campaign-notification campaign-notification

10 Măsuri de siguranță pentru posesorii de utilaje - Ultimele 5 reguli de aur

Publicat de 27/08/2020

măsuri de siguranță, siguranță în operarea utilajelor, operarea de utilaje, siguranță utilaje, siguranța în utilaje, măsuri de siguranță, utilaje grele, utilaje agricole

Îți prezentăm 5 din cele 10 măsuri de siguranță în ceea ce privește operarea utilajelor

10 Măsuri de siguranță pentru posesorii de utilaje

Siguranța în operarea utilajelor și atașamentelor agricole trebuie să fie prioritară pentru tine. Chiar dacă vei suferi doar o accidentare minoră - să spunem că plugul tractorului îți fracturează un deget -, nu vei mai putea să îți continui munca și toate planurile tale, poate chiar recolta, vor fi afectate. Așa că este esențial să reții toate cele 10 măsuri simple de siguranță și să le pui în aplicare. Iată ultimele 5:

 

1. Atenție în preajma utilajelor. Când pornești tractorul, stai așezat pe scaunul operatorului și nu lăsa utilajul pornit nesupravegheat. De asemenea, când te afli în preajma unui utilaj, ai grijă să nu intri în aria acestuia de lucru. Combinele și tractoarele de mari dimensiuni sunt deosebit de periculoase pentru cei aflați în jurul lor. Operatorul nu are vizibilitate deplină și te poate accidenta grav, dacă TU nu ești atent. Un unghi mort îți poate fi fatal!

 

2. Nu te interpune între utilaj și atașament. Foarte mulți fermieri fac greșeala de a lăsa garda jos în preajma echipamentelor agricole. Sunt atât de familiarizați cu tractorul sau combina lor, încât uită de riscurile pe care le presupun acești giganți. Orice moment de neatenție poate duce la rănirea gravă sau chiar la deces. Gândește-te la utilajul tău ca la un leu dresat - până și un leu de circ atacă uneori!

 

3. Fă-ți un plan de lucru. Înainte de a trece la treabă, este bine să fii pe deplin pregătit de acțiune. Bate la pas terenul pe care trebuie să îl ari, pentru a descoperi eventualele pericole aflate pe traseu. Șanțuri sau denivelări, gropi sau pietre care îți pot sta în cale. Acestea îți pot avaria grav utilajul sau pot duce la accidente. Ca un pilot de raliu, ia la pas circuitul înainte de a câștiga trofeul!

 

4. Lucrează într-un spațiu bine ventilat. De preferință, lucrează afară, în aer liber. Dar, când situația o impune și trebuie să îți faci treaba în interior - a venit iarna sau plouă torențial -, asigură-te că mediul în care lucrezi e bine aerisit. Să zicem că folosești un tocător de lemne Forst. Ei bine, spațiul în care lucrezi trebuie să fie bine ventilat, pentru a permite eliminarea gazelor toxice produse de motor. Gazele de eșapament sunt extrem de nocive, așa că atenție mare!

 

5. Ai grijă de copii. Invariabil, cei mici sunt curioși și sunt atrași de utilaje și de tot ce înseamnă activitatea într-o fermă. Din păcate, statisticile mondiale arată că cel puțin 3 copii mor anual într-o țară din cauza accidentelor agricole. Aproape jumătate din numărul total de decese survin din cauza utilajelor. Prin urmare, este obligatoriu ca cei mici să fie supravegheați cu atenție când se află în fermă.

Adesea, copiii vor să contribuie și să te ajute la munca din fermă, așa că te sfătuim să îi instruiești în prealabil. Prezintă-le riscurile și pericolele la care trebuie să fie atenți și asigură-te că au vârsta necesară pentru a-ți deveni un ajutor de nădejde. De preferință, peste 14 ani. De asemenea, dacă fiul sau fiica ta doresc să se urce la volanul unui tractor, ia în considerare că legea din România permite acest lucru doar după împlinirea vârstei de 18 ani.

 

Ca să recapitulăm, înscrierea la școala de șoferi se poate face cu 3 luni înaintea împlinirii vârstei de 18 ani. Un tractor poate fi operat și dacă deții un permis de conducere categoria B, dar numai dacă utilajul nu depășește 3,5 tone, la care se poate atașa o remorcă. Dacă ai permis de conducere categoria C, atunci poți conduce un utilaj de peste 3,5 tone, la care, de asemenea, se poate atașa o remorcă. Însă, dacă trebuie să tractezi două remorci, atunci este necesară deținerea unui permis de conducere categoria TR. De asemenea, categoria TR îți permite conducerea unui tractor pe drumurile publice, fără nicio restricție, spre deosebire de certificatul de tractorist agricol, care te limitează la deplasarea doar pe câmp.

 

 

Acestea au fost ultimele 5 sfaturi simple care îți garantăm că te vor ține pe tine și pe cei dragi în siguranță. Respectă-le cu strictețe și ai astfel grijă de tine și de cei din jurul tău!


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )