campaign-notification campaign-notification

Utilajele compacte pun stăpânire pe șantierele urbane

Publicat de UTILBEN27/03/2024

utilajele compacte, utilaje compacte, utilaje de constructii

Utilajele compacte sunt tot mai des intalnite in santierele de constructii. Afla care este motivul.

Producătorii de utilaje mizează pe apetitul europenilor pentru dezvoltarea urbană și ies pe piață cu o gamă tot mai largă de echipamente compacte. Dacă ne raportăm la situația din România, vedem sate și chiar comune abandonate pentru că tinerii fie s-au mutat la oraș, fie au plecat peste hotare pentru un trai mai bun. Pe de altă parte, orașele mari se extind și absorb localitățile din jurul lor, într-un proces încet, dar sigur de urbanizare.

Dacă ne uităm la un șantier din Cluj-Napoca, de exemplu, vedem acolo utilaje mari de construcții și oameni care mișună în jurul lor. Pare că un accident de muncă se poate petrece dintr-o clipă într-alta. Cu cât echipamentele de construcții sunt mai mici, cu atât riscul producerii unor accidente este diminuat. Asta pentru că utilajele compacte îi conferă operatorului vizibilitate și ușurință în operare.

Concret, un miniexcavator sau un miniîncărcător este rapid, agil în mișcări și ușor de transportat de pe un șantier pe altul. Dacă luăm în calcul că astfel de utilaje poluează puțin sau deloc, atunci e din ce în ce mai clar de ce balanța se înclină în favoarea lor. Compania Wacker Neuson este apreciată pentru soluțiile pe care le oferă în domeniul echipamentelor electrice care se pliază pe rigorile mediului citadin. Principalul avantaj al producătorului german este tocmai nivelul ridicat de eficacitate pe care îl asigură produsele sale. 

Ruben Marian, fondator și CEO UTILBEN, dezvăluie cum contribuie compania sa la un viitor sustenabil prin furnizarea de utilaje electrice.

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon este un proiect planetar care nu mai suportă amânare. Încălzirea globală este doar unul dintre efectele poluării, iar schimbarea stă în mâinile noastre. UTILBEN contribuie la eliminarea gazelor cu efect de seră prin încurajarea achiziționării de utilaje electrice, nepoluante. Ca urmare, am inclus în portofoliul nostru o gamă largă de echipamente electrice: excavatoare, încărcătoare telescopice, minidumpere, electrostivuitoare, nacele foarfecă, pompe de beton și pompe de șapă.

Profit de ocazie pentru a le prezenta constructorilor și operatorilor din România două utilaje electrice care se ridică la nivelul omologilor diesel: miniexcavatorul electric Sunward SWE 20FED și excavatorul electric Sunward SWE 240FED. Primul face parte din gama 2 tone, deci este perfect pentru zonele urbane. Atât pentru lucrări la exterior, cât și pentru lucrări la interior, datorită dimensiunilor sale reduse și alimentării electrice. Fratele său mai mare are peste 23 de tone, așa că se pretează la construcții civile și industriale, lucrări de infrastructură rutieră și demolări. 

Tehnologii care în trecut erau prezente doar pe utilajele de categorie grea au fost transferate către frații lor mai mici, ceea ce a dus la o creștere a productivității. Un exemplu în acest sens este tiltrotatorul, un atașament polivalent care le ușurează munca operatorilor, acum disponibil și pentru excavatoarele din clasa 6 tone. Prin simplul fapt că un tiltrotator este acum compatibil cu un midiexcavator, utilajele compacte câștigă teren.

Și nu e de mirare că echipamentele mai mici de construcții sunt preferate, mai ales dacă luăm în calcul și prețul de achiziție. De ce să nu optezi pentru un utilaj mai ieftin, care e ușor de manevrat și agil, deci care îți oferă un nivel similar de productivitate cu un echipament din categoria grea? Revenind la Wacker Neuson, producătorul german a lansat în anul 2018 modelul DV60, un dumper care permite rotirea scaunului operatorului. Astfel, utilizatorul privește înainte atunci când conduce utilajul, apoi se întoarce cu scaunul la 180 de grade pentru operațiunile de încărcare-descărcare.

Și alți producători de utilaje împărtășesc ideile celor de la Wacker Neuson și consideră că Europa va deveni o piață tot mai atractivă pentru producătorii de echipamente compacte. Mai ales dacă luăm în calcul că Uniunea Europeană a făcut din urbanizarea sustenabilă o prioritate. Nevoia de a stopa schimbările climatice, calitatea aerului, tranziția către energia verde, destinația terenurilor, toate acestea pot deveni realitate mai ales cu aportul utilajelor electrice. 

Ruben Marian, fondator și CEO UTILBEN, vede un viitor în care tehnologia va juca un rol crucial pentru domeniul construcțiilor.

Trăim în era inovației și depășirea de noi bariere este la ordinea zilei, așa că e normal ca tehnologia să își facă tot mai mult loc în industria construcțiilor. Pentru că rezonăm cu această stare de fapt, UTILBEN a încheiat un parteneriat cu Guide Tech, reprezentantul exclusiv al Leica Geosystems în țara noastră. Guide Tech le oferă constructorilor și operatorilor sisteme de ghidare, de semiautomatizare și de automatizare a utilajelor de construcții.

Guide Tech le propune clienților din România soluții inovatoare pentru realizarea de drumuri, construcții rezidențiale și comerciale, precum și soluții pentru proiecte de infrastructură. Principalele beneficii ale folosirii tehnologiei Leica Geosystems sunt reducerea costurilor operaționale, creșterea productivității și îmbunătățirea acurateței în execuție.

Tehnologia Leica Geosystems este împărțită în două categorii. Prima, sisteme avansate de control 2D și 3D care asigură o execuție precisă a lucrărilor și le garantează clienților o productivitate peste ceea ce poate face un operator de unul singur. A doua categorie este reprezentată de tehnologia GPS care asigură navigația exactă pe orice tip de șantier. 

Caterpillar vede din schimbarea de paradigmă o oportunitate, așa că lansarea primului miniexcavator electric din istoria producătorului american, Caterpillar 301.9, vine la timpul potrivit. Dacă, în trecut, echipamentele compacte erau trecute în plan secund când vine vorba de inovație și tehnologie de vârf, acum situația stă diferit. Odată cu numărul tot mai mare de șantiere din mediul citadin, atenția s-a mutat pe utilajele mici de construcții.

La capitolul inovație, putem nota miniexcavatorul Caterpillar 306 CR, care vine echipat cu un sistem care îi permite operatorului să creeze garduri virtuale. Așa-numitul gard virtual are rolul de a crea un perimetru de lucru clar definit, pe care utilajul nu îl depășește. Astfel, se pot evita o varietate de pericole, de la trafic rutier, la cabluri de înaltă tensiune și ramuri de copaci. Ca rezultat, munca pe un șantier urban este mai sigură și mai eficientă, deopotrivă. 

Doosan Bobcat este un alt producător care este de părere că cererea de echipamente compacte va crește exponențial în următoarea perioadă. Sud-coreenii consideră că accentul va cădea pe implementarea celor mai noi tehnologii și pe crearea unui mediu confortabil și sigur pentru operator. Reprezentanții Doosan Bobcat merg chiar mai departe de asta și mizează pe dezvoltarea utilajelor autonome.

În ceea ce privește electrificarea echipamentelor de construcții, producătorul sud-coreean vede oportunități de creștere, însă crede că schimbarea de direcție  este dependentă de reglementările legislative, ajutoarele financiare acordate de autorități și dezvoltarea infrastructurii de încărcare. În absența acestor direcții, majoritatea clienților de utilaje se vor îndrepta tot către motorizări electrice. 

JCB nu lipsește de pe lista susținătorilor echipamentelor compacte electrice. Producătorul britanic vede potențialul acestor utilaje, iar un exemplu în acest sens este dumperul electric 1TE, alimentat de o baterie litiu-ion. Cu toate că reprezentanții JCB sunt conștienți de reticența de a cumpăra un utilaj electric în detrimentul unuia diesel, ei sunt de părere că mentalitatea actorilor din industrie poate fi schimbată dacă avantajele sunt evidente.

Ați putea spune că rezultatul folosirii unor echipamente mai mici este o scădere a productivității pentru că utilajele compacte suferă la capitolul putere și capacitate de încărcare. Acest lucru nu mai este însă un adevăr general valabil pentru că avansul tehnologic a făcut ca diferența între mare și mic să devină aproape irelevantă. Beneficiile folosirii unor echipamente compacte în detrimentul unor giganți depășesc astăzi neajunsurile. 


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )