Bate vantul pe santierele din SUA. Unde sunt muncitorii?
Meseria e brățară de aur, conform unui bine-cunoscut proverb românesc. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa pentru că munca pe șantier nu îi mai atrage demult pe tineri. A învăța o meserie, a face totul cu mâinile tale, a munci fizic, a crea ceva ce poate fi atins și are o utilitate imediată nu mai sunt niște deziderate universale. Asociația Constructorilor din America a efectuat un amplu sondaj de opinie pentru a afla cât de mare este deficitul de personal în acest domeniu atât de important. Vom începe cu statistica rece, apoi vom dezvolta subiectul.
Nu se mai găsesc muncitori în SUA
94% dintre constructorii americani au declarat că întâmpină dificultăți în ocuparea locurilor de muncă disponibile. 54% dintre cei chestionați susțin că întârzierile în predarea proiectelor la timp sunt cauzate de lipsa de personal. Totodată, aceștia cred că deficitul de forță de muncă este o problemă mai gravă decât întârzierile pe lanțul de aprovizionare. Asociația Constructorilor din America consideră că lipsa investițiilor în educație și în programe de instruire asociate domeniului construcțiilor este cauza acestui eșec colectiv.
Efectul nepăsării este imposibilitatea de a realiza proiecte de infrastructură rutieră și construcții esențiale pentru dezvoltarea țării. O altă cauză, chiar dacă pare ciudat la prima citire, este încurajarea educației superioare. Ni se transmite din familie, între prieteni, chiar guvernanții ne recomandă să urmăm o facultate. Ei bine, această abordare privează sectorul construcțiilor de candidați. „Mai bine îmi tocesc coatele pe băncile facultății decât să-mi rup oasele pe șantier” este mentalitatea multora în ziua de azi. Așadar, se naște întrebarea: „Mai este meseria brățară de aur în anul 2024?”.
Ruben Marian, CEO și fondator al companiei UTILBEN:
Suntem conștienți de dificultățile pe care le întâmpină constructorii din România la nivel de personal. Muncitorii calificați și dedicați acestui domeniu nu se găsesc pe toate drumurile, așa că patronii de firme fac eforturi uneori supraomenești pentru a-și desfășura activitatea în condiții optime și pentru a termina proiectele la termen. Angajații își văd și ei interesul și vânează un salariu cât mai bun, așa că este dificil să mai mizezi pe loialitate în ziua de astăzi. Cel mai ridicat salariu, cele mai bune condiții de muncă, flexibilitatea programului, acestea sunt beneficii reale pentru angajați.
România nu este foarte departe de situația din SUA. Și noi găsim cu greu angajați buni, și noi avem nevoie de sprijinul autorităților, și noi ne dorim investiții în educație. În România, colapsul a început în 2009, odată cu desființarea școlilor profesionale. Efectele le observăm astăzi, când tinerii nu mai manifestă apetență pentru meserii și e tot mai greu să găsești un meseriaș. Totodată, vedem același dezinteres din partea tinerilor pentru munca fizică. Sunt atâtea locuri de muncă ce nu necesită efort fizic, încât e greu să-i direcționezi pe tineri către șantier. Desigur, nu îi putem blama că vor o carieră în alte domenii, însă trebuie să ne uităm la efectele globale pe care le are această mentalitate colectivă.
Guvernanții nu au fost interesați de starea domeniului construcțiilor până ce cuțitul nu le-a ajuns la os. Cel puțin în Statele Unite ale Americii, nu s-a investit mai deloc în educarea și specializarea muncitorului de rând. Conform unui raport al Institutului de Politici Progresiste, oficialitățile investesc de 4 ori mai mulți bani în studenți decât o fac pentru a susține programe de formare pentru cei care vor să se angajeze în construcții. În încercarea de a face față deficitului grav de personal, Asociația Constructorilor din America militează pentru aducerea de muncitori din străinătate. Dar și aici, guvernul le bagă bețe-n roate.
Autoritățile din SUA le fac viața grea constructorilor prin înăsprirea condițiilor de acordare a vizelor de lucru imigranților care vor să se angajeze. Și, cu toate că nu orice adolescent are capacitatea intelectuală de a urma o facultate, guvernanții americani îi împing să facă asta. Chiar dacă în domeniul construcțiilor din Statele Unite ale Americi se câștigă bine, ai nevoie să fii specializat. Din motive de siguranță, nu oricine poate lucra pe șantier pentru că poate reprezenta un pericol atât pentru el, cât și pentru cei din jurul său. Totodată, un angajat nou poate părea o veste bună la prima vedere, dar, dacă are zero experiență în construcții, le poate îngreuna munca tuturor.
Constructorii au decis să ia singuri măsuri
Asociația Constructorilor din America a decis să nu mai aștepte ajutorul guvernanților și a luat problema în propriile mâini. 91% dintre respondenții chestionarului au mărturisit că, în ultimul an, au fost nevoiți să majoreze salariile pentru a-și păstra angajații sau pentru a atrage muncitori calificați. 57% dintre constructori au adoptat strategii online pentru a recruta tineri, iar 51% dintre membrii asociației americane au derulat programe specifice în licee și în centre de formare profesională.
Statisticile nu se opresc aici. 42% dintre companiile de construcții întrebate au investit în programe interne de specializare pentru angajații proprii, atât pe partea de software, cât și pe partea de competențe practice. 26% dintre respondenții chestionarului s-au îndreptat către programe de învățare în mediul online, iar 25% au apelat la specialiști în resurse umane pentru formarea muncitorilor. Aceste măsuri sunt importante mai ales în contextul în care 22% dintre participanții la acest studiu de piață nu au un departament HR propriu.
Ruben Marian, CEO și fondator al companiei UTILBEN:
Am creat un ecosistem unic de produse, servicii și tehnologie, care să le ofere clienților noștri cea mai bună experiență din industrie. Asta înseamnă că le asigurăm constructorilor mijloacele necesare de a-și desfășura activitatea chiar și în condiții de deficit de personal. Angajații pot fi supliniți de utilaje și de tehnologie. Cu ajutorul echipamentelor performante furnizate de UTILBEN, nu mai ai nevoie de o echipă întreagă de muncitori, ci doar de un buldoexcavator și de un operator priceput. Este doar un exemplu, dar ideea este că există soluții tehnice la problema lipsei de personal calificat.
UTILBEN este o companie care merge mai departe de furnizarea de produse și prestarea de servicii. Le oferim constructorilor mai mult decât produse fiabile, servicii de încredere și tehnologii inovatoare. Le oferim soluții la problemele lor imediate și le satisfacem nevoile care îi împiedică să se dezvolte sau să își finalizeze proiectele. Așadar, le punem la dispoziție clienților noștri un ecosistem complet care îi ajută să se dezvolte cu ajutorul utilajelor, serviciilor și tehnologiei. Astfel, reușim să mergem mai departe de o simplă relație tranzacțională și creăm un parteneriat bazat pe colaborare, implicare și onestitate.
Sondajul de opinie realizat de Asociația Constructorilor din America a scos la iveală o altă statistică îngrijorătoare: peste 50% dintre respondenți au declarat că noii angajați fie nu se prezintă la serviciu, fie își dau demisia la câteva zile de la sosirea în firmă. Managementul personalului și programele informatice au rolul de a simplifica procesul de angajare și de a le asigura noilor veniți o experiență plăcută încă din prima zi de muncă. Adesea, departamentul de resurse umane al unei companii de construcții se ocupă de sarcini administrative și nu mai are timp de recrutare, de cultura organizațională sau de retenția personalului.
Angajatorii au acum o abordare holistică față de muncitorii din construcții. Lucrurile nu se mai limitează la învățare și instruire, ci se extind la nevoile imediate ale angajaților. De la asimilarea unor abilități de bază, la oferirea de transport sau alte beneficii. Să spunem că un tânăr fără experiență vrea să se angajeze pe șantier. Trebuie să învețe atât lucruri de bază, cât și măsurile de siguranță în muncă. Apoi, acest tânăr trebuie să fie integrat în echipă și colegii cu experiență să îi devină mentori.
Este nevoie de implicarea autorităților
Cu toate că aceste inițiative sunt lăudabile, nu sunt suficiente pentru a întoarce situația la 180 de grade. Asociația Constructorilor din America face apel către guvernanți să adopte politici care să îi încurajeze pe tineri să se îndrepte și către șantiere, nu doar către învățământul superior. E o nevoie stringentă de finanțare, de programe educative și de centre de formare profesională. Banii trebuie să meargă spre construirea de școli cu profil industrial și către programe educative care să pună domeniul construcțiilor la loc de cinste.
Desigur, chiar și cu aceste visuri devenite realitate, vor trece mulți ani până când situația va reveni la normal și nu va mai fi nevoie să vorbim despre deficit de personal în construcții. Formarea profesioniștilor nu se face de pe-o zi pe alta, așa că Asociația Constructorilor din America afirmă că este nevoie de ajutor și din exterior. Tocmai de aceea, este nevoie ca legislația în privința imigranților să fie mai permisivă, iar imigranții cu experiență în construcții să umple golul din acest domeniu sau chiar să devină mentori. În caz contrar, autoritățile din SUA nu fac altceva decât să submineze dezvoltarea infrastructurii și, implicit, economia națională.