3 Lucruri de luat în calcul când îți alegi un excavator
Lucruri de luat în calcul când îți alegi un excavator
Productivitatea și manevrabilitatea pe care ți-o conferă un excavator merg mână-n mână. Printre cele mai căutate astfel de utilaje, se numără excavatoarele compacte, care se remarcă prin versatilitate și ușurință în operare. Producătorii de echipamente de construcții se întrec în modele de excavatoare compacte care mai de care mai performante. Prin urmare, cum alegi utilajul cel mai potrivit pentru tine din zeci, poate sute de variante?
În acest articol, vei descoperi cele 3 caracteristici definitorii în alegerea excavatorului cel mai potrivit nevoilor tale.
1. Alege tonajul și configurația cabinei.
Pentru a obține cele mai înalte performanțe cu utilajul tău, interesează-te dacă excavatorul pe care ai pus ochii are dimensiunea potrivită muncii pe care trebuie să o faci. Ai acces cu el pe șantier, îndeplinește criteriile de excavare în ceea ce privește adâncimea de săpare, lungimea brațului și înălțimea de descărcare? Asigură-te că lățimea, înălțimea și greutatea excavatorului îți vor permite să lucrezi în voie, odată ce ai transportat utilajul respectiv pe șantier.
Cabina excavatorului este, de asemenea, deosebit de importantă. O cabină care nu depășește suprafața șenilelor atunci când faci întoarceri de 360 de grade îți va oferi lejeritate în muncă și nu va mai trebui să îți faci griji că vei lovi accidental obiecte sau oameni aflați în jurul tău. Cu un astfel de utilaj, vei obține flexibilitate în muncă și vei diminua riscul de accidente.
Un excavator a cărui cabină nu depășește amprenta la sol va fi mai lat decât modelul clasic. Așa că, dacă anticipezi că vei lucra în zone înguste sau că excavatorul va trebui să intre și să iasă frecvent pe o poartă nu prea lată, ia în calcul achiziția unui model convențional. Diferența de lățime între cele două modele de excavatoare este, în medie, de 25 centimetri.
2. Alege brațul potrivit.
Următorul pe listă este brațul de excavare. Configurația brațului trebuie să corespundă cu tipul de lucrare pe care trebuie să o faci. Un braț standard îți oferă o forță de rupere maximă și performanțe ridicare în materie de excavare. Totuși, dacă ai nevoie de o alonjă mare și o adâncime mare de săpare, ia în calcul un excavator care are un braț lung de săpare.
Raza ridicată de acțiune și posibilitatea de descărcare a cupei la o înălțime mare îți permit să faci mai multe mișcări, fără să fie nevoie să repoziționezi excavatorul foarte des. Totodată, un astfel de braț se va dovedi a fi foarte util atunci când trebuie să încarci sau să descarci o basculantă sau o remorcă. De obicei, un braț de excavare alungit presupune montarea unor contragreutăți, pentru a putea susține capacitatea ridicată de încărcare a cupei.
Dacă ai nevoie de accesibilitate și mai mare, ia în calcul că unii producători își dotează excavatoarele cu un braț extensibil, care îți va face munca mult mai ușoară. Practic, este cea mai bună combinație între un braț clasic și unul alungit. Putere și performanță în ridicare combinate cu posibilitatea de a extinde brațul pentru atingerea unei adâncimi mari de săpare și încărcarea/descărcarea materialelor aflate la distanță.
3. Gândește-te și la confort.
Ca operator, îți vei petrece majoritatea timpului în cabina excavatorului. Așa că este important să iei în considerare și dotările din cabină, atunci când îți cumperi primul sau următorul tău utilaj. Dotările de bază includ o cabină închisă, aer condiționat și încălzire. Dacă vrei ceva mai mult, caută un excavator care are un fotoliu de operator confortabil, ergonomic și ajustabil.
Un excavator care face din confortul operatorului o prioritate va include joystick-uri ergonomice, un sistem audio performant, un computer de bord și alte dotări de top. Când vorbim de confort, în cazul operării utilajelor, ne putem referi la comenzi ușor accesibile sau un parbriz care să îți ofere un grad ridicat de vizibilitate. Orice te face să te simți bine și să îți desfășori activitatea cu ușurință.
Într-un articol viitor, vom dezbate și alte aspecte pe care trebuie să le iei în calcul atunci când vrei să îți achiziționezi excavatorul ideal!