campaign-notification campaign-notification

Undă verde pentru producătorii agricoli români

Publicat de Utilben04/12/2020

ajutor pandemie fermieri, fermier pe timp de pandemie, fermieri in pandemie, agricultură pe timp de pandemie, ajutoare pentru producători in pandemie

Odată cu extinderea la nivel mondial, coronavirusul a îmbolnăvit și economia lumii. Oamenii au fost puternic loviți pe mai multe planuri, iar un factor deloc de neglijat este sectorul financiar.

Odată cu extinderea la nivel mondial, coronavirusul a îmbolnăvit și economia lumii.

Oamenii au fost puternic loviți pe mai multe planuri, iar un factor deloc de neglijat este sectorul financiar.

O categorie vizată și arsă la buzunare este cea a agricultorilor.

Fermierii și micii producători care ne oferă hrana de zi cu zi se confruntă cu nenumărate dificultăți. Una dintre provocări, cel puțin în țara noastră, este închiderea piețelor agroalimentare. Ca să își vândă marfa, producătorii agricoli stau ore în șir în frig. Cât vor mai rezista în astfel de condiții, nici ei nu știu.

Din fericire, Comisia Europeană le vine în ajutor. Specialiștii au anunțat că îi vor sprijini pe agricultori și pe producătorii de alimente, vor colabora cu alte state europene și vor lua toate măsurile necesare pentru bunăstarea cetățenilor din UE. Tot Comisia Europeană susține că una dintre prioritățile sale rămâne securitatea alimentară. De altfel, de la începutul pandemiei, a fost monitorizată la sânge întreaga situație.

Pentru a veni în sprijinul micilor producători și pentru a le oferi o piață de desfacere, Comisia Europeană a creat culoare verzi. Mai exact, cei care exportă alimente vor fi controlați la trecerea frontierei nu mai mult de 15 minute. Acum, se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare.

În plus, Comisia a publicat orientări practice pentru a se asigura că, în Uniunea Europeană, lucrătorii mobili a căror activitate este considerată esențială în lupta împotriva pandemiei de coronavirus pot ajunge la locul de muncă. Lucrătorii sezonieri sunt esențiali pentru sectorul agricol, în special pentru activități precum recoltarea, plantarea și îngrijirea solului, cu atât mai mult în anotimpul actual.

Nici partea financiară nu a fost neglijată. Pentru România, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 216 milioane de euro pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii care au avut de suferit din cauza pandemiei. Fermierii și micii producători vor putea beneficia de împrumuturi sau garanții pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare, în valoare de până la 200.000 de euro. Banii nu sunt nerambursabili, însă comisarii europeni oferă condiții avantajoase. Printre acestea, dobândă scăzută și grafice favorabile de rambursare.

Această măsură temporară le va permite țărilor membre Uniunii Europene, cărora le-au mai rămas fonduri de dezvoltare rurală, să facă plăți fermierilor și micilor întreprinzători din sectorul agroalimentar. Un sprijin financiar acordat în regim de urgență pentru cei care au avut de suferit din cauza crizei provocate de coronavirus. Mai exact, 5.000 de euro pentru un agricultor și de zece ori mai mult pentru o întreprindere mică și mijlocie.

Nici fermele sau societățile de prelucrare și comercializare a alimentelor nu sunt neglijate. În temeiul cadrului temporar pentru ajutoare de stat, adoptat de curând de Comisia Europeană, cei care dețin o fermă pot beneficia de un ajutor de maximum 100.000 euro, în timp ce societățile de prelucrare și comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800.000 de euro.

Aceste sume pot fi completate cu ajutoare de minimis. Ajutorul de minimis este un sprijin național specific sectorului agricol și poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei Europene. Plafonul este de 20.000 de euro.

 

În acest context, vă recomandăm să apelați la orice sprijin financiar care vă poate ajuta să vă mențineți afacerea pe linia de plutire sau, de ce nu, să o dezvoltați. Nu uitați, suntem cetățeni europeni și avem drepturi!


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )