

Compactoare pe pneuri

Acestea sunt utilaje des folosite la construcţia de baraje, diguri şi drumuri, datorită faptului că pot compacta cu succes o gamă largă de pământuri.

Un avantaj important al acestui tip de compactoare îl constituie posibilitatea de variaţie a presiunii înpneuri şi lestarea sau delestarea prin ataşare sau detaşare de plăci. Alt avantaj este acela că au mersulreversibil şi nu necesită spaţii de întoarcere.

Compactarea terenului se realizează prin presiunea statică a pneurilor pe suprafaţa de contact, caretransmit în teren presiuni sub formă de bulb.

Cilindri compactori picior de oaie

Pe cilindrul liss sunt fixate came şi un dispozitiv de curăţire. Dimensiunile camelor variază astfel: pentrupământuri argiloase talpa unei came are suprafaţa de 30 -40 cm 2 , iar pentru nisipuri 40-65 cm 2 . Lungimea optimă a unei came trebuie să fie 0,75 x grosimea stratului pus în operă.

La acest tip de compactor, la primele treceri presiunea se transmite stratului anterior. Pe măsură ce sederulează procesul de compactare, planul de compactare maximă se deplasează de la limita inferioară astratului până la cca. 2 - 5 cm de suprafaţa acestuia, asigurându - se astfel o compactare omogenă.

 

Ce compactor trebuie să folosim în funcție de tipul solului:

Grosimea stratului in cm rezultata dupa compactare

 

Tip de compactor

Greutatea de lucru (kg)

Strat nisip/pietris

Sol mixt

Mal/argila

Nr. de treceri

Placa vibratoare

60 - 100

10 - 20

10 - 15

-

3 - 5

Placa vibratoare

100 - 150

15 - 30

10 - 20

-

3 - 5

Placa vibratoare

150 - 200

20 - 40

15 - 30

-

3 - 5

Placa vibratoare

200 - 300

25 - 50

15 - 35

-

3 - 5

Placa vibratoare

300 - 450

30 - 60

20 - 40

(25 - 35)

3 - 5

Placa vibratoare

450 - 600

35 - 70

25 - 45

(35 - 40)

3 - 5

Placa vibratoare

600 - 750

40 - 80

25 - 50

(40 - 50)

3 - 5

Mai compactor

50 - 60

20 - 40

15 - 30

10 - 30

2 - 4

Mai compactor

70 - 90

30 - 50

20 - 40

15 - 35

2 - 4

Cilindru vibrator

300 - 400

10 - 20

10 - 15

-

4 - 6

Cilindru vibrator

600 - 700

15 - 30

10 - 20

-

4 - 6

Cilindru "picior oaie"

1400

35 - 70

30 - 60

15 - 35

4 - 6

Cilindru compactor

1000

10 - 20

10 - 15

-

4 - 6

Cilindru compactor

1500

15 - 25

10 - 20

-

4 - 6

Cilindru compactor

2000

15 - 30

10 - 25

-

4 - 6


Trimite-le prietenilor acest articol!

 


Contacteaza-ne

Sunt de acord ca datele mele să fie păstrate în baza de date, pentru viitoarele oportunități de carieră la UTILBEN! Consultă termenii și condițiile. Termeni si Conditii

Comentarii 0 Comentarii

( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )