campaign-notification campaign-notification

4 Pași pentru a deveni operator de utilaje

Publicat de 15/10/2020

cum devin operator de utilaje, operatori utilaje, operator utilaje, operatori utilaje grele, operator

Daca vrei sa devii operator de utilaje, va fi nevoie sa consideri cel putin 4 pasi importanti. Afla din articolul nostru care sunt acesti pasi.

Pași pentru a deveni operator de utilaje

 

Operatorii de utilaje joacă un rol deosebit de important pe orice șantier sau în alte locuri în care este necesară intervenția echipamentelor grele. Este nevoie de pregătire și de cunoștințe temeinice pentru a supune acești coloși industriali care ne fac munca mai ușoară. Dacă te gândești să devii operator de utilaje sau ai cochetat întotdeauna cu ideea aceasta dar nu ai știut de unde să începi, acest articol ți se adresează. Vom trata punct cu punct pașii care trebuie urmați pentru a ajunge la comanda unui excavator, buldozer sau alt utilaj. Ce trebuie să știi este că meseria de operator de utilaje grele (sau mașinist) este la mare căutare pe piața muncii.

 

1. Cercetează. Pentru majoritatea oamenilor, primul lucru pe care îl fac atunci când vor să afle dacă o meserie li se potrivește este să afle cât mai multe lucruri despre aceasta. Să investigheze și să exploreze. Să luăm exemplul unui pilot de avion. Desigur, pare foarte frumos să te afli la manșa unui avion și să vezi lumea, dar ce presupune drumul până în cockpit? Ani de studiu, teste peste teste și presiunea enormă de a fi responsabil de viața a sute de oameni.

Prima resursă de informații spre care trebuie să te îndrepți este internetul. Vei găsi o multitudine de date folositoare la o simplă căutare pe Google. Poți începe cu articole despre utilaje și, astfel, să vezi care te atrage mai mult, care îți face cu ochiul. Învață despre ce presupune meseria de operator de echipamente grele. Uită-te la clipuri cu operatori pe YouTube, citește bloguri și intră în grupuri de mașiniști pe Facebook. Încearcă să ai o imagine de ansamblu cât mai cuprinzătoare. Intră pe www.utilaje.tv și documentează-te. Sunt nenumărate surse de informare la care poți apela. Trebuie doar să le dedici timp și atenție.

 

2. Găsește o școală. Odată ce te-ai decis că această carieră ți se potrivește și vrei să devii operator de utilaje, este timpul să fii instruit corespunzător. Găsește o unitate de învățământ sau o companie acreditată de Ministerul Educației și Cercetării care îți oferă posibilitatea să obții o certificare sau o diplomă de mașinist. Înainte de a te înscrie la cursuri, află care este curricula, cât durează programul de formare și ce costuri presupune. Totodată, la finalul acestor cursuri, va urma un examen. Interesează-te și în această privință, pentru a nu fi luat prin surprindere când te afli cu foaia de examen în față.

Sunt unele companii care activează în domeniul construcțiilor și organizează cursuri de formare pentru operatori de utilaje, iar, apoi, absolvenții acestor cursuri sunt angajați în cadrul companiei respective. Avantajele în acest caz sunt multiple. Vei fi instruit de oameni cu experiență care au tot interesul să devii un adevărat profesionist în domeniu, vei putea să operezi efectiv mai multe tipuri de utilaje de construcții și, evident, vei avea imediat un loc de muncă. Sau un loc de unde să îți începi cariera de mașinist.

 

3. Învață asiduu. Meseria de operator de utilaje este una frumoasă, dar și deosebit de dificilă. Pe lângă plăcerea de a conduce un buldoexcavator sau un încărcător frontal de zeci de tone, trebuie să acumulezi un bagaj de cunoștințe de mecanică, mentenanță și inspecție a utilajelor. De exemplu, o anumită companie de construcții din România oferă un program special de formare a mașiniștilor, însă absolvirea acestui curs necesită participarea la 35 de ore de teorie și 65 de ore de practică pe utilaje și simulatoare.

În plus, pentru a absolvi o astfel de școală, va trebui să dai un examen. Iar acesta nu este chiar floare la ureche. Proba scrisă și proba practică se vor susține în fața unor specialiști externi, care sunt cât se poate de riguroși. Asta pentru că operarea unor echipamente grele poate fi deosebit de periculoasă, atât pentru cel aflat în cabină, cât și pentru cei aflați în jurul lui. Nu este loc de compromisuri și pregătirea trebuie să fie una serioasă.

 

4. Caută-ți un loc de muncă. Odată ce ai dobândit competențele necesare operării unui utilaj sau mai multor echipamente de construcții, este timpul să ieși la vânătoare de locuri de muncă. Sunt, cu siguranță, zeci de firme doar în județul în care locuiești care au nevoie de un om capabil ca tine și care te vor recompensa pe măsura efortului pe care l-ai depus pentru a ajunge în acest punct.

Totuși, trebuie să ai răbdare și să nu ceri luna de pe cer. Nu uita că ești începător în manevrarea utilajelor și încă nu ți-ai făcut mâna pe șantier. Un șantier este un mediu mult mai dinamic decât cel pe care l-ai întâlnit la cursuri. Înainte de a emite pretenții financiare ridicate sau în ceea ce privește statutul, acceptă un internship sau câteva săptămâni de probă într-o companie, pentru că fiecare oră petrecută la manșa unui utilaj te va căli și te va face mai bun.

 

 

Succes în devenirea unui profesionist desăvârșit!

 
 
 

Contacteaza-ne

De ce servicii aveti nevoie?

Întrebări și răspunsuri

0 Intrebari

    Comentarii 0 Comentarii

    ( Intra in cont pentru a adauga un comentariu. )