campaign-notification campaign-notification

3 sfaturi înainte să apelați la GPS pentru muncile agricole

Publicat de 31/08/2020

DGPS, GPS agricultură, GPS în agricultură, tehnologia GPS in fermă, GPS în fermă, GPS monitorizare recolte, monitorizare prin GPS

Înainte de a achiziționa și pune în funcțiune un sistem GPS în ferma ta, trebuie să iei în considerare 3 factori importanți. Află din articolul nostru care sunt acești factori pe care orice agricultor trebuie să-i considere când vine vorba de sistemele GPS.

GPS se traduce prin Sistem de Poziționare Globală și are rolul de a ne spune unde ne aflăm și de a stabili rute de deplasare.

Acest sistem de ghidaj a fost creat de Armata Americană în anii ‘60, iar, din 1980, a devenit un instrument la dispoziția publicului larg.

Acum, GPS-ul este instalat în mașină și pe telefoanele noastre mobile și a devenit o componentă nelipsită din viața noastră. GPS este practic o hartă digitală la îndemâna oricui. Prin urmare, era și normal ca acest sistem să își facă loc și în frumoasa lume a utilajelor, implicit în domeniul agricol.

Industria agricolă a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani pe segmentul GPS, dezvoltare bazată pe inovația în domeniu. Pe măsură ce tehnologia și utilajele agricole devin tot mai sofisticate, spectrul de aplicare al GPS devine tot mai larg. Pentru că Sistemul de Poziționare Globală nu și-a atins apogeul tehnologic în agricultură, ar fi poate mai indicat să aștepți până să investești în astfel de produse. Sau poate că nu. În cele ce urmează, îți vom prezenta avantajele și dezavantajele GPS în agricultură.

DGPS, Sistem Diferențial de Poziționare Globală, este următorul pas tehnologic în domeniu și este ceea ce folosesc agricultorii astăzi. Un upgrade al GPS, dacă vrei. DGPS înseamnă o mai bună localizare și o marjă de eroare de localizare de maximum 3 metri, față de 15 metri, cât era marja de eroare a GPS. În agricultură, nu poți lucra cu erori atât de mari, așa că avansul tehnologic este bine-venit.

Revenind la DGPS, se cuvine să luăm în considerare următoarele 3 aspecte importante:

 

1. DGPS se bazează pe aportul fermierului și nu este un sistem întru totul autonom. Sistemul Diferențial de Poziționare Globală este folosit pentru a naviga utilajul printre rândurile de recoltă, însă, dacă acestea sunt foarte înguste, este nevoie de ajustări. Corecții pe care tu va trebui să le faci. Asta, pentru că sistemul are o fluctuație de până la 50 de centimetri și poate devia de la traseul prestabilit. Așadar, sistemul nu va face chiar toată munca în locul tău.

 

2. Dacă ai rânduri largi și spațiu suficient de manevră, DGPS se poate dovedi un instrument grozav, ce îți va permite să te relaxezi în fotoliul de operator și să lași sateliții să îți ghideze utilajul pe câmp. Totuși, când vei ajunge la capătul rândului, va trebui să preiei controlul utilajului și să-l poziționezi pe rândul următor. Deci, din nou, nu vorbim despre automatizare completă. Dacă vrei musai asta, poți opta pentru un tractor autonom, ce nu mai necesită prezența unui operator. Despre această tehnologie, vom vorbi poate în edițiile viitoare.

 

3. DGPS nu este deloc ieftin. Mulți spun că acest sistem nu reprezintă o soluție financiară viabilă, când vine vorba de reducerea costurilor sau a timpului de lucru. DGPS necesită investiții și cheltuieli continue și costuri mari atunci când vorbim de achiziția inițială. Prețul mediu pentru un Sistem Diferențial de Poziționare Globală este de 3.500 de dolari, așadar aproape 15.000 de lei. Bineînțeles, prețul depinde de cât de performant este sistemul cumpărat.

 

Te întrebi, probabil, de ce își mai bat capul fermierii cu aceste sisteme. Ei bine, digitalizarea și era „smart” în care trăim ne împing să inovăm și să depășim barierele tehnologice. Prin urmare, pentru un fermier care caută precizie și își calculează fiecare pas, Sistemul Diferențial de Poziționare Globală este alegerea naturală. DGPS este o investiție profitabilă mai ales pentru fermele mari și pentru întreprinderile agricole, acolo unde terenurile se întind pe sute și mii de hectare. Acolo unde rândurile care trebuie lucrate sunt largi, eroarea umană este eliminată de DGPS. Neîncetat și meticulos.

Aceasta a fost doar prima parte a articolului nostru despre utilitatea Sistemului Diferențial de Poziționare Globală în agricultură. Până te hotărăști dacă să investești sau nu într-un astfel de sistem, noi scriem partea a doua. Așa că nu lua încă această decizie!

Fii un fermier deștept, fii un fermier hi-tech!


Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )